Film Seed Festival: Ένα οικολογικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Τήνο

απο Cyclades Open

Film Seed Festival ένα πειραματικό, υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου τροφοδοτούμενο από την καλλιέργεια του χωραφιού που το φιλοξενεί.

Οι Hypercomf παρουσιάζουν το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου Film Seed Festival που ιδρύεται στην Τήνο το 2022. Το φεστιβάλ ξεκίνησε την άνοιξη του 2022 με τις προετοιμασίες καλλιέργειας φυστικιών Arachis Hypogea σε χωράφι ενός στρέμματος. Η διαδικασία ανάπτυξης της καλλιέργειας υποστηρίχθηκε από “έξυπνη” αγροτική τεχνολογία για την βέλτιστη διαχείριση του νερού – ενός σπάνιου και πολύτιμου πόρου του νησιού. Μετατρεπόμενη σε βιοντίζελ, η μισή συγκομιδή φιστικιών χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το φεστιβάλ. Το άλλο μισό μαγειρεύεται για να παρέχει θρεπτικά σνακ για το κοινό.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες, αδιαμεσολάβητες σχέσεις με τους τόπους όπου καλλιεργούνται τα αγαθά, μαζί με τις αγροτικές κοινότητες που τα παράγουν;

Το Film Seed Festival επιθυμεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τις μικρές αγροτικές κοινότητες ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους στρατηγικές πολιτιστικής, οικολογικής και οικονομικής ανθεκτικότητας. Οι ταινίες του φεστιβάλ αντανακλούν τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων από μικρές αγροτικές κοινότητες και τις προκλήσεις τους – είτε αντιμετωπίζουν τον παραλογισμό της μαζικής αγροτικής οικονομίας (Λάχανα, Πατάτες και Άλλα Δαιμόνια του Șerban Georgescu, Ρουμανία), είτε επινοούν νέες “πατέντες” για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο βιώσιμα (Σαλιγκάρια του Grzegorz Szczepaniak, Πολωνία), είτε διεκδικούν τη γη τους σε μετα-αποκαλυπτικές συνθήκες (Οι Μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ των Holly Morris και Anne Bogart, ΗΠΑ). Γιορτάζοντας την ανθεκτικότητα της φύσης και των μικρών αγροτικών κοινοτήτων (Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, Ελλάδα), οι προβολές αυτών των αφηγηματικών ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται στο ίδιο χωράφι όπου καλλιεργήθηκαν τα φιστίκια: ένα μικρό χωράφι που βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στο χωριό Κώμη της Τήνου.

Το πειραματικό υπαίθριο φεστιβάλ Film Seed Festival πραγματοποιείται από το Σάββατο 15 έως τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022. Συγκεντρωνόμαστε κάθε μέρα στις 17:30 για να συναντηθούμε, να δοκιμάσουμε σνακ με φυστίκι και να συζητήσουμε το εγχείρημα, ενώ οι προβολές ξεκινούν στις 18:30.

Το Film Seed Festival αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής φιλοξενίας S+T+ARTS σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με την Agenso και τον τεχνοβλαστό ACT4ENERGY του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το έργο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας  Περιφερειακά Κέντρα S+T+ARTS – Επιδιορθώνοντας το παρόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και τη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση

Επικοινωνία: hypercomf@gmail.com     Instagram: @hypercomf   

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

 Οι προβολές του Film Seed Festival 2022 θα γίνουν στο χωράφι που καλλιεργήθηκε στην τοποθεσία “Γωνιά” στην περιοχή Λειβάδι κοντά στο χωριό της Κώμης στην Τήνο. Η πρόσβαση γίνεται με αμάξι ακολουθώντας τον δρόμο που συνδέει την Κώμη με τον όρμο της Κολυμπήθρας.            

Η στάθμευση γίνεται στον αμαξωτό και η συνέχεια της διαδρομής γίνεται με τα πόδια ακολουθώντας ομαλό αγροτικό δρόμο 250 μέτρα που καταλήγει στο χωράφι που γίνονται οι προβολές.

ΠΡIN ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ

Η προσέλευση γίνεται από τις 17:30 με το φως της ημέρας, οι προβολές ξεκινάνε στις 18:30 με τη δύση του ηλίου, μετά τη δύση ο χώρος του σινεμά φωτίζεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και βιοκαυσίμου από φιστίκια.

Για την αναχώρηση σας από το χώρο θα χρειαστείτε ένα φακό ή ένα κινητό με φακό σε σημεία της διαδρομής.

Συνιστάται να φοράτε ζεστά ρούχα υπολογίζοντας πως το βράδυ η θερμοκρασία στην εξοχή έχει αισθητή διαφορά από τη θερμοκρασία στη πόλη η στα χωριά.

Δείτε επίσης