Ιάκωβος Καμπανέλλης-Ένα ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα από το ΕΙΠ

απο Cyclades Open
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921 και ήταν θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Είναι ο πατέρας του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου, ένας σπάνιος άνθρωπος με σπάνια ποιότητα που μ’ ένα μαγικό σχεδόν τρόπο και με τεράστια μαεστρία μέσα από το έργο και την τέχνη του, χάραξε ένα δρόμο που να μπορούμε να περπατήσουμε στέρεα, εφοδιαζόμενοι στην πορεία μας με όλα εκείνα τα υψηλά νοήματα και τις αξίες που θα αποτελέσουν τα υλικά της καινούργιας εποχής στην ανθρωπότητα. Γιατί χωρίς αυτά που δίδαξε ο Καμπανέλλης κανένα νέο μέλλον δεν είναι εφικτό, ούτε και στοργικό για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό το έργο του παραμένει πάντα επίκαιρο και διαχρονικό.

Τα θεατρικά του έργα, που υπερβαίνουν τα 40, διδάχτηκαν και διδάσκονται από όλους σχεδόν τους νεοέλληνες σκηνοθέτες και έχουν παιχτεί από τις κρατικές σκηνές (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ και διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) της Ελλάδας, της Κύπρου (Θ.Ο.Κ.), καθώς και από ιδιωτικούς θιάσους. Τα κείμενα του έχουν μεταφραστεί και παιχτεί στις ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία, Ρουμανία. Βουλγαρία, Νορβηγία, Λιθουανία, Τουρκία, Ισραήλ, Αυστραλία και Κίνα.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσίασε ένα μίνι ντοκιμαντέρ για το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά κυρίως για τον ίδιο τον συγγραφέα μέσα από το έργο του.

Πέρασαν 13 χρόνια από το πέρασμα του στην αιωνιότητα. Το έργο του πάντα επίκαιρο θα συνεχίζει να μας συντροφεύει και να μας μιλά απ’ ευθείας στην καρδιά.

Δείτε επίσης