Γάζα: Σύνοδος κορυφής στην Αίγυπτο και «παράθυρο» να μην γίνει χερσαία επιχείρηση

απο Cyclades Open

Με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ και τον Αμερικανό πρόεδρο να ακολουθεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς το ερχόμενο Σάββατο!

Στο μεταξύ, σήμερα, όπως αναφέρει η efsyn.gr οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση στον πόλεμο.«Νιώσαμε την ανάγκη να βάλουμε τάξη», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος φανερώνοντας την πρόθεση παρέμβασης προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ανάφλεξη επί δεκαημέρου στην περιοχή.

Αινιγματική δήλωση

Παράλληλα μια προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, να αφεθούν ελεύθεροι οι περίπου 200 όμηροι των μαχητών της Χαμάς και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ο χρόνος για τους Παλαιστινίους της Γάζας τελειώνει.

Με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις απειλές για μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού, το Ιράν να καραδοκεί στη γωνία και να αρκεί μια σπίθα για να ανάψει το φιτίλι όλα μπορεί να ανατραπούν και να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF), σύμφωνα με δηλώσεις του που φιλοξενεί το Reuters, αφήνει μια χαραμάδα για κάτι διαφορετικό.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για την χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σε μια άκρως αινιγματική δήλωση που θα χρειαστεί σίγουρα διευκρίνηση.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις καθώς βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Χαμάς για την απελευθέρωση μέρους των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρίσκεται στην Βηρυτό έπειτα από πρόσκληση του λιβανέζου ομολόγου του Αμπντάλα Ρασίντ Μπουχαμπίμπ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Βηρυτού, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε στο πλευρό του λιβανέζου ομολόγου του ότι «πολλές χώρες» έχουν ζητήσει από την Τουρκία να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών τους που κρατούνται από την Χαμάς. «Κατά συνέπεια, έχουμε αρχίσει να συνομιλούμε, ιδιαίτερα με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς».

SOS από τη Λωρίδα της Γάζας

Σφίγγει ο κλοιός για τη Λωρίδα της Γάζας με τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ η χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού βρίσκεται προ των πυλών, όπως αναφέρει το NEWS247.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Al Jazeera κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν 71 Παλαιστίνιοι στην Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Γάζα από βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν στις περιοχές. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, πολλοί από τους νεκρούς είναι οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, μετά την εντολή που εξέδωσε το Ισραήλ για εκκένωση, και είχαν καταφύγει πιο νότια.

Την ίδια στιγμή αρκετοί από τους κατοίκους της Γάζας δεν έχουν καταφέρει να φύγουν από την περιοχή, ενώ αρκετοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν από τα ισραηλινά χτυπήματα.

Στη Δυτική Όχθη, οι συλλήψεις Παλαιστινίων έχουν ξεπεράσει τις 700 συνολικά από την 7η Οκτωβρίου, όταν και πραγματοποιήθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. Mόλις χτες το βράδυ οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε σχολείο βόρεια της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50 Παλαιστίνιους. Στο σχολείο φιλοξενούνταν εργαζόμενοι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

ΠΟΥ: Επείγουσα ανάγκη η διανομή βοήθειας στη Γάζα

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται επείγουσα πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες, ενώ η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο δρ. Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο γραφείο του ΠΟΥ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συναντάται σήμερα με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη «λήψη αποφάσεων» για να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.

Ο δρ Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 11.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Περίπου τα μισά θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Έχουν γίνει 115 επιθέσεις σε υποδομές υγείας και η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για περίπου 350.000 ανθρώπους στη Γάζα με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, που πασχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καταφτάνει στη Ράφα ανθρωπιστική βοήθεια – Έκκληση να ανοίξει το πέρασμα

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία βρίσκονταν στην αλ Αρίς, περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά στην Αίγυπτο, άρχισαν να κατευθύνονται σήμερα προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την είσοδο της εκεί.

Αυτόπτης μάρτυρας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν από την πλευρά τους στο Reuters ότι φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν ήδη στη Ράφα.

“Φτάσαμε στον τερματικό σταθμό και τώρα περιμένουμε το επόμενο στάδιο”, δήλωσε ο Χέμπα Ρασίντ επικεφαλής της αιγυπτιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mersal, την ώρα που περίπου 160 φορτηγά βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί από την αλ Αρίς προς τη Ράφα, σύμφωνα με άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

“Δεν μας έχουν ενημερώσει πότε θα μπορέσουμε να περάσουμε” στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά “μας ζήτησαν να αναχωρήσουμε προς τη Ράφα”, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της αλ Αρίς, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Αίγυπτος έχει στείλει δεκάδες φορτηγά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και η ΕΕ ανακοίνωσε ήδη μια αερογέφυρα προς την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Μέχρι στιγμής, έπειτα από τέσσερις βομβαρδισμούς εναντίον του περάσματος της Ράφα σε διάστημα 10 ημερών πολέμου και την «πλήρη πολιορκία» που επιβάλλει το Ισραήλ, δεν έχει εισέλθει στη Γάζα – όπου η φτώχεια είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες – καμία βοήθεια.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Αίγυπτο να επιτρέψει στους Αμερικανούς να φύγουν από τη Γάζα, όμως το Κάιρο απαντά ότι κανείς δεν θα βγει από τον θύλακα αν πρώτα δεν περάσει βοήθεια.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τηλεφωνικά για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, με την αιγυπτιακή προεδρία να τη χαρακτηρίζει «προτεραιότητα». “Θα λέγαμε ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία για την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των αλλοδαπών”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισελήνου που κατευθύνεται και ο ίδιος στη Ράφα. Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Πηγή: efsyn.gr, NEWS247

Δείτε επίσης