Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ALL THAT BREATHES

απο Cyclades Open

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών (14/10), το CINEDOC προβάλλει στις 11 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο το βραβευμένο ALL THAT BREATHES, ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκινητική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και ζώων, με φόντο το χαοτικό, αστικό τοπίο. Η προβολή διοργανώνεται από το CINEDOC, σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, την ANIMA και το Vodafone TV.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και του THI, ως επέκταση της δράσης From Movies to Cyclades Movement.

Πιστό στον στόχο του να προβάλλει ντοκιμαντέρ που ενθαρρύνουν τον διάλογο και εμπνέουν συλλογικές δράσεις, η συγκυρία της προβολής είναι ιδιαίτερη αν λάβει κανείς υπόψιν του την τεράστια οικολογική καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού στη χώρα μας. Το ντοκιμαντέρ μπορεί να έχει γυριστεί μίλια μακριά, αλλά οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα μπορούν εύκολα να εντοπιστούν.

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα ακολουθήσει συζήτηση με μέλη των φορέων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και της ΑΝΙΜΑ.

ALL THAT BREATHES

Ντοκιμαντέρ | Σκηνοθεσία: Shaunak Sen | 2022 | Ινδία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο | 94’

Το «All that Breathes» είναι η πρώτη ταινία που κερδίζει το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Sundance και των Καννών. Προβλήθηκε το 2022 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

ΣΥΝΟΨΗ

Στο Νέο Δελχί, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, δύο αδέλφια αφιερώνουν τη ζωή τους στην προστασία ενός αρπακτικού πουλιού, που είναι αναγκαίο για το οικοσύστημα της πόλης: του μαύρου αετού. Εν μέσω ηχορύπανσης, επιβαρυμένης ατμόσφαιρας και κοινωνικής αναταραχής, τα δύο αδέρφια περνούν μέρα και νύχτα φροντίζοντας τους μεγαλοπρεπείς αετούς στο αυτοσχέδιο, υπόγειο νοσοκομείο που έχουν χτίσει, μέχρι να μπορέσουν να πετάξουν ξανά πίσω στην (αστική) άγρια φύση.

Μια συγκινητική ιστορία που διερευνά τη συμβίωση ανθρώπων και ζώων, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της μεγαλούπολης.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται αποκλειστικά στο Vodafone TV, το «σπίτι» της HBO στην Ελλάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα)

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, 20.00

Προπώληση: https://www.more.com/cinema/cinedoc-2023-all-that-breathes/

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με μέλη της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και της ΑΝΙΜΑ.

ΑΘΗΝΑ – Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ (Λεωφ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι) | Κυριακή 15 Οκτωβρίου, 16.00

Προπώληση: https://www.danaoscinema.gr/

ΒΟΛΟΣ – «Αχίλλειον», Δημοτικό Κινηματοθέατρο Βόλου | Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 19.30

ΡΕΘΥΜΝΟ – Χώρος Πολιτισμού «Σημείο» | Σάββατο 25 Νοεμβρίου, 20.00


Λίγα λόγια για τους Φορείς που συμμετέχουν στην προβολή

  • From Movies to Cyclades Movement – από το σινεμά, στη δράση για τις Κυκλάδες

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αποκτήσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών γνώση για τη μοναδικότητα των τοπικών οικοσυστημάτων και την άγρια ζωή των Κυκλάδων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Μέσα από προβολές ντοκιμαντέρ και δωρεάν διαδικτυακές εκπαιδεύσεις, κάτοικοι και επισκέπτες καλούνται να ενημερωθούν και να αναλάβουν δράση για την προστασία των Κυκλάδων. Η πρωτοβουλία υλοποιείται από το Cyclades Preservation Fund (CPF), σε συνεργασία με την Anemon Productions – CineDoc Island και την υποστήριξη του The Hellenic Initiative (ΤΗΙ).

  • Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 και είναι μία από τις μακροβιότερες και πιο δραστήριες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα, με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Αποστολή της είναι η προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης επιστημονικά τεκμηριωμένων δράσεων και παρεμβάσεων, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, της ανάπτυξης συνεργασιών και της ενδυνάμωσης της ενεργούς συμμετοχής όλων μας.
  • Η ANIMA – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο που ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με πολύχρονη εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Κύρια δραστηριότητα της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.

Λίγα λόγια για το Cinedoc

Εξερευνήστε τον κατάλογο με το πρόγραμμα των φετινών προβολών: 

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδοςτον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Cinedoc Volos και τον Δήμο Βόλου, τον Χώρο Πολιτισμού «Σημείο» στο Ρέθυμνο, το Cyclades Preservation Fund (CPF) και το Thalassa Foundation.

Οι προβολές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά. Παράλληλα, το CineDoc διευρύνει συνεχώς το δίκτυό του μέσα από το CineDoc Island, διοργανώνοντας προβολές στις Κυκλάδες, τις Σποράδες, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κινηματογραφικές λέσχες.

Οι προβολές του CineDoc πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.cinedoc.gr  | cinedocanemon@gmail.com

Δείτε επίσης