Ταξίδι στις πιο κρύες πόλεις του πλανήτη

Βούλα Ακριβάκη

απο Cyclades Open

Harbin, Κίνα/Photo: Shutterstock

Ένα ταξίδι σε μια από τις πιο κρύες πόλεις του κόσμου μπορεί να μην είναι εύκολο σίγουρα, όμως, είναι μοναδικό. Το να περπατάτε στο βαθύ χιόνι, ανάμεσα σε γλυπτά από πάγο και να ανακαλύπτετε ότι μπορούν και λειτουργούν όσοι ζουν μόνιμα εκεί σε θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής.

Προφανώς και θέλει αρκετά καλή προετοιμασία γιατί εκεί το κρύο δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας. Μπορεί για εμάς, οι λιγοστές πια, κρύες μέρες να μας φαίνονται βουνό, για αυτούς, όμως, το κρύο είναι μέρος του πολιτισμού τους, αναπόσπαστο συστατικό της καθημερινότητάς τους και μια διαρκής πρόκληση. Αν, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα χιονίσει στην Ελλάδα, πιάσετε τον εαυτό σας να γκρινιάζει, σταθείτε για λίγο και σκεφτείτε τους κατοίκους της Μογγολίας, της Σιβηρίας, της Κίνας, του Καζακστάν και της Αλάσκας. Εξάλλου, εδώ μετά από 3-4 μέρες, ο ήλιος θα βγει ξανά και η άνοιξη θα αρχίσει να αχνοφαίνεται. Αν σας αρέσουν οι προκλήσεις, αυτές οι πόλεις είναι ιδανικές για εσάς. Αρκεί να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι.

Harbin, Κίνα

Η Harbin βρίσκεται στη βορειοανατολική Κίνα και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλονγκτσιάνγκ. Ιδρύθηκε από τους Ρώσους ως σταθμός του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου και αποτελεί ακόμη και σήμερα κομβική εμπορική πόλη μεταξύ των δυο χωρών. Είναι γνωστή και ως η «Πόλη των Πάγων» λόγω του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως σκι, εκδρομές στο χιόνι και πεζοπορίες, παραστάσεις και φυσικά πολλά τεράστια γλυπτά από πάγο. Η θερμοκρασία τον Ιανουάριο, που είναι ο πιο κρύος μήνας, κυμαίνεται από τους -22°C έως -24°C ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί έχει αγγίξει τους -37 °C.

Harbin, Κίνα/Photo: Shutterstock

Η Harbin έχει ένα παράδοξο, το οποίο εύκολα θα παρατηρήσετε στην πόλη κάνοντας μια μικρή βόλτα. Στους δρόμους της, δεν θα δείτε μόνο την κλασική κινεζική αρχιτεκτονική αλλά και πολλά ευρωπαϊκά και ρωσικά κτίρια. Η παλιά συνοικία της πόλης εξακολουθεί να αποτελείται κυρίως από κτίρια που κατασκευάστηκαν από τους Ρώσους στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα περισσότερα από αυτά είναι χτισμένα σε μπαρόκ και βυζαντινό στιλ με πύργους και τρούλους και ενδιαφέρουσες αποχρώσεις του κίτρινου, του λευκού, του πράσινου ή του κόκκινου.

Χαρακτηριστικά είναι τα 71 κτίρια της οδού Zhongyang σε αναγεννησιακό, μπαρόκ και Αρ Νουβό ύφος επηρεασμένα από τη ρωσική, αγγλική και γαλλική αρχιτεκτονική. Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην πόλη είναι ο Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας, που χτίστηκε το 1907, μετά την ολοκλήρωση του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου το 1903, ο οποίος συνέδεε το Βλαδιβοστόκ με τη βορειοανατολική Κίνα. Πρόκειται για μια ορθόδοξη εκκλησία σε βυζαντινό στυλ σε σχέδια Ρώσου αρχιτέκτονα, η οποία πλέον αποτελεί την «Αρχιτεκτονική Πινακοθήκη της Harbin». Μια βόλτα στο Πάρκο της Τίγρης της Σιβηρίας, θα σας ενθουσιάσει καθώς θα μπορέσετε να δείτε από πολύ κοντά τις πανέμορφες αυτές τίγρεις και τα λευκά λιοντάρια και να μάθετε τα πάντα για αυτά. Η κινεζική μπαρόκ συνοικία Laodaowai είναι επίσης γεμάτη από κτίρια με πλούσια μπαρόκ χαρακτηριστικά από τις αρχές του 20ου αιώνα με ενδιαφέρουσες διακοσμήσεις και γλυπτά και πρέπει είναι να στις «οπωσδήποτε» βόλτες σας.

Αν σας αρέσουν τα πιο περίεργα αξιοθέατα, τότε σημειώστε την Μονάδα 731, ένα ιδιαίτερο μουσείο, που πήρε το όνομά του από την αντίστοιχη μονάδα έρευνας και ανάπτυξης βιολογικού και χημικού πολέμου του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού. Συμμετείχε σε θανατηφόρα ανθρώπινα πειράματα και στην κατασκευή βιολογικών όπλων κατά τη διάρκεια του Β’ Σινοϊαπωνικού Πολέμου και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πάνω από 200.000 θύματα από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Μια σύντομη βόλτα στα Πάρκο Zhaolin, όπου διοργανώνεται το Φεστιβάλ Τέχνης του Πάγου, αξίζει τον κόπο όπως και στο Ενυδρείο Harbin Pole με θέμα την πολική γη.

Yakutsk, Ρωσία/Photo: Shutterstock

Ταξίδι από την πόλη Yakutsk στο Magadan/Photo: Shutterstock

Yakutsk, Ρωσία

Το Yakutsk θα το βρείτε στις όχθες του ποταμού Λένα, στα νότια του Αρκτικού Κύκλου, στην ανατολική Σιβηρία. Είναι μια από τις πιο κρύες πόλεις του πλανήτη με χαμηλότερο ρεκόρ τους -64°C. Σίγουρα δεν είναι από τις πιο όμορφες πόλεις που έχετε δει, το κομμουνιστικό καθεστώς έχει μαρκάρει σχεδόν όλο το χαρακτήρα του Yakutsk. Ωστόσο, το να επισκεφθείτε ίσως την πιο κρύα πόλη του κόσμου είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, αρκεί να το αντέχετε. Δεν είναι φυσικά το μέρος που θα βολτάρετε με τις ώρες έξω, εδώ θέλετε καλό προγραμματισμό ώστε να μην ξεπαγιάσετε. Μπορεί το κρύο να κάνει το έδαφος άγονο, η περιοχή όμως διαθέτει έναν εντυπωσιακό υπόγειο πλούτο. Τα τοπικά ορυχεία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών, ενώ κοντινές περιοχές διαθέτουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο, χρυσό, ασήμι και άλλα πολυπόθητα ορυκτά.

Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα και επισκεφθείτε το Yakutsk τον χειμώνα σημειώστε τι θα πρέπει να δείτε. Καταρχάς το Permafrost Kingdom, ένα παλάτι φτιαγμένο από πάγο, γεμάτο γλυπτά, φτιαγμένα προφανώς, και αυτά από πάγο, μέσα στις σπηλιές ενός λόφου. Αρχικά μάλιστα, οι σπηλιές χρησιμοποιούνταν σαν ψυγείο τροφίμων, κάποιες από αυτές εξακολουθούν. Το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο Γιακούτσκ, όπου μπορείτε να δείτε τοπικά ορυκτά, έναν σκελετό μαμούθ και έναν τεράστιο σκελετό φάλαινας, να βρείτε πληροφορίες για τους πρώτους Ρώσους αποίκους της περιοχής, εκθέματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κ.ά. Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας, όπου εδώ θα δείτε μια από τις καλύτερες εκθέσεις της Άπω Ανατολής για τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Το Μουσείο Khomus, τα khomus είναι μικρά μουσικά όργανα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κουλτούρας της περιοχής.

Το Μουσείο Μαμούθ, αν και μικρό, αξίζει μόνο και μόνο για να δείτε τον σκελετό μαμούθ αλλά και το «Dima», το μουμιοποιημένο μαμούθ που ανακαλύφθηκε στην περιοχή. Θα κάνετε μια στάση και στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης με εκθέματα όπως αντικείμενα παραδοσιακής χειροτεχνίας, σκαλιστά αντικείμενα από χαυλιόδοντες μαμούθ, μπότες από ταράνδους, πίνακες κ.ά. Αξίζει και το Καταφύγιο Druzhba Park το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από άριστα διατηρημένα ιστορικά κτίρια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και τα οποία παρουσιάζουν τη σταδιακή επιρροή του ρωσικού πολιτισμού στους αυτόχθονες πληθυσμούς της Σιβηρίας.

Στην καρδιά του χειμώνα η θερμοκρασία φθάνει τους – 22 °C/Photo: Shutterstock

Fairbanks, Αλάσκα/Photo: Shutterstock

Fairbanks, Αλάσκα

Το Fairbanks ιδρύθηκε από τον χρυσοθήρα καπετάνιο Ε.Τ. Μπαρνέτ το 1901 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Αλάσκα. Έχει υποαρκτικό κλίμα που στην καρδιά του χειμώνα φθάνει τους – 22 °C. Θεωρείται επίσης μια πολύ καλή περιοχή για να δείτε το Βόρειο Σέλας καθώς η περίοδος ξεκινά από τον Σεπτέμβρη και φτάνει μέχρι τον Απρίλιο, το σκοτάδι καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της μέρας ενώ το Βόρειο Σέλας είναι πολύ «ενεργό» στην περιοχή. Είναι ορατό ακόμα και εάν είστε μέσα στο Fairbanks αλλά φυσικά για να το απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο, καλό είναι να κλείσετε μια ξενάγηση μακριά από τα φώτα της πόλης.

