Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: «Η γεωργία ακριβείας είναι το μέλλον – Η εποχή του αγρότη μοναχικού καβαλάρη τελείωσε»

Όλα τα δεδομένα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο cloud του gov.gr

απο Cyclades Open

Μιλώντας σε εκδήλωση για το ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ που οργανώθηκε στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η επιτυχημένη μετάβαση των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο «gov.gr», ήταν μια αυτονόητη, αλλά καθυστερημένη μεταρρύθμιση.

Μάλιστα συμφώνησε με την επισήμανση του συντονιστή του πάνελ, Γιάννη Πανάγου, εκδότη και διευθυντή της Agrenda, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «δεν μπορεί να γίνεται είδηση κάθε φορά ότι πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις και να καμαρώνουμε για αυτό. Το ζητούμενο είναι να γίνονται οι πληρωμές και να μην το μαθαίνει κανείς πέρα από το δικαιούχο», λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πανηγυρίζει κανείς για ό,τι έγινε. Πρέπει να σκέφτεται ότι άργησε να γίνει».

Ενοποίηση, συμπληρωματικότητα και διαλειτουργικότητα στο gov

Ξεδιπλώνοντας το σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ σε σχέση με τις ουσιαστικές, όπως ανέφερε, μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, ο κ. Γεωργαντάς αποκάλυψε πως θα ακολουθήσει η ενοποίηση στο κυβερνητικό νέφος gov.gr., όλων των δεδομένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τις εκμεταλλεύσεις, τα μητρώα, τις αποζημιώσεις, τους ελέγχους, τις εξαγωγές και τα πιστοποιητικά για τη διευκόλυνση των αγροτών και η ενοποίηση αυτή θα συνοδευτεί, παράλληλα, με τη χρήση ανοικτών δεδομένων για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τους πολίτες.

«Δεν μπορεί να στηθεί καμία αγροτική πολιτική αν δεν έχουμε όλα τα δεδομένα κάπου και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν τα έχουμε. Αν τα ψάξεις, είναι διαφορετικά στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στα μητρώα του υπουργείου ή την ΑΑΔΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το αμέσως επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα σχετίζεται με τη συμπληρωματικότητα και τη συνέργεια αυτών των δεδομένων, με τη δημόσια υποδομή που θα δημιουργηθεί για τη χρήση της γεωργίας ακριβείας, ώστε οι Έλληνες αγρότες, παρά τα διαρθρωτικά προβλήματα και το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεών τους, όπως υπογράμμισε, να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας οι οποίες μειώνουν τη σπατάλη νερού, ενέργειας, εφοδίων και τελικά το κόστος παραγωγής. «Η γεωργία ακριβείας είναι το μέλλον. Δεν μπορεί σε αυτή την εξέλιξη να μην υπάρχει διαλειτουργικότητα, συνέργεια, αλλά και συμπληρωματικότητα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όλη αυτή τη δυνατότητα που έχει να υποστηρίξει προς όφελος του αγρότη. Άρα, ένα, τακτοποιούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος με τα μητρώα και δύο, λειτουργούμε συμπληρωματικά σε αυτό που υποχρεωτικά το επόμενο διάστημα θα γίνει», είπε ο κ. Γεωργαντάς και τόνισε πως «αυτή είναι η πρόκληση της μεταρρύθμισης για το επόμενο διάστημα. Η όποια μεταρρύθμιση τώρα ξεκινά».

«Θέλω να αφήσω αποτύπωμα»

Περαιτέρω ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στην ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. «Ξέρετε ποιο είναι το σημαντικότερο από όλα και το αισθάνονται αυτό όσοι έχουν σχέση με αγρότες; Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από κάποιον που δουλεύει στα χωράφια, που έχει τα πρόβατά του να αισθάνονται ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται δυνατότητες κι ίσως τελικώς λαμβάνουν περισσότερα από όσα δικαιούνται. Πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο και το αίσθημα της δίκαιης κατανομής. Θέλω αυτό να εμπεδωθεί σε όλο τον αγροτικό κόσμο. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «στο τέλος αυτής της διαδρομής, της όποιας παρουσίας μου στο ΥπΑΑΤ θέλω να αφήσω ένα αποτύπωμα. Την προσπάθειά μου, να μην αδικηθεί κανένας παραγωγός, αγρότης, κτηνοτρόφος».

