Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες φυτοπροστασίας στο κεδροδάσος του Αγ. Νικολάου στην Αγία Άννα της Νάξου. Οι εργασίες που ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου που ξεκινάει η κινητικότητα του εντόμου Semanotus russicus (Coleoptera, Cerambycidae), έντομο ξυλοφάγο που κατατρώει τον κέδρο από μέσα, ξεραίνοντάς το. ‘Ηταν καλοκαίρι του 2020 όταν άρχισαν να γίνονται εμφανή τα συμπτώματα προσβολής στα δένδρα, με τον αρχικό μεταχρωματισμό τους από πράσινα σε κόκκινο-καφέ ως την τελική ξήρανση, όπως ενημερώνει η γεωπόνος Νίκη Κεφαλά που έχει αναλάβει το έργο φυτοπροστασίας των κεδροδασών.
Δυόμισι χρόνια μετά την τελευταία κοπή και καύση των προσβεβλημένων δένδρων, η εικόνα στα ευαίσθητα Κεδροδάση έχει αλλάξει προς το χειρότερο, η προσβολή είναι εκτεταμένη και ως μόνη- και επαρκής- λύση στη παρούσα φάση κρίθηκε και πάλι η υλοτόμηση τμήματος ή και ολόκληρων δένδρων, όπου κρίνεται απαραίτητο, με σκοπό την σταδιακή μείωση του πληθυσμού του εντόμου.
Η νέα εργαστηριακή εξέταση του 2022, επιβεβαίωσε την ύπαρξη τόσο του ξυλοφάγου έντομου Semanotus russicus (Coleoptera, Cerambycidae), όσο και την συνεργασία του με το φλοιοφάγο έντομο Phloeosinus thujae (Coleoptera,Curculionidae,Scolytinae).
Και τα δύο είδη εντόμων, δημιουργούν προβλήματα κυρίως σε δένδρα με διαταραγμένη φυσιολογία, συνεπεία κλιματολογικών συνθηκών (παρατεταμένη ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες) και ανθρώπινης παρουσίας (συμπίεση εδάφους, καταστροφή τμήματος των ριζών, απορρίμματα, οικοδομικά υλικά, νεκρά ζώα κ.λπ.)
Το σπάνιο κεδροδάσος και το μοναδικό οικοσύστημα που δημιουργεί
Η Νάξος έχει την τύχη να διαθέτει ένα από τα 8 δάση Κέδρων που απαντώνται στην Ελλάδα. Το σπάνιας ομορφιάς μεσογειακό τοπίο που εκτείνεται στη Νοτιοδυτική ακτή του νησιού, από την Αγ. Άννα ως το Αλυκό, συνθέτουν αμμοθίνες, ρείκια, παγκράτια (κρίνοι της θάλασσας), αγρωστώδη, θυμάρια, ελίχρυσοι και φυσικά Άρκευθοι (Juniperus macrocarpa) ή Κέδροι ή Θαλασσόκεδροι όπως συνηθίζουμε να τους αποκαλούμε.
Οι Άρκευθοι (κέδροι) αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς, ζουν 200-300 χρόνια και οι ρίζες τους εκτείνονται στο διπλάσιο του ύψους τους, σχηματίζοντας γύρω τους ένα πυκνό πλέγμα που συγκρατεί την άμμο και δημιουργεί τους αμμόλοφους που τους περιβάλλουν. Τα δάση της Άρκευθου φιλοξενούν αρκετά είδη πτηνών, ερπετών και μικρών θηλαστικών που συμπληρώνουν ένα μοναδικό οικοσύστημα άξιο της προσοχής, της φροντίδας, της προστασίας και της διαφύλαξης του από τον άνθρωπο του σήμερα για τον άνθρωπο του αύριο.
Τί έχει αλλάξει από την προηγούμενη κοπή
Οι εργασίες συνεχίζονται για 12η μέρα και εκτελούνται με εντολή της Διεύθυνσης Δασών Σύρου, από την Εταιρεία «GreenFox Έργα Πρασίνου» και υπεύθυνη γεωπόνο των συνεργείων τη Νίκη Κεφαλά, υπό την επίβλεψη του Δασονομείου Νάξου και με την αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ενήμεροι για το έργο είναι η Αστυνομική Διεύθυνση Νάξου και ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.
Η Νίκη Κεφαλά αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στο facebook:
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εργασίες φυτοπροστασίας στο Κεδροδάσος της Αγίας Άννας, η έκταση της προσβολής γίνεται αντιληπτή από τον όγκο των κομμένων που κατακλύζουν τις παρυφές του πάρκου.
Με τον ίδιο ρυθμό εργαζόμαστε για 12η μέρα σήμερα πάντα υπό την επίβλεψη του Δασονομείου Νάξου και την διακριτική παρουσία του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχόμαστε τις επισκέψεις του Αντιδήμαρχου Πρασίνου κ. Βιτζηλαίου Ιωάννη που εκφράζουν το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής Δημος Ναξου Και Μικρων Κυκλαδων για την εξέλιξη του έργου.
Όλο και περισσότεροι είναι οι δημότες που καθημερινά μας πλησιάζουν ζητώντας να ενημερωθούν και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Στο τέλος, όλοι μαζί, μπορεί να τα καταφέρουμε!
Αυτό που έχει αλλάξει και είναι παρήγορο, όσο κι αν η εκτεταμένη προσβολή στα κεδροδάση της Νάξου είναι απογοητευτική είναι πως υπάρχει άμεσο, πλέον, ενδιαφέρον από τις τοπικές αρχές, αλλά και από τους κατοίκους νησιού που ενδιαφέρονται να μάθουν τι συμβαίνει στα κεδροδάση και πως μπορούν να συντελέσουν στην προστασία τους. Είναι σημαντική μια επίσκεψη στο πεδίο προκειμένου να καταλάβουμε όλοι το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και την μάχη που δίνεται για την προστασία του. Μια μάχη που πρέπει να δίνεται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τους νέους κέρδους που αναπτύσσονται. Παράλληλα είναι σημαντικό να παίρνει κανείς την πληροφορία που αφορά τους κέδρους και την θεραπεία τους από πρώτο χέρι, να την αξιολογεί, να τη διασταυρώνει διαβάζοντας και να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία προστασίας του πλούσιου περιβάλλοντος της Νάξου, ώστε να παραμείνει πλούσιο.
Αν θέλουμε να προστατεύσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, που αποτελεί για δεκαετίες πόλο έλξης για επισκέπτες και επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, πρέπει να είμαστε ενήμεροι για όλα όσα συμβαίνουν σ’ αυτό γιατί μας αφορούν άμεσα. Μονάχα έτσι μπορούμε να ενεργήσουμε δραστικά ως πολίτες προφυλάσσοντας τη σπάνια ομορφιά του για μας και τους επόμενους από εμάς: Για όλους μας.
Το Cyclades Open στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης των κατοίκων της Νάξου, αλλά και όσων ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας και πιστεύοντας ακράδαντα πως η γνώση είναι ισχυρός σύμμαχος που προσφέρει ουσιαστικά στην προστασία του, παρακολουθεί τις εργασίες και έχει εντάξει στις δημοσιεύσεις του εβδομαδιαία-σχεδόν- “δελτία” για την πρόοδο τους.