Βρετανία: Πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον

απο Cyclades Open

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής, ανακοίνωσε η Επιτροπή 1922.

Ο πρόεδρος Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι δήλωσε ότι ξεπεράστηκε το απαιτούμενο όριο του 15% των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι με επιστολή ζήτησαν ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του πρωθυπουργού.

“Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου– αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω”, προσθέτει.

Η ψηφοφορία είναι μυστική. Για να κερδίσει ο Μπόρις Τζόνσον απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κερδίσει 180 ψήφους (την ψήφο των μισών βουλευτών του + έναν) με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν αποχές.

Σε περίπτωση που ηττηθεί το κόμμα θα κάνει εκλογές για την ηγεσία, στις οποίες ο Μόρις Τζόνσον δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Όπως δήλωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη και συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα της ψηφοφορίας.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον ” καλωσορίζει την ευκαιρία να εκθέσει τα επιχειρήματά του στους βουλευτές” και βλέπει τις εξελίξεις ως “μια ευκαιρία να τελειώσουν οι φήμες και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει”.

Πρόσφατα ο Bρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναλαμβάνει «ακέραια την ευθύνη» για τις παραβιάσεις του lockdown με την οργάνωση των πάρτι στις υψηλότερες σφαίρες της βρετανικής εξουσίας, μετά την δημοσίευση της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που επιρρίπτει τις ευθύνες στην κορυφή της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή: Euronews

📸Pixabay

Δείτε επίσης