Αμοργός: Ενθουσίασε η «Γιορτή του Ψαρά»-Μια βραδιά σαν γάμος….μεταξύ ανθρώπου και φύσης!

απο Cyclades Open

Σε ένα αυθεντικό νησιώτικο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου η «Γιορτή του Ψαρά» στα Κατάπολα Αμοργού. Στο αλιευτικό καταφύγιο στο Ξυλοκερατίδι, ο Σύλλογος Αλιέων Αμοργού με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού και την συμπαράσταση της Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού, του ΑΝΠΟ Αμοργού και δεκάδων εθελοντών, δημιούργησε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα παραδοσιακού νησιώτικου γλεντιού.

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τη «Γιορτή του Ψαρά». Μέχρι τις πρωινές ώρες οι επισκέπτες χόρεψαν υπό τους ήχους του βιολιού και του λαούτου και δοκίμασαν  κακαβιά, και άλλες συνταγές με ψάρι. Όλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη γιορτή που συνδυάζει την αγάπη για την θάλασσα, την γαστρονομία και την παράδοση.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε:

«Το περιβάλλον και η θάλασσα γιορτάζουν στην Αμοργό. H Γιορτή του Ψαρά , ξαναγεννιέται και κάθε χρόνο θα γίνεται αιτία να γιορτάζουμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα που είναι η ζωή μας. Και γιορτάζεται στο «σπίτι των ψαράδων», το αλιευτικό καταφύγιο, που είναι ένα κόσμημα για το νησί μας.

Η Γιορτή του Ψαρά συνδυάστηκε και με μία εξαιρετική ενημερωτική ημερίδα για το Αμοργόραμα, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως Δημοτική Αρχή γιατί αγκαλιάσαμε την ιδέα των αλιέων της Αμοργού από τη γέννηση της.

Μία ιδέα και ένα όραμα που πέτυχε μεγάλης υποστήριξης από την τοπική κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα, κρατικούς και μη φορείς. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή των αλιέων μας  η Αμοργός γίνεται πρότυπο σε όλη την Ευρώπη. Πολλά συγχαρητήρια στον Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού και όλους όσους βοήθησαν και συμμετείχαν στην εορταστική βραδιά της 10ης Ιουνίου.»

To Cyclades Preservation Fund που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια των ψαράδων της Αμοργού να αποκτήσουν ένα νέο όραμα και να προσεγγίσουν με διαφορετικό τρόπο τη θάλασσα που τους τρέφει δίνοντας έναν άλλο τρόπο προσέγγισης, αειφόρο για καθαρές θάλασσες και περισσότερα αλιεύματα και έτσι δημιουργήθηκε το Amorgorama σημειώνει:

“Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και βαθιά συγκινητική βραδιά παρουσίασης του ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑΤΟΣ, χτες, σε μια κατάμεστη αίθουσα στα Κατάπολα. Ήμασταν όλοι μαζί, επισφραγίζοντας μια δέσμευση στήριξης για την θάλασσα της Αμοργού. “Σαν γάμος” όπως δήλωσε ένας από τους ψαράδες..και απόψε ακολουθεί το γλέντι, με χορό, κρασί και κακαβιά στη Γιορτή του Ψαρά, στην υγειά και στο όραμα των Αμοργιανών ψαράδων για καθαρές θάλασσες και περισσότερα ψάρια!”

Η σελίδα στο facebook του Αμοργοράματος σημειώνει:

Αγαπητοί /ες

Σας ευχαριστούμε που ήρθατε σε έναν «γάμο» διαφορετικό από τους άλλους!

Σε έναν «γάμο μεταξύ ψαράδων και επιστημόνων» που στέριωσε για τα καλά και με τη «βούλα» της πολιτείας.

Η Γιορτή του Ψαρά ήταν ένα διήμερο που το ετοιμάζαμε για καιρό με όλη μας την καρδιά και την ενέργεια δοσμένη σε αυτό. Είχαμε αγωνία για το αν θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας και αν θα συμμεριστείτε τον αγώνα μας για καθαρές θάλασσες με περισσότερα ψάρια.

Και θέλουμε τώρα από εδώ να σας ευχαριστήσουμε γιατί ήσασταν όλοι και όλες εκεί να στηρίξετε το όραμα των Αμοργιανών ψαράδων.

Το διήμερο αυτό έφερε στο νησί μας χαρά και συγκίνηση, όπως τη στιγμή που ένας συντοπίτης μας πήρε το μικρόφωνο στην εκδήλωση της Παρασκευής και είπε, «Απόψε όλοι εσείς με κάνατε να μετανιώσω που έφυγα από την Αμοργό».

Η Αμοργός έγινε ένα αλιευτικό ερευνητικό εργαστήριο και ο δρόμος είναι μόνο μπροστά. Για να μπουν κι άλλα παιδιά στα καΐκια, με βιώσιμα μεροκάματα, σε μια θάλασσα που θα γεννά συνέχεια ζωή.

Η 2η Γιορτή του Ψαρά τελείωσε για φέτος.

Θα σας περιμένουμε ξανά του χρόνου για κακαβιά και χορό!

Όμως το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ συνεχίζεται.

Είναι υποχρέωση όλων μας να παραδώσουμε κάτι υγιές στις επόμενες γενιές.

Και αυτό δεν μπορεί να περιμένει.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσαλης & Cyclades Preservation Fund

Δείτε επίσης