«Το ΟΣΔΕ γύρισε σπίτι του»

Στην παρέμβασή του πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλης Σημανδράκος, χαρακτήρισε το 2022 ως έτος σταθμό για τον Οργανισμό, διότι το ΟΣΔΕ βρίσκεται στο κυβερνητικό νέφος, προανάγγειλε αξιολόγηση όλων των διευθύνσεων και των ΚΥΔ, εφαρμογή του monitoring σε όλη την χώρα και κλείσιμο των οπών που επέτρεψαν να παρεισφρήσουν στο σύστημα επιτήδειοι και να καρπώνονται παράνομες επιδοτήσεις.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια μεταφοράς των δεδομένων του ΟΣΔΕ στο gov.gr, τόνισε πως «είναι κάτι το οποίο αμφισβητήθηκε πάρα πολύ, χτυπήθηκε, χλευάστηκε και τελικά έγινε κατορθωτό», αλλά σημείωσε πως «όπως συμβαίνει πάντοτε, οι αλλαγές φέρνουν μια αναστάτωση γενικότερα στην κοινωνία, αλλά όταν στο τέλος της μέρας, τραβηχτεί μια γραμμή και το πρόσημο είναι θετικό, όλα τα άλλα ξεχνιούνται.

Περιγράφοντας το «μαραθώνιο» που προηγήθηκε πριν ολοκληρωθεί με επιτυχία η προκαταβολή του «τσεκ» πριν την Agrotica ο κ. Σημανδράκος παραδέχθηκε πως υπήρξαν αντιδράσεις και προβληματισμός ακόμη και από Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, αλλά στο τέλος συνεργάστηκαν όλοι και ο στόχος επιτεύχθηκε και σε αυτό βοήθησαν και οι νέες τεχνολογίες που επέτρεψαν να γίνονται με ταχύτητα και πολλές φορές, τα αναγκαία τεστ, ώστε να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία.

«Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά ο αγώνας είναι μπροστά. Υπάρχουν κι άλλες πληρωμές που θα έρθουν. Τα βιολογικά, η εξισωτική, το κομφούζιο, η ευζωία, η τελική πληρωμή. Έχουμε, έχουμε ακόμη χρόνο μπροστά μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι «το ΟΣΔΕ, πλέον, πραγματικά γύρισε στο σπίτι του».

Αναφορικά με την πρόθεση του Οργανισμού να προχωρήσει σε αγορά του κώδικα, ο κ. Σημανδράκος κάλεσε όσους προβληματίζονται με αυτή την κίνηση να μην ανησυχούν καθόλου, υπογραμμίζοντας  πως «όταν αυτό ευοδωθεί πλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα τον έχει τον κώδικα στο σπίτι του και θα τον διαχειρίζεται όπως αυτός ξέρει και νομίζει […], διότι αυτό θα είναι περιουσία του και γιατί πλέον και τα πνευματικά δικαιώματα του κώδικα θα είναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άρα τώρα το ΟΣΔΕ γυρνά σπίτι του».

Έρχεται αξιολόγηση περιφερειακών διευθύνσεων και ΚΥΔ

Σε σχέση με τη συνεργασία με τα ΚΥΔ, ο επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε πως πέρα από το να δοκιμάζεται θα πρέπει και να αξιολογείται και να βελτιώνεται. Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό πως θα ξεκινήσει μια προσπάθεια αξιολόγησης τόσο των περιφερειακών διευθύνσεων όσο και των ΚΥΔ, προκειμένου να εξεταστεί αν όλοι έκαναν τη δουλειά τους όπως πρέπει. «Δεν το κάνουμε με την έννοια του να τραβήξουμε το αφτί του καθενός. Είναι μια προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχουμε στους αγρότες. Διότι τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πολύ περισσότερο το υπουργείο, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο αγρότης να αισθάνεται τον ΟΠΕΚΕΠΕ φιλικό και όχι ως μπαμπούλα σε όλη τη συνεργασία που έχει και στο τέλος να φεύγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με χαμόγελα χαράς και με θετική διάθεση ότι έλυσε το πρόβλημά του», επισήμανε.

