“Ζακέτα να πάρεις!”-Διάσημοι μύθοι για το κοινό κρυολόγημα

απο Cyclades Open

Αν πέσω για ύπνο ή αν βγω έξω με βρεγμένα μαλλιά θα κρυώσω. Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλείται από το κρύο
Οι παθήσεις προκαλούνται από ιούς και δεν έχουν καμία σύνδεση με το κρύο. Η επαφή με άλλα άτομα-ασθενείς και η έλλειψη μέτρων προστασίας θα οδηγήσουν στη μετάδοση τους.

Η βιταμίνη C και οι πορτοκαλάδες μειώνουν τα κρυολογήματα
Η βιταμίνη C που βρίσκεται μεταξύ άλλων τροφών και στα πορτοκάλια ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Διάφορες νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι η λήψη βιταμίνης C δεν προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει το κρυολόγημα.

Το κρυολόγημα θεραπεύεται με φάρμακα
Οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους εντός 3-4 ημερών. Δεν υπάρχει κάποιου είδους θεραπεία και τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται ως μέσα αυτοθεραπείας, στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η λήψη αντιβιοτικών βοηθά στη γρήγορη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης
Τα αντιβιοτικά φάρμακα δεν έχουν επίδραση στους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης και δεν θα επηρεάσουν την εξέλιξη μιας ίωσης. Αντίθετα λόγω εκτεταμένης χρήσης των αντιβιοτικών, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε αυτά. Γι’ αυτό και η χρήση αντιβιοτικών θα πρέπει να γίνεται μετά την εξέταση και συνταγογράφηση του γιατρού σας.

Η κοτόσουπα είναι θεραπεία για το κρυολόγημα
Η κοτόσουπα μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ζεστά και κάπως καλύτερα αλλά δεν συνιστά θεραπεία για το κρυολόγημα.

Το κρυολόγημα δεν κολλάει
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί ιοί κρυολογήματος και καθένας απ’ αυτούς είναι μεταδοτικός και μέσω του φτερνίσματος ή του βήχα να τον «κολλήσουν» κι άλλα άτομα.

Το κρυολόγημα μπορεί να μετεξελιχθεί σε γρίπη
Το κρυολόγημα και η γρίπη έχουν παρόμοια συμπτώματα αλλά προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Η γρίπη όμως παρουσιάζει πιο έντονα και σοβαρότερα συμπτώματα και επιπλοκές.

Γρίπη έχω, θα περάσει
Η γρίπη έχει έντονα συμπτώματα και πολλές φορές μεταλλαγμένα στελέχη των ιών που προσβάλλουν τον άνθρωπο έχουν οδηγήσει σε φοβερές πανδημίες, με πολλά θανάσιμα περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα ή αν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από 3 ημέρες θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης, είμαστε προστατευμένοι για την χρονιά
Τα εμβόλια είναι το βασικό μέτρο πρόληψης για τη γρίπη αλλά δεν μας προστατεύουν 100%.

Με το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να νοσήσεις ή να εμφανιστούν προβλήματα υγείας, ειδικά στα παιδιά
Τα εμβόλια της γρίπης περιέχουν εξασθενημένες και επικαιροποιημένες μορφές των ιών.
Σε κάποιο ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες όπως πυρετός, πόνος και ερυθρότητα, που όμως δεν οφείλονται στη γρίπη.

Με πληροφορίες από τις σελίδες tantogrip.gr, doctoranytime.gr, carespot.gr, e-child.gr
📸 Brittany Colette/Unsplash

Δείτε επίσης