Αγωγή εκφοβισμού (SLAPP) σε 5 άτομα από την Εντεταλμένη Σύμβουλο του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

απο Cyclades Open

Αγωγή εκφοβισμού (SLAPP) δέχθηκαν, μεταξύ των οποίων και η δημοσιογράφος Χαρά Καπότου
του santorinimagazine.gr από την Ελένη Μπορμπουδάκη, με την ιδιότητα της ως Αντιπροέδρου της ΑΕΜΥ ΑΕ και Εντεταλμένης Συμβούλου του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, για ηθική βλάβη και συκοφαντική δυσφήμιση, με την οποία ζητά χρηματική αποζημίωση. “Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι ξεκάθαρος και αφορά την φίμωση του τύπου και όσων δημοσιοποιούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε δομές που αφορούν το δημόσιο συμφέρον όπως στην περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας” αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος Χαρά Καπότου. “Θα συνεχίσω να γράφω όσα μαθαίνω, ερευνώ, διασταυρώνω. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον και οποιονδήποτε προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση” καταλήγει.

Τι αναφέρει η συνάδελφος αναλυτικά:

Αγωγή εκφοβισμού δέχθηκαν 5 άτομα – κάτοικοι  του νησιού  της Σαντορίνης, μεταξύ των οποίων και εγώ (Χαρά Καπότου – santorinimagazine) από την Ελένη Μπορμπουδάκη, με την ιδιότητα της ως Αντιπροέδρου της ΑΕΜΥ ΑΕ και Εντεταλμένης Συμβούλου του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας,  για ηθική βλάβη και συκοφαντική δυσφήμιση, με την οποία ζητά χρηματική αποζημίωση.

Συγκεκριμένα αγωγή δέχθηκαν:

  •  Φλώρα Δαμίγου, κάτοικος Θήρας, – (συμπληρώνουμε:  μέλος της συντονιστικής επιτροπής πολιτών για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας) 
  • Αναστασία Βενετσάνου, κάτοικος Θήρας, – (συμπληρώνουμε: πρώην εκλεγμένο μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Οίας, πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της Αναπτυξιακής Κοινοτικής Επιχείρησης Οίας, πρώην μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Λ. & Ε. Νομικού, πρώην Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Αιγαίου και πρώην Προισταμένη του Υ/Κ Ολυμπιακής Αεροπορίας Θήρας).
  • Χαρά Καπότου, κάτοικος Θήρας,  – (συμπληρώνουμε: Δημοσιογράφος του santorinimagazine.gr)
  • Δημήτριος Τούλης, κάτοικος Θήρας, –  (συμπληρώνουμε:  μέλος της συντονιστικής επιτροπής πολιτών για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Θήρας)
  • Καλλιόπη Καρρά, κάτοικος Θήρας, –  (συμπληρώνουμε: Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θήρας και Κοινοτική Σύμβουλος Οίας)

Στην ομαδική αγωγή όσοι κατηγορούνται αναφέρονται ως κάτοικοι του νησιού. Η αγωγή αναφέρει, αποσπάσματα από αναρτήσεις σχετικές με το νοσοκομείο Θήρας σε κοινωνικό δίκτυο,  για τους 4 από τους  5 που δεχθήκαν την αγωγή, εξαιρουμένης της γράφουσας, στις οποίες σύμφωνα με το αιτιολογικό της αγωγής που απέστειλε  η Ελένη Μπορμπουδάκη υπό την ιδιότητα της ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΕΜΥ ΑΕ και ως Διοικήτριας – Εντεταλμένης Συμβούλου του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, έχει υποστεί συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική βλάβη. Διεκδικώντας οικονομική αποζημίωση, διαφορετικό ποσό για τον καθένα, το οποίο αθροιστικά ανέρχεται σε 71.000€.

Ζητά μεταξύ άλλων, οι εναγόμενοι να της καταβάλλουν τα “……χρηματικά ποσά νομιμότοκα από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την πλήρη εξόφληση, λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστην από την εκ των άνω περιγραφόμενων αδικοπραξιών προσβολή εκ μέρους τους και ως εύλογη ικανοποίηση της ηθικής μου βλάβης, την οποία έχω υποστεί από τις ως άνω παράνομες ενέργειες τους…..” παραθέτοντας τα αντίστοιχα ποσά, τιμολογώντας την υπόληψη, σωρεύοντας 5 άτομα σε μία αγωγή.

Σε ότι αφορά τα 4 άτομα εκτός εμού (Χαρά Καπότου), η αγωγή στηρίζεται σε όσα έχουν γράψει στον προσωπικό τους λογαριασμό σε κοινωνικό δίκτυο και στην επίσημη σελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας σε κοινωνικό δίκτυο , περιέχοντας ωστόσο και φράσεις οι οποίες ουδέποτε γράφτηκαν από τους ίδιους και αποτελούν άλλων ατόμων σχόλια, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην αγωγή.

Σχετικά με εμένα ( Χαρά Καπότου) και τα δημοσιεύματα μου στο santorinimagazine για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, στην αγωγή δεν αναφέρεται η ιδιότητα μου ως δημοσιογράφος, αλλά ως κάτοικος του νησιού, όπως και στους υπόλοιπους.

