Υπουργείο Εργασίας: Πώς κρέμασε στα μανταλάκια συνταξιούχο που μίλησε στον Τσίπρα – Τι κυρώσεις προβλέπονται

Νίκος Γιαννόπουλος | News247.gr

απο Cyclades Open

Τα προσωπικά δεδομένα συνταξιούχου από τη Χίο που μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα έγιναν φέιγ βολάν από “πηγές του Υπουργείου εργασίας” που έκαναν κουρελόχαρτο τον GDPR. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Νίκου Γιαννόπουλου στο News247

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Χίο το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε συνταξιούχο να του λέει ότι παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει τα χαρτιά του από το 2019 δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σύνταξή του και παραμένει απλήρωτος.

Τόνισε μάλιστα ότι “εγώ ήμουν νεοδημοκράτης αλλά σταματάω να είμαι. Τελείωσα”. Το διάλογο με το ναυτικό συνταξιούχο ο κ. Τσίπρας τον ανέβασε εν συνεχεία στα social media.

Το ότι το συγκεκριμένο ποστάρισμα προκάλεσε ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημασία όμως-και μάλιστα τεράστια-το γεγονός ότι τα προσωπικά δεδομένα του εν λόγω συνταξιούχου όχι μόνο παραβιάστηκαν αλλά μοιράστηκαν σαν φέιγ βολάν στο σύνολο, σχεδόν, του φιλοκυβερνητικού τύπου.

Διαβάζαμε, λοιπόν, την Κυριακή ότι ο εν λόγω συνταξιούχος κακώς διαμαρτυρήθηκε στον κ. Τσίπρα αφού χρωστά στον ΕΦΚΑ περίπου 47.000 ευρώ.

Πώς έγινε γνωστή η εν λόγω πληροφορία; Την διέδωσαν “πηγές του Υπουργείου Εργασίας” τις οποίες επικαλέστηκαν όλα (μα όλα) τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα οι “πηγές του Υπουργείου Εργασίας” ανέφεραν τα εξής: “Ο συνταξιούχος στη Χίο που χρησιμοποίησε για να δείξει ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων –προσπαθούσε υποτίθεται να πάρει σύνταξη από το 2019– αποδείχθηκε ότι χρωστάει στα ταμεία του 47.000 ευρώ”. Οι ίδιες πηγές προχώρησαν μάλιστα και σε… σύσταση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κάλεσαν να είναι “λιγότερο θρασύς”.

Οπως, ίσως, μπορέσατε να δείτε και εσείς στο video που ανήρτησε ο κ. Τσίπρας, ο ναυτικός συνταξιούχος δεν αναφέρει το όνομά του. Αυτό σημαίνει ότι στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση έτσι ώστε αρχικά να γίνει γνωστό το όνομά του και εν συνεχεία, οι κυβερνητικοί να μάθουν, προφανώς μέσω ΕΦΚΑ, για το χρέος του συνταξιούχου.

Το να μάθει κάποιος το όνομα ενός προσώπου που εμφανίζεται στην τηλεόραση δεν είναι παράνομο. Ρωτάς στην περιοχή του, όλο και κάποιος θα τον ξέρει. Από εκεί και μετά ξεκινά η περιπέτεια.

Ο ΕΦΚΑ/Υπουργείο Εργασίας απαγορεύεται να δώσει στοιχεία για πιθανές οφειλές ή άλλο δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα που κατέχει για το πρόσωπο αυτό, αν δε συντρέχει κάποιος νόμιμος λόγος. Στην περίπτωσή μας δε συντρέχει κανένας νόμιμος λόγος. Απλά κάποιοι είχαν πρόσβαση στα αρχεία του ΕΦΚΑ/Υπουργείου Εργασίας και έτσι έμαθαν.

Με τον τρόπο αυτό παραβιάστηκε το Άρθρο 5 του ΓΚΠΔ, παράγραφος 1 ως προς τις αρχές επεξεργασίας, καθώς δεν τηρήθηκε καμία από αυτές. Παραβιάστηκε επίσης το Άρθρο 6 ΓΚΠΔ ως προς τη νομιμότητα της επεξεργασίας, καθώς δεν μπορεί η διαβίβαση τέτοιων στοιχείων να εδράζεται σε κάποια νόμιμη βάση. Παραβιάστηκαν επίσης τα Άρθρα 18 και 21 ΓΚΠΔ, ως προς τα δικαιώματα περιορισμού της επεξεργασίας και εναντίωσης σε αυτή, καθώς κανείς δε ρώτησε τον συνταξιούχο αν συμφωνεί με την ανακοίνωση των δεδομένων του δημόσια.

Σύμφωνα με τα Άρθρα 33 και 34 ΓΚΠΔ, εφόσον υπάρξει παραβίαση δεδομένων («παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»: η παραβίαση της ασφάλειας που οδηγεί σε τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ άδειας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία) θα πρέπει να γίνει η σχετική γνωστοποίηση στην ΑΠΔΠΧ και στο πρόσωπο που αφορά η παραβίαση αντίστοιχα.

Ακόμη και αν υποθέσουμε δηλαδή ότι ο ΕΦΚΑ/Υπουργείο Εργασίας δεν έδωσε οικειοθελώς τα στοιχεία των πιθανών οφειλών του συνταξιούχου, θα πρέπει να προβεί στις ανωτέρω ενέργειες εντός 72 ωρών από τη στιγμή που έρχεται σε γνώση του ότι υπήρξε παραβίαση. Θα το κάνουν;

Μάλιστα, καθώς η υπόθεση έχει πάρει δημόσιες διαστάσεις, για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ο ΕΦΚΑ/Υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τις ενέργειες που πρόκειται να κάνει για τη διερεύνηση του περιστατικού, τον έλεγχο των υπευθύνων για τη διαρροή και τις διορθωτικές ενέργειες ώστε να μη συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά.

Η παράβαση, όπως τονίζουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές στο NEWS 24/7 έχει ποινικές και διοικητικές προεκτάσεις για τους υπαλλήλους που παρέδωσαν τα στοιχεία αλλά και για όποιον άλλο παράγοντα εμπλέκεται στη συγκεκριμένη διαρροή.

Ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, ο νόμος 4624/2019 και σειρά άλλων νομοθετημάτων προβλέπουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για την παράβαση καθήκοντος, την παράνομη επεξεργασία δεδομένων και άλλα πιθανά αδικήματα.

Πέραν αυτών, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν και αγωγή από την πλευρά του προσώπου. Και αυτά δεν παραγράφονται, καθώς δεν εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, είτε πρόκειται για υπαλλήλους του ΕΦΚΑ/Υπουργείου Εργασίας είτε για μετακλητούς ή άλλους.

Είναι δε απολύτως σίγουρο ότι εφόσον υπάρξει αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όχι απαραίτητα από το θιγόμενο, θα επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο.

Κοντολογίς, στον … αντιπολιτευτικό τους οίστρο οι παράγοντες του Υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι αφενός γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων και αφετέρου δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Πηγή: News247/Νίκος Γιαννόπουλος

Δείτε επίσης