Αποστολή των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα για τις «τρομερές οπισθοδρομήσεις»

Σαράντης Μιχαλόπουλος/Euractiv

απο Cyclades Open

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Ελλάδα στις 9-11 Οκτωβρίου για να συζητήσουν την κρίσιμη κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, που έχει θέσει σε δοκιμασία την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Το δικαίωμα στην ενημέρωση στην Ελλάδα, μια βασική ευρωπαϊκή χώρα, έχει υποστεί τρομερές οπισθοδρομήσεις. Η εύρεση λύσεων είναι ακόμη πιο επείγουσα σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες έρχονται αντιμέτωπες με τον προπαγανδιστικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε στην EURACTIV ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου των RSF στην ΕΕ και τα Βαλκάνια.

Ο Szalai είπε ότι η αποστολή θα επικεντρωθεί στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα του Τύπου στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας.

«Στις επόμενες συναντήσεις μου με δημοσιογράφους και τις αρχές, θα συζητήσω τα προβλήματα, αλλά και πιθανές λύσεις, ενώ θα εστιάσω σε θέματα όπως η παρακολούθηση δημοσιογράφων και η στασιμότητα της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021», πρόσθεσε.

«Η περίπτωσή μου αποκαλύπτει πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία και πόσο εύκολα, χάρη σε αυτά τα εξαιρετικά εξελιγμένα spyware, οι κυβερνήσεις και άλλα μέρη μπορούν να παραβιάσουν αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Πηγή: Euractiv/Σαράντης Μιχαλόπουλος

Δείτε επίσης