Επεκτείνεται το monitoring σε όλη την επικράτεια

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την επόμενη περίοδο, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και το monitoring, μια εφαρμογή που υλοποιήθηκε φέτος πιλοτικά σε 260.000 αγροτεμάχια σε τρεις νομούς στην Ημαθία, την Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

«Θεωρώ ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Εκεί το σύστημα ήταν συνέχεια ανοικτό. Ο μελετητής έμπαινε, έβλεπε τα προβλήματα που προκύπταν, μπορούσε να τα διορθώσει και κάποια αγροτεμάχια που αυτή την περίοδο δεν μπορούσαν να πληρωθούν, δεν κόπηκαν αλλά πήγαν στην επόμενη πληρωμή», εξήγησε και ανέφερε πως «αυτό το πράγμα θα εφαρμοστεί, θεωρώ, στο επίπεδο της χώρας την επόμενη περίοδο».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σημανδράκος, απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε πως θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατό νωρίτερα η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ και η διαδικασία να μην έχει παρατάσεις. «Να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ώστε μετά τις 15 Ιουλίου μέχρι την πρώτη πληρωμή, όλοι να μπορούμε να κάνουμε τους ελέγχους, να κάνουμε τις διορθώσεις και να υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα συνεργασίας μεταξύ αγροτών, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου», σημείωσε και διευκρίνισε πως «δεν θα πάει στις κυρώσεις, αλλά αρχικά στη συμβουλή. Μια – δύο – τρεις όσες φορές χρειαστεί, αλλά κάποια στιγμή εννοείται πως το σύστημα θα κλείσει».

Αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες του συστήματος

Σε ό,τι αφορά στις αδυναμίες του συστήματος, μέσα από τις οποίες ορισμένοι βρήκαν τρόπο να παρεισφρήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε πως «προσπαθούμε μετά από προτροπή και στήριξη του υπουργού, να τα λύσουμε τα θέματα αυτά κάποια στιγμή, γιατί υπήρχαν κάποιες παρατυπίες τις οποίες τις διαπιστώσαμε στην πορεία. Και επειδή όλοι έχουμε τη λογική εφόσον βλέπεις το πρόβλημα να προσπαθήσεις να το λύσεις και όχι να το βάλεις κάτω από το χαλί, έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια».

Στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε πως έχουν γίνει ήδη κάποιες επαφές με το κτηματολόγιο, όπου μπορεί, ειδικά σε κάποιες περιοχές που έχει γίνει ανάρτηση του ή υπάρχει η λειτουργία του, πλέον υπάρχει η δυνατότητα ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ να βλέπουν τις εκτάσεις και να διασφαλίζεται ότι οι ενισχύσεις θα προορίζονται μόνο για όσους παράγουν και όχι σε αυτούς που προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν. «Τα χρήματα που μοιράζονται είναι συγκεκριμένα. Άρα πρέπει να είμαστε με το δίκαιο και το δίκαιο είναι ότι δεν μπορεί σε δημόσια έκταση να δηλώνονται από κάποιους μεγάλες εκτάσεις και να παίρνει κάποια χρήματα από το δημόσιο απόθεμα. Αυτά ελέγχονται και θα ελεγχθούν», υποστήριξε ο κ. Σημανδράκος, ο οποίος εκθείασε και το συμβουλευτικό ρόλο της ΕΘΕΑΣ στο εγχείρημα.

Μάλιστα, λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Ένωσης, Παύλος Σατολιάς, αφού ανέδειξε και το λιθαράκι που έβαλε στην όλη προσπάθεια και η εφημερίδα Agrenda, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνέβαλε τα μέγιστα στον εκδημοκρατισμό αυτού του πράγματος και να ανακτήσει ο οργανισμός και το κράτος το κύρος του», επισήμανε πως «εμείς θα λειτουργούμε παρεμβατικά, συμβουλευτικά. Το κράτος όμως θα παίρνει τις αποφάσεις. Όπου βλέπετε ότι έχουμε δίκαιο για πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν, να μας ακούτε, αν όχι πάλι, θα μας εξηγείτε το γιατί και πάλι φίλοι θα είμαστε».

Σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις, ο κ. Σατολιάς ανέφερε πως «ως ΕΘΕΑΣ επιδιώξαμε δύο πράγματα. Τα χρήματα από τη μία είναι λίγα, οπότε από εδώ και πέρα πρέπει να έχουν παραγωγικό πρόσημο. Δηλαδή να μην χάνονται στους δρόμους, σε βοσκοτόπια, να μην λέω το βουνό το συγκεκριμένο και τις περιοχές που έχουν χιλιοειπωθεί, σε αγρότες τύπου καναπέ, που δεν έχουν ένα ζώο. Γιατί είμαι κτηνοτρόφος και πηγαίνω κάθε μέρα στα Καλάβρυτα και ακούω παράπονα από τους συναδέλφους να μου λένε είναι δυνατό να μην έχουμε εμείς που είμαστε όλη μέρα στο στάβλο και να ακούμε για αιτούντες βοσκοτόπια από το ειδικό απόθεμα και δημόσια κάποιες φορές, ούτε καν ιδιωτικά και να παίρνουν χρήματα; Φακέλους στην Αθήνα ή στις πόλεις; Υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι θα μείνει κανείς στα χωριά για να παράξει; Αυτό είναι το πρώτο. Το πετυχαίνουμε. Πραγματικά. Για εμάς είναι μεγάλη υπόθεση. Το κερδίσαμε μετά από αγώνα από το 2017», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη πως «ως σκεπτόμενοι πολίτες, σε μια δημοκρατική χώρα, αν μη τι άλλο, θέλουμε να ανοίξουν οι διαδικασίες όσον αφορά το κυβερνητικό cloud. Τα δεδομένα μας δεν πρέπει να είναι στα υπόγεια κανενός. Πρέπει να είναι στα συρτάρια της ελληνικής κυβέρνησης και αυτή να έχει το ρόλο του κλειδοκράτορα, του τιμονιέρη. Είναι αδιανόητα αυτά που συνέβησαν και εκβιαστικές πρακτικές τις οποίες έζησα στο πετσί μου. Νομίζω είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Να κάνουμε το αυτονόητο. Τα χρήματα που έρχονται από την Ε.Ε. να φτάνουν στον πραγματικό παραγωγό, χωρίς λάθη, άμεσα και σωστά. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο».

Πάνω από 5 εκατ. συναλλαγές ετησίως μέσω της Πειραιώς

Την επένδυση σε κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό που έχει κάνει η Τράπεζα Πειραιώς για να μπορεί να φέρνει σε πέρας με ταχύτητα και χωρίς προβλήματα τις πληρωμές των επιδοτήσεων και όχι μόνο στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, ανέλυσε ο Γιάννης Χανιωτάκης, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας. «Για να μπορέσουν να πληρωθούν οι επιδοτήσεις στις 18/10 χρειαζόταν ένα αρχείο πληρωμών, χρήματα και μια τράπεζα για να τα πληρώσει. Η Πειραιώς εδώ και 10 χρόνια μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς επιλέγεται ως η τράπεζα που διεκπεραιώνει τις πληρωμές των επιδοτήσεων, όχι μόνο των μεγάλων, γιατί επιδοτήσεις πληρώνονται κάθε μέρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ετησίως διεκπεραιώνουμε 5 εκατ. συναλλαγές το χρόνο, ύψους 2,5 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Χανιωτάκης και υποστήριξε πως η ανανέωση της σύμβασης έγινε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Η επανάσταση του αυτονόητου

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Κορμέντζας, μίλησε για την επανάσταση του αυτονόητου, αναφορικά με τη μεταφορά των δεδομένων του ΟΣΔΕ στο gov.gr και υπογράμμισε πως ταυτόχρονα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να μετασχηματιστεί και ο ΕΛΓΑ, όπου υπάρχει ένα κενό εκεί.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Ελλάδα, 2.0», το γνωστό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπογραμμίζοντας πως ποσό 1,2 δισ. ευρώ είναι προϋπολογισμένα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και αναμένεται να μοχλεύσουν περίπου το αντίστοιχο ποσό, με στόχο την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, τη διαλειτουργία όλων των μητρώων και την πελατοκεντρική εξυπηρέτηση του πολίτη, γιατί για το κράτος είναι πελάτης. Σημείωσε ακόμη πως από το ΕΣΠΑ 2021-27, υπάρχουν άλλα 500 εκατ. ευρώ που προορίζονται για το ψηφιακό μετασχηματισμό πάλι του δημόσιου τομέα, ενώ μίλησε και για το αδιαίρετο «τρίγωνο» επίτευξης ενός στόχου, μνημονεύοντας την πολιτική βούληση, τη διοίκηση που θα υπηρετήσει την πολιτική βούληση και τη γνώση και τις δεξιότητες οι οποίες θα την υλοποιήσουν.

