Ανησυχία από την επερχόμενη επιδημία γρίπης

απο Cyclades Open

Η εξάπλωση του κορονοϊού και να μέτρα προστασίας από την πανδημία, μας έκαναν να ξεχάσουμε τη γρίπη την προηγούμενη διετία. Βεβαίως ο ιός της γρίπης δεν μας ξέχασε διόλου και όπως ήδη φαίνεται από τα στοιχεία των χωρών του Νοτίου Ημισφαιρίου όπου διανύουν τη χειμερινή περίοδο, επανέρχεται δριμύτερος και μάλλον πιο επιθετικός.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα η φετινή περίοδος της γρίπης μάλλον θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το Δεκέμβριο που είθισται να εντοπίζονται οι πρώτες σοβαρές περιπτώσεις. Επίσης οι προκλήσεις είναι δύο και ιδιαίτερα σημαντικές: αφενός ο πληθυσμός έχει δυο χρόνια να εκτεθεί στον ιό και δεν διαθέτει ισχυρή ανοσία για τη γρίπη, αφετέρου ο ιός δεν μας είναι τόσο γνωστός ώστε να έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια.

Μια ακόμη παράμετρος την οποία ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, είναι και η είσοδος του ιού μέσω των τουριστών από το Νότιο Ημισφαίριο ενώ ακόμη διανύουμε τη θερινή περίοδο στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη είναι ήδη εδώ πολύ νωρίτερα.

Προειδοποιήσεις Φάουτσι

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου, Άντονι Φάουτσι ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια “αρκετά κακή περίοδο γρίπης” φέτος.

Μιλώντας στο Bloomberg Law, ο Φάουτσι σημείωσε ότι έχει ήδη παρατηρηθεί μια πιο σοβαρή κυκλοφορία γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο συνοδεύεται και με νέα στελέχη του ιού νωρίτερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Πάντως παρά τις αναφορές για μια πιο σοβαρή περίοδο γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σημειώνουν ότι οι συστάσεις για εμβολιασμούς κατά της γρίπης είναι φέτος παρόμοιες με πέρυσι.

Τονίζουν βέβαια ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρειάζονται εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να σχεδιάσουν να εμβολιαστούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Επίσης ο Φάουτσι είπε ότι ελπίζει πως το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της ταυτόχρονης εξάπλωσης του κορονοϊού και της γρίπης.

Πιθανή η κάμψη της ανοσίας μας έναντι της γρίπης

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Pritish Tosh από τη Mayo Clinic, πριν από την πανδημία, περίπου το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ νοσούσε με γρίπη σε μια συνηθισμένη περίοδο γρίπης. “Αυτοί οι άνθρωποι θα αυξήσουν την ανοσία τους και θα υπάρξει επίσης μια επακόλουθη βελτίωση της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού” που σημαίνει ότι η κοινότητα στο σύνολό της θα επωφεληθεί από την επιπλέον ανοσία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που δεν έπαθαν ποτέ γρίπη.

Ακόμη και οι άνθρωποι που εκτίθενται στη γρίπη αλλά δεν αρρωσταίνουν έχουν ένα πλεονέκτημα στο μέλλον, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα παράγει αντισώματα που “θυμούνται” τον ιό και πώς να του επιτεθούν.

“Επειδή όμως οι τελευταίες περίοδοι γρίπης ήταν πολύ ήπιες, μπορεί να υπάρξει μείωση της ανοσίας του πληθυσμού στη γρίπη και έτσι αυτό θα ευνοούσε μια χειρότερη περίοδο φέτος, αν και είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση” σημειώνει ο Tosh. .

Πως προστατευόμαστε από τη γρίπη

Η καλύτερη προστασία κατά της γρίπης είναι να κάνετε εμβόλιο και αν κάτι μας έγινε μάθημα από τον κορονοϊό, είναι ότι ο εμβολιασμός ακόμα κι αν μολυνθεί κάποιος μειώνει τη σοβαρότητα της ασθένειας. Η λήψη του αντιγριπικού εμβολίου μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Εκτός από το εμβόλιο της γρίπης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προστατευτείτε από τη γρίπη, όπως:

Αποφύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα.

Όταν είστε άρρωστοι, προσπαθήστε να περιορίσετε την επαφή σας με άλλους.

Εάν έχετε μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, προσπαθήστε να μείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες αφού φύγει ο πυρετός σας.

Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, στη συνέχεια πετάξτε το χαρτομάντιλο και πλύνετε τα χέρια σας.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας και αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες και αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί με μικρόβια γρίπης.

📸NEWS247/Γιώργος Σακκάς

📸Kristine Wook/Unsplash

Δείτε επίσης