Διήμερο εκδηλώσεων στη Σίφνο: “Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου-Ο ρόλος της Κοινωνικής Οικονομίας στην Πράσινη Μετάβαση”

21 και 22 Σεπτεμβρίου 2022

απο Cyclades Open

Διήμερο σημαντικών εκδηλώσεων διοργανώνεται στη Σίφνο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ημερίδα για τους φυσικούς πόρους, στις 21 Σεπτέμβρη, και εργαστήριο ανταλλαγής καλών πρακτικών κοινωνικής οικονομίας, στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις είναι σε συνέχεια της επιτυχημένης διημερίδας με θέμα “Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου” που διοργανώθηκε 25 και 26 Ιουνίου στη Σίφνο. 

Διοργανωτές είναι ο Άνεμος Ανανέωσης, ο Δήμος Σίφνου, η Επιτροπή “Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Σίφνου”, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, ο οποίος μάλιστα ενέταξε την ημερίδα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” που ξεκινάει στις 22/9 και διαρκεί μέχρι 24/9.

Ημερίδα Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου

Το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αρτεμώνα, θα συζητηθούν στην 1η ημερίδα: Η καλλιέργεια τοπικών σπόρων, δέντρων και αρωματικών φυτών στη Σίφνο και γενικότερα στον νησιωτικό χώρο, η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους, η προστασία από την διάβρωση την εποχή της κλιματικής κρίσης καθώς και ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στην γεωργία. Στην ενότητα αυτή θα δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους αγρότες και μελισσοκόμους του νησιού και τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, ώστε να συζητηθούν θέματα καλλιέργειας τοπικών ειδών. Θα συγκεντρωθούν, επίσης, παραδοσιακοί σπόροι και πληροφορίες για σοφές παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας και εμβολιασμών δέντρων που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία στην σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα όσον αφορά στην διατροφική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση στα νησιά.

Η βιώσιμη διαχείριση μικρών υγροτόπων-βιοτόπων της Σίφνου και η σημασία τους για τη βιώσιμη ευημερία της κοινωνίας, με εισηγητή τον βιολόγο-περιβαλλοντολόγο, Μαρτίνο Γκαίτλιχ,. Η προστασία των νερών της Σίφνου μέσα από ένα συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισής τους, η ανάδειξη του δικτύου γουρνών, δεξαμενών, στερνών, και πηγαδιών που αποτελούσε σοφή διαχείριση και η ανάγκη χαρτογράφησή τους. Κύριος ομιλητής θα είναι ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Λουκής, ενώ θα παρεμβαίνει η Αλεξάνδρα Κατσίρη, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ.

Οι ξερολιθιές και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της οικολογικής και κλιματικής κρίσης, στην ανάπτυξη ανθεκτικής γεωργίας, την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα καθώς και η αναζήτηση εργαλείων που θα κάνουν βιώσιμη τη διαχείριση κι αποκατάσταση των ξερολιθιών στο πλαίσιο της κλιματικής πολιτικής. Κύρια εισηγήτρια θα είναι η περιβαλλοντολόγος, Κατερίνα Κανακάρη, ενώ θα παρεμβαίνει ο πρόεδρος του Ανέμου Ανανέωσης (κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση), Νίκος Χρυσόγελος.

Πρόγραμμα Ημερίδας

8.00 – 20.30: “Βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων Σίφνου”, 18.00 – 18.15: “Ο σημαντικός και πολυσύνθετος ρόλος των ξερολιθιών- πολιτισμικός, οικολογικός, κλιματικός, αγροτικός”. Ομιλήτρια: Κατερίνα Κανακάρη, MsC, Περιβαλλοντολόγος. Παρεμβαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος, 18.15-18.30:: “Μικροί υγρόποιοι, βιότοποι της Σίφνου και η σημασία της βιώσιμης διαχείρισής τους”. Ομιλητής: Μαρτίνος Γκαίτλιχ, βιολόγος – περιβαλλοντολόγος, 18.30 – 18.40: “Η παραδοσιακή διαχείριση το νερού στη Σίφνο – οι γούρνες και η προσπάθεια αποκατάστασης στο Πέραμα”. Ομιλητής: Γιώργος Λουκής, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Παρεμβαίνει η Αλεξάνδρα Κατσίρη, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, 18.40-20.30:” Η γεωργία σήμερα στη Σίφνο, παραδοσιακοί σπόροι και σοφές παραδοσιακές πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία στην σύγχρονη εποχή”. Ο λόγος στους ίδιους τους αγρότες και στον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό. Συζήτηση. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο επισκέψιμο κτήμα του Γιώργου Ναρλή, στο Κ. Πετάλι