Από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Fairbanks είναι να επισκεφθείτε το Morris Thompson Cultural and Visitors Center, όπου μπορείτε να βρείτε ενημερωτικά φυλλάδια και χάρτες για την περιοχή αλλά και μια αίθουσα που φιλοξενεί μια ψηφιακή έκθεση, η οποία προβάλλει τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής, τα άγρια ζώα, τα τοπία και τις εποχές της Αλάσκας. Το κέντρο της πόλης είναι επίσης μια ατραξιόν από μόνο του καθώς είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός παλιού και νέου. Ιστορικά κτίρια που χρονολογούνται από τις μέρες του χρυσού αλλά και μια σειρά από σύγχρονα εστιατόρια, μπαρ, μουσεία και καταστήματα δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σκηνικό στο οποίο συμβάλλουν και πολλά street art έργα όπως οι ζωγραφισμένοι αεραγωγοί ατμού, διάφορες τοιχογραφίες αλλά και εντυπωσιακά γλυπτά από πάγο.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως κρουαζιέρα στον ποταμό Chena, σκι, πατινάζ, να οδηγήσετε snowmobile, να περπατήσετε στο χιόνι με χιονορακέτες, να ψαρέψετε στον πάγο, να παίξετε χόκεϊ στον πάγο, να κάνετε σκι αντοχής σε ένα από τα πολλά μονοπάτια της περιοχής, να πετάξετε πάνω από Αρκτικό Κύκλο και να βγείτε να μαζέψετε χρυσό. Ναι καλά διαβάσατε. Εδώ θα βρείτε καταστήματα που μπορούν να σας εξοπλίσουν με όλα τα απαραίτητα ενώ το Morris Thompson Cultural & Visitor Centre μπορεί να σας παρέχει μια λίστα με κοινόχρηστους χώρους στους οποίους μπορείτε να αναζητήσετε την χρυσή τύχη σας. Αν δεν σας ενδιαφέρει ο χρυσός μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο Pioneer Park έκτασης 44 στρεμμάτων όπου μπορείτε να μάθετε για την ιστορία του Fairbanks μέσα από μια πληθώρα μουσείων και υπαίθριων χώρων αναψυχής.

Η πόλη Ulaanbaatar βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μέτρα, στους πρόποδες του όρους Bogd Khan/Photo: Shutterstock

Ulaanbaatar, Μογγολία

Μιλάμε για την πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου, όπου η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα αγγίζει τους -25°C. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μέτρα, στους πρόποδες του όρους Bogd Khan και ως πρωτεύουσα είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα μέρη και δραστηριότητες. Μπορείτε να επισκεφθείτε μουσεία και μοναστήρια, να περπατήσετε στους δρόμους της πόλης, να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και πολλά πολλά ακόμα.

Από τα πιο βασικά αξιοθέατα είναι το μοναστήρι Gandan Khiid, το μεγαλύτερο βουδιστικό μοναστήρι της Μογγολίας, με εντυπωσιακές τελετές που γίνονται κάθε μέρα. Διαθέτει μάλιστα το άγαλμα του Bodhisattva Avalokiteshvara, το υψηλότερο εσωτερικό άγαλμα του Βούδα στον κόσμο, το οποίο έχει ύψος 26,5 μέτρα ενώ διαθέτει 2.286 πολύτιμους λίθους, 27 τόνους φαρμακευτικών φυτών334 σούτρα και 2 εκατομμύρια μάντρα. Τι άλλο θα δείτε; Την πλατεία Sukhbaatar, με το έφιππο άγαλμα του Damdin Sükhbaatar, ο οποίος κήρυξε την ανεξαρτησία της Μογγολίας από την Κίνα, τον Ιούλιο του 1921. Το Μουσείο Χειμερινών Ανακτόρων Bogd Khaan, χτισμένο μεταξύ 1893 και 1903. Εδώ έζησε για 20 χρόνια ο όγδοος ζωντανός Βούδας της Μογγολίας και ο τελευταίος βασιλιάς, Jebtzun Damba Khutagt. Περιλαμβάνει επίσης έξι ναούς στον κήπο του, οι οποίοι περιέχουν πλέον βουδιστικά έργα τέχνης.