Η εποχή του αγρότη μοναχικού καβαλάρη τελείωσε

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε πως «δεν θα εκδοθούν νέα δικαιώματα, οι τίτλοι οι σημερινοί θα συγκλίνουν έως το 2027», ενώ σε παρέμβαση του αγρότη Χρήστου Τσιρανίδη, κερασοπαραγωγού από την Πέλλα, σχετικά με το τί θα γίνει με τους μεμονωμένους αγρότες, και αν θα μείνουν έξω από όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα πλάνα, ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε πως «η εποχή του αγρότη/μοναχικού καβαλάρη, για όποιον θέλει να έχει προστιθέμενη αξία στη δουλειά του, τελείωσε. Πρέπει να στηριχθούν τα συνεργατικά σχήματα και βεβαίως οποιασδήποτε εταιρικής μορφής. Θα μπορούσαν να είναι συνεταιρισμοί και απλές ομάδες παραγωγών, με λίγα μέλη. Η αλήθεια είναι ότι οι κατευθύνσεις οι ευρωπαϊκές αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης κατευθύνουν προς αυτή την αξιολόγηση και την ιεράρχηση, δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο, στηρίζουμε τους πάντες και ειδικά το κάνει ο ΕΛΓΑ, χωρίς να αποκλείουμε και τα φυσικά πρόσωπα. Δίνουμε περισσότερο βάρος στα συνεργατικά σχήματα, ακριβώς επειδή θέλουμε να μεγεθύνουμε αυτού του είδους τις μονάδες στη χώρα μας γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί καλύτερα και το κόστος παραγωγής, θα αντιμετωπιστεί καλύτερα και η δυνατότητα διαπραγμάτευσης του παραγόμενου προϊόντος από τους ίδιους προς τις εξαγωγικές τους δράσεις και κατευθύνσεις.  Είναι λοιπόν μονόδρομος να στηρίξουμε τη συνεργατικότητα. Στα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, το 65% του αγροτικού προϊόντος διακινείται μέσω συνεργατικών σχημάτων. Στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το 20%. Λοιπόν, όλους θα τους βοηθήσουμε στις δύσκολες συνθήκες. Από 01/01/2021 μέχρι και σήμερα ο ΕΛΓΑ, πλήρωσε 493 εκατ. ευρώ σε στήριξη των παραγωγών όλης της χώρας. Όταν εισέπραξε πέρυσι μόλις 158 εκατ. Στηρίζουμε όπου υπάρχει ζημία, προσπαθούμε να το κάνουμε και πιο γρήγορα απ’ ότι παλαιότερα αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο, είναι επιλογή του καθενός το τι θα κάνει, να στηριχθούν τα συνεργατικά σχήματα».

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

Γεωργαντάς: Με την ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr οι πληρωμές γίνονται ταχύτερα και με δικαιότερο τρόπο- Στόχος μας οι βελτιωμένες υπηρεσίες στους παραγωγούς και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων

«Η μεταρρύθμιση που έγινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ με την ένταξη του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος, ήταν αυτονόητη και είχε αργήσει, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ημερίδα του Οργανισμού.

«Δεν πρέπει να γίνεται είδηση ότι έγιναν οι πληρωμές. Είναι αυτονόητο. Μια πρέπει να είναι η πληρωμή: Αυτή που ο καθένας δικαιούται», είπε ο κ. Γεωργαντάς, υπογραμμίζοντας ότι με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα οι πληρωμές γίνονται με δίκαιο και γρήγορο τρόπο.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συγκεντρώσει όλες τις λειτουργίες του δημοσίου στο gov.gr, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει ενοποίηση όλων των βάσεων και δεδομένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα μητρώα, τις αποζημιώσεις, τους ελέγχους, τις εξαγωγές και τα πιστοποιητικά για την διευκόλυνση των αγροτών και την  άσκηση έγκαιρα αποτελεσματικών πολιτικών. Και πρόσθεσε ότι η ενοποίηση θα συνοδευτεί παράλληλα με την χρήση και αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τους πολίτες.

Επίσης ο ΥπΑΑΤ είπε ότι μέσω της ένταξης στο gov.gr θα λειτουργήσει και η συμπληρωματικότητα. Εξηγώντας, ότι η συμπληρωματικότητα και η συνέργεια με την δημόσια υποδομή που θα δημιουργηθεί για την χρήση της γεωργίας ακριβείας, θα βοηθήσει ώστε και οι Έλληνες αγρότες, παρά το διαρθρωτικά μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων τους, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας που μειώνουν την σπατάλη νερού, ενέργειας και εφοδίων και τελικά το κόστος παραγωγής.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι κάθε πρωτοβουλία και δράση του ΥΠΑΑΤ έχει έναν διπλό στόχο:

Πρώτον, την εξυπηρέτηση του Έλληνα παραγωγού και δεύτερον, τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων του, ώστε να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά».

Πηγή: Agronews/Λεωνίδας Λιάμης
📸 Γεωργία Καραμαλή

Δείτε επίσης