Ζερεφός: Επικίνδυνη η υπερθέρμανση των υδάτων – Αόρατος κίνδυνος απειλεί τον πλανήτη

απο Cyclades Open

Ένας αόρατος κίνδυνος απειλεί όλο τον πλανήτη, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας ΑθηνώνΧρήστος Ζερεφός, προειδοποιώντας ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ζερεφός σημείωσε επίσης ότι «τα μειονεκτήματα (της περιοχής που ζούμε) δεν τα ξέρουμε ή ίσως τα έχουμε υπερεκτιμήσει. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος έχει κτίσει δίπλα σε ένα ποτάμι υπάρχει πάντα ο φόβος της πλημμύρας από μια σοβαρή βροχόπτωση, ιδίως από φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε, τα οποία βεβαίως είναι σπανιότατα».

Για το τι έγινε στη Θεσσαλία με την κακοκαιρία Daniel, ο κ. Ζερεφός ανέφερε πως «το σύστημα μοιάζει με το ελληνικό γράμμα “ω” το μικρό. Αυτός ο εμποδισμός της απομάκρυνσης αυτής της σημαντικής διαταραχής οδήγησε στα φαινόμενα που είδαμε (στη Θεσσαλία) πρώτα απ’ όλα στις πλημμύρες από τον Ντάνιελ και μετά η φθινοπωρινή μπόρα που εξελίχθηκε σε αυτό που βλέπουμε τώρα, στον Elias που βρήκε όλες αυτές τις περιοχές πληγείσες».

Στη συνέχεια, μίλησε για τους κινδύνους στον πλανήτη και πώς όλοι θα πρέπει να ενημερωθούμε:

«Θα πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας τους κινδύνους που τον περιβάλλουν. Θα πρέπει ο καθένας μας να μάθει να ανησυχεί για το μέλλον του πλανήτη, κάτι το οποίο δεν το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι αυτή τη στιγμή. Το έτος 2023 στη χώρα μας είχαμε μια αλληλουχία απίστευτων καταστάσεων… Αλλά κοιτάξτε, αν σηκώσουμε τα μάτια και δούμε τον πλανήτη απ’ έξω, θα δείτε ότι σε όλη τη Μεσόγειο έχουν συμβεί ανάλογα ακραία φαινόμενα».

Μάλιστα, υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να δούμε τη θερμοκρασία των υδάτων:

«Η θερμοκρασία της Μεσογείου είναι 3,5 περίπου βαθμοί, τουλάχιστον στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω από τις κανονικές τιμές. Στον Ατλαντικό Ωκεανό, στο Λαμπραντόρ έφτασε μέχρι 3,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Το ίδιο και σε σχεδόν ολόκληρη την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τώρα αρχίζουν να θερμαίνονται τα νερά και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στη δυτική ακτή της Ευρώπης τα νερά Ιούλιο και Αύγουστο ήταν περίπου τρεις βαθμοί πάνω από το κανονικό. Αυτή η υπερθέρμανση των υδάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για πάρα πολλούς λόγους. Τα θερμά νερά θα κρυώσουν σιγά σιγά προς τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο και στη συνέχεια οι αστάθειες που δημιουργούνται από την έντονη εξάτμιση πάνω από αυτά τα νερά δεν ξέρουμε πόση ενέργεια θα τροφοδοτήσουν σε καταιγίδες. Εάν δεν ήταν τόσο ζεστά τα νερά δεν θα είχαν την έκταση που έχουν».

Όπως εξήγησε, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επάνω ψύχεται γιατί είναι πιο κρύος ο αέρας, οπότε εκεί συμπυκνώνονται τα νερά και γίνονται βροχή. Και πρόσθεσε:

«Έτσι δημιουργούνται αντλίες ύδατος, δηλαδή ρουφάει νερό από τους υδρατμούς πάνω από την εξάτμιση, πάνω από τις θερμές θάλασσες και το ξαναεπιστρέφει στη γη».

Εάν αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία, θα μπορούσε να έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, ο ίδιος είπε:

«Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση. Εδώ και 40 χρόνια φωνάζουμε οι επιστήμονες ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έχουμε μάθει να ζούμε και με τους σεισμούς. Καλό είναι να δούμε τα ακραία φαινόμενα. Βεβαίως το θέμα του να σωθούν ζωές, το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας παγκοσμίως, έχει πάει καλά παγκόσμια και στη χώρα μας. Το 112 λειτούργησε. Το θέμα όμως είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε από τούδε και στο εξής. Χρειάζεται μια συσπείρωση. Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη. Πρέπει λοιπόν σιγά σιγά να αναγνωρίσουμε την επικινδυνότητα της περιοχής στην οποία ζούμε ή δραστηριοποιούμαστε».

Πηγή: ieidiseis.gr

📸Melina Kiefer/Unsplash

Δείτε επίσης