Εισαγγελική παρέμβαση για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ – Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

απο Cyclades Open

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί εάν και από ποιους έχει τελεστεί η παράνομη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το κινητό του δημοσιογράφου παρακολουθείτο επί δυόμισι μήνες. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έχει καταγγείλει ότι μέσω του λογισμικού Predator, το οποίο εντοπίστηκε στο κινητό τηλέφωνό του από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, άγνωστοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του, στα μηνύματα, στις εφαρμογές, στις φωτογραφίες και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του.

Για την υπόθεση διαβάστε:
Reporters United: Εχθρός του Κράτους – Αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζει η Κυβέρνηση εάν ισχύουν αυτά που διακινούνται στα ΜΜΕ»

«Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζει η Κυβέρνηση εάν ισχύουν αυτά που διακινούνται στα ΜΜΕ. Και το ίδιο θα ίσχυε για οποιοδήποτε πρόσωπο και αν επρόκειτο και όχι μόνο δημοσιογράφο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα από το 2005, η διαδικασία των επισυνδέσεων. Υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή την ιστορία, των Αρχών, της ΑΔΑΕ, των παρόχων τηλεφωνίας και καταλυτικός ρόλος σε αυτή την ιστορία είναι ο ρόλος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει στη χώρα από το 2005 και μετά, αυτό είναι το πλαίσιο που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη.

Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό και από άποψη ηθικής και από άποψη νομικής να γνωρίζει και να σχολιάζει κανείς οτιδήποτε εκτός από τις αρμόδιες αρχές. Η τροπολογία έχει το αυτονόητο. Όταν δημιουργείται κάποιος λόγος εθνικής ασφάλειας και κάποιος να παρακολουθείται, είναι αυτονόητο ότι αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να πει “πείτε μου αν με παρακολουθείτε”. Είναι θέμα κοινής λογικής, σε συνέχεια αντίστοιχων διατάξεων που είχαν γίνει το 2018 και ορθώς».

Πρόκειται για ένα πλαίσιο πολύ αυστηρά καθορισμένο, πάντα υπό την επίβλεψη της Δικαιοσύνης, το νομικό πλαίσιο είναι πλήρως συμβατό με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τον θόρυβο και τη συζήτηση για τα περιβόητα αυτά λογισμικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον κ. Κουκάκη, είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά, γι’ αυτό είπα ότι ενδεχομένως αυτό παραπέμπει σε παράνομες πράξεις από ιδιώτες. Προφανώς το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, θέλουμε όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Το ξεκάθαρο μήνυμα στην υπόθεση είναι ότι έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως η Αρχή Διαφάνειας για να ερευνήσει όλο το ζήτημα, να ζητήσει σε τεχνικό επίπεδο τη συνδρομή της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και προφανώς όποιος θεωρεί ότι παρακολουθούνταν από τα λογισμικά αυτά, έχει το δικαίωμα, πέραν του ελέγχου που γίνεται από τις ανεξάρτητες αρχές, να προσφύγει και στην ελληνική δικαιοσύνη ή οπουδήποτε αλλού θεωρεί ότι πρέπει να προσφύγει.

📸 Sigmund/Unsplash

Δείτε επίσης