Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να κοστίσει στον κόσμο έως και 24 τρισ. δολάρια τα επόμενα 36 χρόνια

Βασιλική Μιχοπούλου/DNews

απο Cyclades Open
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

📸 NASA | Global Climate Change

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι το 2060 οι οικονομικές αναταραχές θα έχουν επηρεάσει πολλαπλούς κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η παραγωγή τροφίμων και η υγειονομική περίθαλψη.

Τα κύματα καύσωνα που επηρεάζουν τις καλλιέργειες θα κοστίσουν στη βιομηχανία δισεκατομμύρια, ενώ οι πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα απαιτήσουν την κατασκευή δαπανηρών νέων υποδομών. Επιπλέον, το κόστος υγείας θα ανέβει εξαιτίας της περίθαλψης ατόμων που υποφέρουν από τη ζέστη, ενώ οι στάσεις εργασίας, λόγω καύσωνα θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις

Πολλές κλιματικές μελέτες έχουν εξετάσει πόσοι θα μπορούσαν να πεθάνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτή η νέα μελέτη εξετάζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Dabo Guan στο Πανεπιστήμιο Bartlett School of Sustainable Construction του University College του Λονδίνου, ο οποίος χαρακτήρισε τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «εκπληκτικές». «Αυτές οι απώλειες χειροτερεύουν όσο περισσότερο θερμαίνεται ο πλανήτης και όταν συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού υπάρχει οικονομικό ρίσκο παντού», είπε στη daily mail.

Οι κλιματικές επιπτώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν ξηρασίες, πυρκαγιές, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πιο έντονους καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τροπικές καταιγίδες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις τέτοιων γεγονότων θα επηρεάσουν ως κυματισμός τη μια βιομηχανία μετά την άλλη επειδή όλα είναι αλληλένδετα. Εάν, για παράδειγμα, οι χώρες γίνουν πολύ ζεστές ή υποστούν καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως πλημμύρες, οι τουρίστες δεν θα τις επισκεφτούν, κάτι που θα βλάψει την οικονομία τους.

Η μελέτη επισημαίνει τη Δομινικανή Δημοκρατία ως ένα μέρος που θα δει μείωση του τουρισμού της καθώς το κλίμα της γίνεται πολύ ζεστό για να προσελκύσει παραθεριστές. Οι βιομηχανίες της χώρας που εξαρτώνται από τον τουρισμό και που θα επηρεαστούν περιλαμβάνουν τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τις ασφάλειες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Εν τω μεταξύ, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνει τις καλλιέργειες πολύ ζεστές να αναπτυχθούν και πιο ευάλωτες στις ασθένειες, διευκολύνοντας την εμφάνιση νέων παθογόνων στελεχών.

Στη μελέτη, η ομάδα εξέτασε τις αναμενόμενες οικονομικές απώλειες σε τρία προβλεπόμενα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη, που ονομάζονται ‘Shared Socioeconomic Pathways’ (SSPs) με βάση τα χαμηλά, τα μεσαία και τα υψηλά προβλεπόμενα επίπεδα παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Στο καλύτερο σενάριο, ο κόσμος ακολουθεί μια «πιο βιώσιμη πορεία», οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου περιορίζονται και η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται μόνο κατά 2,7°F (1,5°C) σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2060.

Σε ένα σενάριο «middle of the road», το οποίο οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ακολουθεί τώρα η Γη, οι κλιματικές τάσεις δεν μετατοπίζονται πραγματικά από τα ιστορικά πρότυπα και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται κατά περίπου 3°C, αλλά στο τρομερό χειρότερο σενάριο, οι άνθρωποι ζουν σε έναν κόσμο «ταχείας και απεριόριστης ανάπτυξης στην οικονομική παραγωγή και τη χρήση ενέργειας» και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται κατά 7 °C. Οι προβλεπόμενες οικονομικές απώλειες θα είναι σχεδόν πενταπλάσιες, πιστεύει η ομάδα.

Πηγή: DNews

Δείτε επίσης