Εργαστήριο ανταλλαγής καλών πρακτικών Κοινωνικής Οικονομίας σε μικρές περιοχές

Στο “εργαστήριο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών της κοινωνικής οικονομίας” που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Πρόκου, στην Απολλωνία Σίφνου, στις 22 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν το πως από την παραδοσιακή τοπική συνεργατική κουλτούρα κι οργάνωση περνάμε σε μορφές κοινωνικής οικονομίας για να στηρίξουμε την πράσινη μετάβαση μικρών νησιών και περιοχών.

Στο εργαστήριο (που είναι ανοικτό) συμμετέχουν εκπρόσωποι παρόμοιων περιοχών από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία και Ευρωπαϊκών και εθνικών δικτύων συνεταιρισμών και φορέων κοινωνικής οικονομίας, εταίροι του Προγράμματος COSME-GRAPE που παρουσιάσεις καλές πρακτικές της κοινωνικής οικονομίας στη γεωργία, τις κοινωνικές υποδομές, τον τουρισμό κ.α. από διάφορες περιοχές.

Τα θέματα αυτά συζητούνται σε μια κρίσιμη εποχή για το περιβάλλον, την γεωργία, την οικονομία και την κοινωνία. Στόχος είναι όχι μόνο να συζητηθούν τα προβλήματα αλλά κυρίως να αναζητηθούν καλές πρακτικές και σύγχρονες, βιώσιμες μακροχρόνια, πράσινες λύσεις.

Μια σειρά από δράσεις και προγράμματα που υλοποιούν αυτή την περίοδο φορείς στη Σίφνο (SMILO-Med, GRAPE-COSME, STARS4WATER, Mετάλλων δρόμοι κα) επιδιώκουν να βοηθήσουν το νησί στην διαμόρφωση βιώσιμων επιλογών για:

την προστασία των πολύτιμων και ευάλωτων φυσικών πόρων της Σίφνου (νερό, έδαφος, ξερολιθιές / πεζούλες, τοπικά είδη, οικοσυστήματα κ.ά) την πράσινη μετάβαση της Σίφνου (και άλλων μικρών νησιωτικών και ορεινών περιοχών) μέσα από ένα σύγχρονο οικονομικό-κοινωνικό συνεργατικό μοντέλο που συνδυάζει δύο εμπειρίες, αυτή της παραδοσιακής, από κοινού δράσης των Σιφνιών για τα κοινά αγαθά με την αυτήν της κοινωνικής οικονομίας. Είναι αναγκαία η κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται, όπως αυτές που συμβαίνουν: στο κλίμα: ραγδαία κλιματική κρίση και ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων με σοβαρές επιπτώσεις και στα νησιά, στη γεωργία: διατροφική κρίση, μείωση της γεωργικής και βιώσιμης κτηνοτροφικής δραστηριότητας, εξαφάνιση ή κίνδυνος εξαφάνισης τοπικών ποικιλιών, διάβρωση εδάφους και απώλεια γονιμότητας, στον τουρισμό: οικολογικές αντοχές νησιών, αλλαγή χρήσεων γης, αστικοποίηση νησιωτικού περιβάλλοντος, πίεση στους φυσικούς πόρους, όπως το νερό, την τροφή και το περιβάλλον.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

17.30 – 19.00 Παρουσίαση καλών παραδειγμάτων από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και άλλες χώρες σε θέματα γεωργίας, τουρισμού, πολιτισμού που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση της Σίφνου και άλλων νησιών, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων της Σίφνου και άλλων νησιών.

Οι δράσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος COSME – GRAPE και πιο ειδικά της επίσκεψη μελέτης στη Σίφνο των εταίρων του προγράμματος από την Ισπανία, την Ιταλία και των ευρωπαϊκών δικτύων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και του προγράμματος SMILO – MED για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων της Σίφνου ενώ εντάσσονται, επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” 2022 που οργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και ο Δήμος Σίφνου. Μάλιστα στο περίπτερο του Δήμου Σίφνου στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν και οι αντιπροσωπείες από την Ιταλία και την Ισπανία.

Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open

-14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στη Σίφνο

Δείτε επίσης