Κακοκαιρία Elias: Στο έλεος της η βόρεια Εύβοια, ισχυρές βροχές στην κεντρική Ελλάδα

απο Cyclades Open

Πλημμυρισμένα σπίτια, φουσκωμένα ρέματα και κλειστούς δρόμους έχει αφήσει το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias από τη βόρεια Εύβοια. Στην περιοχή βρέχει ασταμάτητα από τις 3 τα ξημερώματα, με τις τοπικές αρχές να τονίζουν ότι στη βόρεια Εύβοια έχει πέσει περισσότερο νερό από ό,τι κατά την κακοκαιρία Daniel, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις Ροβιές, στη Λίμνη, στο Μετόχι και στο Πευκί, ενώ το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

Ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι τις τελευταίες ώρες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας. Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπου έχει χρειαστεί, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα.

Μεταφορές πολιτών σε ασφαλή σημεία

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, σημείωσε ότι η πυροσβεστική είχε δεχθεί τις τελευταίες ώρες 160 κλήσεις κυρίως σε Εύβοια, Πελοπόννησο, Αττική. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι στην Εύβοια έχουν μεταβεί και δυνάμεις από τη Θεσσαλία, καθώς έχει μετατοπιστεί εκεί πλέον το βάρος, με τα φαινόμενα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος προς το παρόν εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας, καθώς φερτά υλικά έχουν κλείσει αρκετούς δρόμους. Σημείωσε επιπλέον ότι σε πέντε περιπτώσεις, δυνάμεις της πυροσβεστικής βοήθησαν στην απομάκρυνση ατόμων και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία, ενώ τόνισε ότι ο στρατός θα βοηθήσει στη διάνοιξη δρόμων.

Πλημμύρισαν οι Ροβιές

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν περισσότερα από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία κλήθηκαν να σπεύσουν στην περιοχή, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος Λίμνης, Μαντουδίου, Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης δήλωσε στην ΕΡΤ  ότι «πρώτη φορά βλέπουμε τόσο νερό. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο ούτε με την κακοκαιρία Daniel». Νωρίτερα, μιλώντας στη «Ν», είχε σημειώσει ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη κατέγραψε το πρωί  216,2 χιλιοστά ύψος βροχής.

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Τουλάχιστον 40 σπίτια και αποθήκες έχουν κατακλυστεί από τα νερά. Έχουν γκρεμιστεί φράκτες και αρκετά αυτοκίνητα έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά» δήλωσε το πρωί στη Ναυτεμπορική ο κοινοτάρχης των Ροβιών, Θοδωρής Κέρης.

«Από τις 03.00 το πρωί η κακοκαιρία σάρωσε το χωριό με πολύ σφοδρές βροχοπτώσεις και συνεχείς κεραυνούς», τόνισε ο κ. Κέρης και πρόσθεσε: «Αν και η περιφέρεια είχε καθαρίσει τα ποτάμια και τους χείμαρρους της περιοχής, δεν έγινε διάνοιξη στις κοίτες, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν από τον πρωτοφανή όγκος του νερού».

naftemporiki.gr

Αρκετοί κάτοικοι των Ροβιών δήλωσαν μάλιστα ότι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς «είναι αδύνατο να διασχίσουν τους ορμητικούς χειμάρρους που διασχίζουν το χωριό».

Η κοινότητα των Ροβιών είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές και από την καταιγίδα Daniel που έπληξε με σφοδρότητα και τη βόρεια Εύβοια.

Προβλήματα και σε Πευκί – Ιστιαία

Προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και κλήσεις για άντληση υδάτων έχουν καταγραφεί και στην Ιστιαία, ενώ στην περιοχή Δερβένι έχει κλείσει ο δρόμος που ενώνει την κεντρική με τη βόρεια Εύβοια.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει περνώντας μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, ενώ δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει και τα δέντρα που έχουν πέσει.

Την τελευταία ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση μεταφοράς τους σε ασφαλές σημείο.

Μήνυμα 112 σε Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή τους, έλαβαν επίσης οι κάτοικοι σε Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» υπογραμμίζεται στο μήνυμα από το 112.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από τον χείμαρρο «Γκουσπαντανιώτη» και οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής.

Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι μπορεί να προκληθούν προβλήματα στις υποδομές του κεντρικού ρέματος και ενδεχομένως να υπάρξουν πλημμύρες στα χωριά Αρμένιο και Σωτήριο.

Στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου σε συνεργασία με συνεργεία του δήμου Κιλελέρ προχώρησαν σε αποκατάσταση των υποδομών του κεντρικού ρέματος που είχαν πάθει ζημία από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Πηγή/Φωτογραφία: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης