Βραβεία Pulitzer: Το Reuters κέρδισε το βραβείο για την κάλυψη του πολέμου στη Γάζα

απο Cyclades Open

Το Reuters κέρδισε δύο βραβεία Πούλιτζερ τη Δευτέρα 06/05, αποσπώντας το βραβείο φωτογραφίας έκτακτης επικαιρότητας για τις εικόνες της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, καθώς και το βραβείο εθνικού ρεπορτάζ για μια σειρά ερευνών σχετικά με την “αυτοκρατορία” του Έλον Μασκ.


Οι φωτογράφοι του Ρόιτερς – που συχνά εργάζονταν με μεγάλο κίνδυνο για την προσωπική τους ασφάλεια – παρήγαγαν αυτό που οι κριτές του Πούλιτζερ χαρακτήρισαν “ωμές και επείγουσες” εικόνες που καταγράφουν τις πρώτες ημέρες του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο οποίος ξεκίνησε με την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου νωρίς το πρωί, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.


Έκτοτε, η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, και έχει εκτοπίσει την πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός υποφέρει από την πείνα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.


Στις βραβευμένες φωτογραφίες περιλαμβάνεται μια εικόνα που τραβήχτηκε τον Οκτώβριο από τον φωτογράφο του Reuters Mohammed Salem, η οποία απεικονίζει μια Παλαιστίνια γυναίκα να κρατά αγκαλιά το πτώμα της 5χρονης ανιψιάς της στη Γάζα. Η εν λόγω φωτογραφία είχε προηγουμένως κερδίσει το διάσημο βραβείο World Press Photo of the Year 2024.

Η σειρά του Reuters για τον Musk, “The Musk Industrial Complex”, αποκάλυψε μια σειρά τραυματισμών εργαζομένων και έναν θάνατο στην εταιρεία πυραύλων SpaceX του Musk και την κακομεταχείριση ζώων στην εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του, Neuralink.

Το Reuters μοιράστηκε το βραβείο εθνικού ρεπορτάζ με την Washington Post, η οποία κέρδισε για την εξέταση του τυφεκίου AR-15 και του ρόλου του στην ένοπλη βία στις ΗΠΑ.
“Αυτή η αναγνώριση αναδεικνύουν μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Reuters – επείγουσα, εξειδικευμένη, επιτόπια κάλυψη ιστορικών παγκόσμιων γεγονότων καθώς εκτυλίσσονται, και επίμονη, αποκαλυπτική και καθοριστική για την ατζέντα επιχειρηματική δημοσιογραφία που εξυπηρετεί το παγκόσμιο κοινό μας και το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε η αρχισυντάκτρια του Reuters Alessandra Galloni.
Σημείωσε ότι πολλοί από τους βραβευθέντες φωτογράφους διακινδύνευσαν τη ζωή τους και έχασαν τα σπίτια τους, τους φίλους και τους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια της βίας. Ο Issam Abdullah, φωτορεπόρτερ του Reuters, σκοτώθηκε από ισραηλινό τανκ τον Οκτώβριο, ενώ βιντεοσκοπούσε βομβαρδισμούς στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Εκτός από τον Salem, στην φωτογραφική ομάδα συμμετείχαν οι Ahmed Zakot, Amir Cohen, Ammar Awad, Evelyn Hockstein, Anas al-Shareef, Ibraheem Abu Mustafa και Ronen Zvulun, καθώς και τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Yasser Qudih.
Οι Marisa Taylor, Steve Stecklow, Norihiko Shirouzu, Hyunjoo Jin, Rachael Levy, Kevin Krolicki, Marie Mannes, Waylon Cunningham και Koh Gui Qing έκαναν την παραγωγή της σειράς Musk.
“Το βραβευμένο έργο μας αποτελεί παράδειγμα του γιατί η δημοσιογραφία είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση του κοινού και την ανάληψη ευθύνης από την εξουσία”, δήλωσε ο πρόεδρος του Reuters Paul Bascobert.

Οι Times κέρδισαν το βραβείο διεθνούς ρεπορτάζ για την κάλυψη της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, ενώ η Hannah Dreier της εφημερίδας τιμήθηκε με το βραβείο ερευνητικού ρεπορτάζ -το δεύτερο Πούλιτζερ της- για την αποκάλυψη της χρήσης της παιδικής εργασίας μεταναστών στις ΗΠΑ.
Το Associated Press κέρδισε το βραβείο φωτογραφίας για την κάλυψη των μεταναστών που ταξιδεύουν από τη Λατινική Αμερική προς τις ΗΠΑ.
Το Lookout Santa Cruz, ένα αποκλειστικά ψηφιακό τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, κέρδισε το βραβείο έκτακτης επικαιρότητας για την κάλυψη των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την Καλιφόρνια τον Ιανουάριο του 2023.

Δείτε το άρθρο ΕΔΩ

Πηγή: Reuters

Δείτε επίσης