Καθαρισμός-φυτοπροστασία Κεδροδασών: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην Αγ. Άννα, ακολουθεί το Αλυκό

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
Κέδροι κεδροδάση Αγ. Άννα Φυτοπροστασία

Η εκτέλεση εξυγιαντικών  εργασιών για την φυτοπροστασία του Κεδροδάσους της Αγίας Άννας (Πάρκο Αγίου Νικολάου), που ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

Οι εργασίες περιελάμβαναν την κοπή, αποκομιδή και καύση των προσβεβλημένων κλάδων ή και ολόκληρων δένδρων και την επούλωση των τομών, ως μόνα μέτρα μείωσης του πληθυσμού του εντόμου σύμφωνα με τις επιταγές της επιστημονικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση χημικών σκευασμάτων απαγορεύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura επομένως όλη η εργασία όπως  οι επιστημονικοί φορείς προβλέπουν γίνεται χειρωνακτικά από την κλάδευση και την μεταφορά έως την καύση, καθώς βαρέου τύπου μηχανήματα απαγορεύεται αυστηρά να εισέρχονται εντός προστατευόμενων περιοχών. Μέσα από το δάσος απομακρύνθηκε και το παραμικρό προσβεβλημένο τμήμα όχι μόνο πάνω από τους κέδρους, αλλά και από το έδαφος ώστε να μην αποτελέσει πηγή νέας μόλυνσης.

Συνολικά χρειάστηκαν 26 δρομολόγια ενός φορτηγού χωρητικότητας 15 κυβικών μέτρων (χώματος) από την Αγ. Άννα μέχρι το σημείο καύσης, αν θέλουμε να έχουμε μια εικόνα περίπου για την ποσότητα των προσβεβλημένων μερών που απομακρύνθηκαν από το κεδροδάσος.

Οι εργασίες εκτελέστηκαν από συμβασιούχο γεωπόνο και εξειδικευμένο συνεργείο κλαδευτών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δασών και υπό την επίβλεψη του Δασονομείου Νάξου και θα συνεχιστούν, καθώς στο τέλος του τρέχοντος μήνα το συνεργείο ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή του Αλυκού.

Αυτά όσο αφορά τις δημόσιες εκτάσεις. Ωστόσο ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τα νεκρά δέντρα που βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο διάσπαρτα στην περιοχή, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τί προβλέπεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κοπή και την καύση τους, ώστε να μπορούμε να  μιλάμε για μια ολοκληρωμένη διαχείριση της προσβολής των κέδρων στο νησί μας.

Κάτι ακόμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η πληροφορία που αφορά την υγεία άλλων κωνοφόρων δένδρων, τα οποία αποτελούν ξενικό είδος και έχουν φυτευτεί σε πολλούς κήπους του νησιού, αν και κατά πόσο επηρεάζονται από το έντομο που καταστρέφει τους κέδρους.

Η συνέχεια των εργασιών στην περιοχή του Αλυκού θα συνεχιστεί στο τέλος του Φεβρουαρίου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

Στα σημαντικά της φετινής χρονιάς πάντως καταχωρείται πως έστω και με καθυστέρηση 2 ετών ο καθαρισμός και η φυτοπροστασία των κέδρων ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις επιστημονικές επιταγές και με απόλυτο σεβασμό στην προστατευόμενη περιοχή.

Εξαιρετικά σημαντικό, να προσθέσουμε, είναι να γνωρίζουμε πως η είσοδος μας (μόνο αν υπάρχει ανάγκη) μέσα στα κεδροδάση γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια και με απόλυτη προσοχή, ώστε να μην προκαλέσουμε ζημιά στα νέα φυντάνια που μεγαλώνουν, στις ρίζες ή στα καινούργια κλαδιά.

Έχουμε την τύχη να έχουμε ένα από τα 8 κεδροδάση της χώρας, δηλαδή κάτι σπάνιο που συμβάλλει στη μοναδική ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας. Ας το διατηρήσουμε καθαρό, υγιές και ζωντανό. Ας γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να περιφραχτεί και να μπουν ενημερωτικές πινακίδες που να εξηγούν σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες τι προσφέρει η ύπαρξή του και πως χωρίς αυτό-όπου εκτείνεται νοτιοδυτικά της Νάξου-τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όμορφο όπως πριν, αν αυτό εκλείψει.

*Φωτογραφίες από το πεδίο Νίκη Κεφαλά

Διαβάστε σχετικά:

Δείτε επίσης