Δίκη Greek Mafia: Οι «βρωμεροί θύλακες» στην ΕΥΠ και η «προκήρυξη» για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Κώστας Κουκουμάκας

απο Cyclades Open

Την άποψη ότι οι μαφιόζικες εκτελέσεις πριν το 2010 χρεώνονταν στην «τρομοκρατία» και μετά το 2010 στο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» του υποκόσμου της νύχτας, διατύπωσε απολογούμενος στη δίκη της Greek Mafia, απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., κεντρικός κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το πόρισμα της ΕΥΠ στο οποίο εν πολλοίς στηρίζεται η δικογραφία, ως μία «προκήρυξη» γραμμένη από την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της περιόδου Ρουμπάτη, με την ιδιαιτερότητα, όπως είπε, ότι τα χτυπήματα σε αυτήν την περίπτωση ξεκίνησαν μετά την «προκήρυξη», δηλαδή την ολοκλήρωση της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών, με τελευταίο εξ αυτών τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Η δίκη της Greek Mafia συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας (για τα κακουργήματα βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα), όμως για να συμβεί αυτό έπρεπε να απορριφθεί το αίτημα αποχής που είχε υποβάλει ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Το δεύτερο σοβαρό θέμα που τέθηκε αμέσως μετά ήταν η εγκυρότητα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι μεγάλο μέρος αυτών, περίπου ένα εξάμηνο συνακροάσεων, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη, διότι δεν υπάρχουν οι σχετικές διατάξεις. Προέκυψε, έτσι, το παράδοξο ο πρώτος κεντρικός κατηγορούμενος να πρέπει να απολογηθεί για μια σειρά από τηλεφωνικές κλήσεις και δια ζώσης συναντήσεις με πρόσωπα ο ρόλος των οποίων θεωρείται κρίσιμος, χωρίς όμως το παραπάνω υλικό της προανάκρισης να μπορεί να εξεταστεί στο ακροατήριο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Greek Mafia είναι 19 άτομα, μεταξύ αυτών απόστρατοι και εν ενεργεία υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δικηγόροι και ποινικοί από τον κόσμο της νύχτας. Η δίκη αφορά την έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων – τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ τον μήνα – από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΕΥΠ, τα χρήματα κατέληγαν στα χέρια απόστρατων αστυνομικών, αλλά και δικηγόρων και ιδιωτών, οι οποίοι εν συνεχεία δωροδοκούσαν εν ενεργεία αστυνομικούς υπαλλήλους, ώστε η λειτουργία όλων των παραπάνω παράνομων επιχειρήσεων να περνά κάτω από τα ραντάρ των Αρχών.

Τέσσερα από τα πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας δολοφονήθηκαν μετά το 2018, όμως όλα τα χτυπήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μάλαμα, ιδιοκτήτη εταιρείας εμπορίας καφέ, ο οποίος περιγράφεται ως «ταμίας» της οργάνωσης, τον πρώην αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστου, ο οποίος θεωρείτο πρόσωπο-κλειδί για τη διατήρηση των ισορροπιών στον κόσμο της νύχτας, τον Δημήτρη Καπετανάκη, ποινικό κατηγορούμενο σε υποθέσεις «νονών», κι επίσης τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ.

Η απολογία

Ο απόστρατος αξιωματικός που κλήθηκε να απολογηθεί, διατηρούσε επαφή με τους δύο πρώτους. Επιπλέον, στη δικογραφία υπάρχουν φωτογραφίες του να παραλαμβάνει φακέλους από τον Μάλαμα σε ραντεβού που έκλειναν σε ένα αλσύλλιο στη Φιλοθέη. Η ΕΥΠ λέει πως οι φάκελοι περιείχαν χρήματα, ωστόσο ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά.

