Φώτα και καλοριφέρ σβήνουν στην Ευρώπη

απο Cyclades Open

Καθώς πλησιάζει ένας απρόβλεπτος χειμώνας για τον οποίο οι ειδικοί περί των ενεργειακών θεμάτων δεν κρούουν απλώς καμπανάκια αλλά έχουν σημάνει γενικό συναγερμό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν ήδη μέτρα οικονομίας και προειδοποιούν για δύσκολες καταστάσεις. Και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται – όπως και η διελκυστίνδα των κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας – ο χώρος του πολιτισμού έχει αναπόφευκτα το δικό του μερίδιο σε περικοπές και περιορισμούς.

Στη Γαλλία, από το περασμένο Σάββατο, η διάσημη γυάλινη πυραμίδα του I.M.Pei που βρίσκεται μπροστά από το Λούβρο θα σβήνει πλέον στις 11 κάθε βράδυ αντί για τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στο ανάκτορο των Βερσαλλιών το οποίο θα είναι φωτισμένο ως τις 10 το  βράδυ. Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε επίσης πως οι 20.000 λαμπτήρες του Πύργου του Άιφελ θα μπαίνουν στο off 23:45 αντί στη 1:00.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Rima Abdul Malak δήλωσε προέτρεψε επίσης τα  γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα να υιοθετήσουν μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας όπως φέρνοντας ως παράδειγμα το , Μουσείο Orsay στο Παρίσι, το οποίο «μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά ένα τρίτο μόνο με την αλλαγή λαμπτήρων και τη μετάβαση σε LED».  Εκπρόσωπος του μουσείου είπε στο theartnewspaper.com πως «η μείωση κατανάλωσης έφτασε στο 15% τους τελευταίους οκτώ μήνες». Παρ’ όλα αυτά, χώροι σαν το Oesay (που σχεδιάστηκε πριν από 130 χρόνια ως Σιδηροδρομικός Σταθμός) ως γνωστόν δεν είναι ενεργειακά αποδοτικοί. Τα μέτρα πάντως αυτά, πέρα από την όποια οικονομία που μπορεί να επιφέρουν, έχουν σαφώς και έναν συμβολικό χαρακτήρα και σκοπός φυσικά είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στη Βρετανία εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποια ιδρύματα και μουσεία να κλείσουν για κάποια περίοδο. Η Sharon Heal επικεφαλής της ένωσης Μουσείων (η οποία εκπροσωπεί 1.800 ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε στο Artnet News πως «είναι παρήγορο που η κυβέρνηση έβαλε όριο στις τιμές της ενέργειας για έξι μήνες αλλά αυτή η λύση είναι προσωρινή και δεν μπορεί να αντισταθμίσει την σταθερή υποχρηματοδότηση του κλάδου την τελευταία δεκαετία»

Πολλά μουσεία στη Βρετανία έχουν υποσχεθεί πως αν παραστεί ανάγκη, προτίθενται να λειτουργήσουν για τις κοινότητες τους ως «καταφύγια για το κρύο» αλλά όπως τόνισε η Heal «για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταφέρουν να μείνουν ανοικτά».

Στη Γερμανία όπου η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι σημαντική, οι περικοπές έχουν πιο δραστικό χαρακτήρα. Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, άρχισε να ισχύει ένας νέος νόμος ο οποίος περιορίζει τη θέρμανση στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς (με τους διαδρόμους να μην θερμαίνονται καθόλου). Επίσης τα μνημεία δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Η αντίστοιχη ένωση μουσείων (Deutsche Museumsbund) έχει εκδώσει μια λίστα με πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να ακολουθηθούν από τα ιδρύματα τέχνης.

Πηγή: The Art Newspaper Greece
📸 Michael Fousert/Unsplash

Δείτε επίσης