Η φωτιά που καίει 4.000 χρόνια – Δεν τη σβήνει ούτε η βροχή

απο Cyclades Open

📸 Shutterstock

«Αυτή η φωτιά καίει για 4.000 χρόνια και δεν σταμάτησε ποτέ», λέει η Aliyeva Rahila. «Ακόμα και με βροχή, με το χιόνι και τον άνεμο, δεν σταματά ποτέ να καίει».

Η Rahila, που εργάζεται ως ξεναγός στο Αζερμπαϊτζάν, μιλά στο CNN για το Yanar Dag, που σημαίνει «φλεγόμενη βουνοπλαγιά», στη χερσόνησο Absheron.

Εκεί, οι ψηλές φλόγες «χορεύουν» σε μια πλαγιά 10 μέτρων, κάνοντας μια ζεστή μέρα ακόμα πιο ζεστή.

Πρόκειται για μια παρενέργεια των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τα οποία μερικές φορές διαρρέουν στην επιφάνεια. Το Yanar Dag είναι μια από τις πολλές φωτιές που ανάβουν μόνες τους, γοητεύοντας αλλά και φοβίζοντας τους ταξιδιώτες στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.

📸 Shutterstock

Ο Βενετός εξερευνητής Μάρκο Πόλο έγραψε για το μυστηριώδες φαινόμενο όταν πέρασε από τη χώρα τον 13ο αιώνα. Άλλοι έμποροι του Δρόμου του Μεταξιού μιλούσαν για αυτές τις φλόγες που είχαν δει, καθώς ταξίδευαν σε άλλες χώρες.

Ετσι, το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε το προσωνύμιο «γη της φωτιάς».

Κάποτε υπήρχαν πολλές τέτοιες φωτιές στο Αζερμπαϊτζάν, όμως επειδή μείωναν την πίεση στα υπόγεια κοιτάσματα φυσικού αερίου, παρεμποδίζοντας τις εμπορικές εξορύξεις, οι περισσότερες έχουν σβήσει.

Το Yanar Dag είναι μία από τις λίγες που έχουν απομείνει και ίσως η πιο εντυπωσιακή.

Όπως λέει η Rahila, οι φωτιές είναι πιο εντυπωσιακές τη νύχτα ή τον χειμώνα. Όταν πέφτει χιόνι, οι νιφάδες λιώνουν στον αέρα χωρίς ποτέ να αγγίζουν το έδαφος.

Πηγή: Money Review

Δείτε επίσης