Πρόκειται για πρώην αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος υπηρέτησε για 20 χρόνια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Συμμετείχε στις έρευνες για την εξάρθρωση της 17Νοέμβρη και πριν από αυτό ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που επεξεργάστηκε τα περίφημα αρχεία της Στάζι για τις ένοπλες οργανώσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Μετά την αποστρατεία του, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος βρέθηκε κοντά στην ανάληψη υψηλόβαθμης θέσης στην ΕΥΠ επί θητείας του Γιάννη Ρουμπάτη. Απέδωσε, έτσι, τη μετέπειτα εμπλοκή του στην υπόθεση της Greek Mafia ακριβώς στην αντιπαλότητα με ανταγωνιστές του για την ίδια θέση.

«Είμαι θύμα της σκευωρίας βρωμερών θυλάκων εντός των μυστικών υπηρεσιών» που είχαν κίνητρο να τον βγάλουν από τη μέση, είπε στην απολογία του. «Οι ίδιοι θύλακες είναι μαριονέτες ενός βρώμικου συστήματος, εξαιτίας του οποίου διαπομπεύομαι σήμερα, προσωπικά και οικογενειακά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υποστήριξε ότι γνώρισε τον μακαρίτη Μάλαμα μέσω του Παπαχρήστου, παλιού συναδέλφου του, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε. Ο τελευταίος ήταν κουμπάρος του τότε Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα, ενώ είχε εργαστεί στη φύλαξη της εφοπλιστικής οικογένειας Λάτση. «Ο Παπαχρήστος είπε δύο καλά λόγια στον Μάλαμα και κολακεύτηκα. Πάντα ήμουν καλοπροαίρετος», υποστήριξε ο κατηγορούμενος, για να γίνει στη συνέχεια περισσότερο αναλυτικός.

«Άγνωστοι τοθέτησαν βόμβα στην επιχείρηση του Μάλαμα. Ο ίδιος πίστευε ότι ανταγωνιστές του στο εμπόριο καφέ, το οποίο τότε ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρο, είχαν στρατολογήσει άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου για τη βομβιστική ενέργεια. Ο Μάλαμας ήταν θορυβημένος και μέσω της γνωριμίας μας με τον Παπαχρήστο, ζητούσε από εμένα, λόγω της εμπειρίας μου στην Αντιτρομοκρατική, πληροφορίες για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της βομβιστικής επίθεσης. Τον καθησύχασα και του απέκλεισα το παραπάνω σενάριο», είπε στην απολογία του ο απόστρατος αξιωματικός.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μιλούσε τακτικά με τον Μάλαμα, πάντα για το ίδιο θέμα στο τηλέφωνο – «είμαι καλοπροαίρετος, αν θέλει κάποιος τού κάνω και ψυχοθεραπεία» είπε. Στην ερώτηση, γιατί πολλές φορές καλούσε τον Μάλαμα από καρτοτηλέφωνο, απάντησε εξαιτίας ενός «άτυπου επαγγελματικού πρωτοκόλλου», που του είχε μείνει από την υπηρεσία.

Όπως εξήγησε, συναντήθηκαν «επτά-οκτώ φορές» στη Φιλοθέη και το Γαλάτσι. Για τις περίφημες φωτογραφίες στο αλσύλλιο υποστήριξε: «Ναι, εγώ είμαι στις φωτογραφίες και αυτός είναι ο Μάλαμας», αρνούμενος ωστόσο κατηγορηματικά ότι ο φάκελος που φαίνεται να παραλαμβάνει περιείχε χρήματα από την προστασία των παράνομων οίκων ανοχής και των χαρτοπαικτικών λεσχών.

«Ήταν ένας φάκελος με φωτογραφίες προσώπων και οχημάτων που είχε τραβήξει ο Μάλαμας από πρόσωπα που θεωρούσε ύποπτα για τη βομβιστική επίθεση σε βάρος του. Μου έδωσε τον φάκελο και του τον επέστρεψα, χωρίς κάτι παραπάνω», απάντησε.

Η επόμενη συνεδρίαση της δίκης της Greek Mafia ορίστηκε για τις 11 Ιανουαρίου.

Πηγή: News247

Δείτε επίσης