Στην αγωγή υπάρχουν αποσπάσματα από δημοσιεύματα  μου στο santorinimagazine με τα οποία, μεταξύ άλλων, η Ελένη Μπορμπουδάκη, θεωρεί ότι την συκοφαντώ και δεν αναφέρω  τις πηγές μου. Ξεχνώντας ότι ως δημοσιογράφοι, έχουμε ιερή υποχρέωση να τις προστατεύουμε όταν οι ίδιοι δεν θέλουν να εκτεθούν. Με κατηγορεί ότι δεν αποδεικνύω τα όσα ισχυρίζομαι, (αυτό θα αφήσουμε την δικαστική διαδικασία να εξελιχθεί και θα απαντηθεί), ενώ όλα τα ρεπορτάζ μου μέχρι σήμερα για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, έχουν επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Επίσης στην αγωγή περιλαμβάνονται,  αποσπάσματα από το υπόμνημα  διαμαρτυρίας των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας προς το ΔΣ της ΑΕΜΥ που δημοσίευσα και καταλογίζονται ως δικά μου λόγια, το ίδιο συμβαίνει και με  απόσπασμα της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για την Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.

Στην αγωγή αναφέρεται σε σχέση με τα δημοσιεύματα μου πως, “μοναδικός σκοπός των ψευδών αυτών ειδήσεων είναι να δημιουργήσουν αναστάτωση και ανασφάλεια στους κατοίκους του νησιού και στις σχέσεις τους μαζί μου, ως Διοικήτρια του Νοσοκομείου. Η τρίτη εναγόμενη (Χαρά Καπότου) μέσω των άρθρων της χρησιμοποιεί φράσεις και σχολιασμούς για το πρόσωπο μου, τα οποία τυγχάνω ιδιαιτέρως προσβλητικά και ταπεινωτικά για την τιμή και την υπόληψη μου και τα οποία φυσικά υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια της ελευθερίας της έκφρασης”.

Να ενημερώσω ότι, είμαι ιδιαιτέρως προσεκτική στην διασταύρωση των πληροφοριών που έχω και αφού τις ερευνήσω και αξιολογήσω τα δεδομένα, μόνο τότε γράφω όσα συμβαίνουν για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια καθαρά κεκαλυμμένη αγωγή SLAPP (Στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση συμμετοχής του κοινού- με στόχο δημοσιογράφους και υπερασπιστές δικαιωμάτων) σωρεύοντας 5 άτομα σε μια αγωγή, με στόχο την φίμωση του τύπου και όχι μόνο. 

Να ενημερώσουμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο πως, ως δημοσιογράφοι έχουμε την υποχρέωση και δικαίωμα να ελέγχουμε οποιονδήποτε ασκεί διοίκηση ή βρίσκεται σε θέση ευθύνης, οπουδήποτε, όταν αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να προχωράμε και σε αξιολογικές κρίσεις, για οποιονδήποτε ασκεί διοίκηση ή βρίσκεται σε θέση ευθύνης, οπουδήποτε, όταν αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να κάνουμε ρεπορτάζ, να ερευνούμε και να δημοσιοποιούμε τα στοιχεία για θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να ενημερώνουμε και για όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά για θέματα που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος.

Με δυο λόγια έχουμε κάθε δικαίωμα να ερευνούμε και να δημοσιοποιούμε τα ευρήματα και να κάνουμε ακόμα και αξιολογικές κρίσεις, χωρίς να απαιτείται η άδεια από κανέναν που ασκεί διοίκηση ή βρίσκεται σε θέση ευθύνης, όταν αυτό αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Επομένως η τιμολόγηση  της υπόληψης, δεν δίνει το δικαίωμα της σώρευσης όλων σε μία αγωγή και μάλιστα κεκαλυμμένη αγωγή SLAPP.

Ενημέρωσα ήδη τις δημοσιογραφικές ενώσεις στις οποίες ανήκω για την προσπάθεια που γίνεται να σιωπήσω με το επιχείρημα της ηθικής βλάβης και της συκοφαντικής δυσφήμισης. Εκείνοι με την σειρά τους ενημερώνουν ήδη τις αντίστοιχες ενώσεις και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όσα συμβαίνουν και για κάθε εξέλιξη στο θέμα θα σας ενημερώσω.

Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι ξεκάθαρος και αφορά την φίμωση του τύπου και όσων δημοσιοποιούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε δομές που αφορούν το δημόσιο συμφέρον όπως στην περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.  Θα συνεχίσω να γράφω όσα μαθαίνω, ερευνώ, διασταυρώνω. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον και οποιονδήποτε προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι σημαίνει o όρος SLAPP

“Ο όρος SLAPP αναφέρεται σε αβάσιμες μηνύσεις (ή αγωγές) που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό (για παράδειγμα μια επιχείρηση ή ένα υψηλά ιστάμενο δημόσιο πρόσωπο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς και δημοσιογράφους, που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Σκοπός τέτοιων μηνύσεων δεν είναι να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους. ”

“….H ελλιπής προστασία της ελευθερίας της έκφρασης από την ελληνική νομολογία έχει οδηγήσει επανειλημμένως στην καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ”   “…Η ελεύθερη συζήτηση επί των δημοσίων θεμάτων εξασφαλίζει την ελεύθερη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και θα ικανοποιήσει το αίτημα για διαφάνεια και συνέπεια, το οποίο προβάλλει επιτακτικότερο τη σημερινή εποχή, που η παραπληροφόρηση κυριαρχεί”.

Δείτε επίσης