Το μοναστήρι Choijin Lama το οποίο αποτελείται από τέσσερις ναούς που χτίστηκαν μεταξύ του 1904 και 1908 από τον 8ο Bogd Khaan και αφιερώθηκαν στον αδελφό του Choijin Lama, Luvsanhaidav. Το συγκρότημα του ναού είναι τώρα ένα μουσείο που διατηρεί τους περίτεχνα διακοσμημένους εσωτερικούς χώρους και περιέχει μια πλούσια συλλογή από άλλα μογγολικά βουδιστικά γλυπτά και ζωγραφική. Το Εθνικό Μουσείο Μογγολίας με εκθέματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Εδώ θα μάθετε για την ιστορία της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, την εθνογραφία, την παραδοσιακή ζωή και την ιστορία της χώρας στον 20ο αιώνα. Το Zaisan Memorial Hill, ένα μνημείο της κομμουνιστικής εποχής, που τιμά τους σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν θέλετε να έχετε πανοραμική άποψη της πρωτεύουσας, είναι το καλύτερο μέρος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Διεθνές Πνευματικό Μουσείο, με μια συναρπαστική συλλογή παζλ και παιχνιδιών από ντόπιους και διεθνείς καλλιτέχνες όπως και το Κεντρικό Μουσείο Μογγολικών Δεινοσαύρων, με δεινόσαυρους όλων των σχημάτων και μεγεθών που περιφέρονταν κάποτε στην έρημο Γκόμπι. Αν σας αρέσει η μουσική, κάντε μια στάση στο θέατρο Tumen Ekh και στο Εθνικό Χορευτικό και Μουσικό Θέατρο, για παραδοσιακούς ήχους.

Στην πόλη Nur Sultan οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -13 °C έως και -24°C, με ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας τους -51°C/Photo: Shutterstock

Nur Sultan, Καζακστάν

Η Nur Sultan –μέχρι το 2019 ονομαζόταν Αστάνα– είναι η δεύτερη πιο ψυχρή πρωτεύουσα στον κόσμο μετά την Ουλάν Μπατόρ. Βρίσκεται στο Καζακστάν στην κεντρική Ασία, μια ανεμοδαρμένη έρημο που ξέρει πολύ καλά τι θα πει βαρύς χειμώνας. Εδώ οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -13 °C έως και -24°C, με ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας τους -51°C. Το κρύο εδώ δεν αστειεύεται για αυτό θα πρέπει να είστε εξαιρετικά καλά προετοιμασμένοι πριν πατήσετε το πόδι σας στο Καζακστάν.

Μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Ishim που χωρίζει τη Nur Sultan στα δυο θα σας δώσει το στίγμα της πόλης. Από τη μια όχθη οι γειτονιές διατηρούν την ατμόσφαιρα του παρελθόντος με αρκετά κτίρια του 19ου αιώνα και απομεινάρια της σοβιετικής περιόδου ενώ από την άλλη ορθώνεται το παρόν και το μέλλον της χώρας με ένα ιδιαίτερο ύφος αρχιτεκτονικής, που προσωπικά δεν μπορώ να το κατατάξω κάπου συγκεκριμένα. Στα must των αξιοθέατων είναι ο Πύργος Bayterek ύψους 97 μέτρων που ενσαρκώνει έναν θρύλο του Καζακστάν, στον οποίο το μυθικό πουλί Σαμρούκ γεννά ένα χρυσό αυγό, που περιέχει τα μυστικά των ανθρώπινων επιθυμιών και της ευτυχίας, σε μια ψηλή λεύκα, πέρα από την ανθρώπινη πρόσβαση και δίνει φυσικά εξαιρετική θέα στην πόλη.

Το Nur Alem, το Μουσείο Μελλοντικής Ενέργειας σε μορφή σφαίρας, όπου κάθε όροφος δείχνει διαφορετικές πηγές ενέργειας. Το Μουσείο Saken Seifullin, που στεγάζεται στο παλαιότερο κτίριο της πόλης και η Παλιά Πλατεία στη δεξιά όχθη, με τη λεωφόρο Beibitshilik, για να πάρετε μια γεύση από το σοβιετικό παρελθόν. Το κατάλευκο τζαμί Χαζράτ Σουλτάν, το μεγαλύτερο τζαμί στην κεντρική Ασία και το Παλάτι της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης σε μορφή μιας αστραφτερής πυραμίδας, που άνοιξε το 2006, ως το σπίτι για το τριετές Συνέδριο Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών.

Το Εθνικό Μουσείο της Δημοκρατίας του Καζακστάν που καλύπτει την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, το Μουσείο των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχήμα γιουρτ που παρουσιάζει εκθέσεις για τον οπλισμό και τον πόλεμο αλλά και το Μουσείο του Πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, μέσα στο πρώην προεδρικό μέγαρο, με μια σειρά από πολυτελείς γκαλερί στις οποίες εκτίθενται τα δώρα στον Πρόεδρο Ναζαρμπάγιεφ από ξένες κυβερνήσεις και πολίτες.

Πηγή: Travel.gr

Δείτε επίσης