Κορονοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά όχι οι θάνατοι – Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής

απο Cyclades Open

Στα επίπεδα άνω των 40 την ημέρα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων λόγω κορονοϊού, την ώρα που τα κρούσματα φαίνεται σταδιακά να υποχωρούν. Παράλληλα και οι διασωληνώσεις διατηρούνται στις 140, λόγω και της διατήρησης των εισαγωγών σε πάνω από 300 την ημέρα.

Σήμερα αναμένεται η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει μείωση όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων ίσως και λόγω της μείωσης των τεστ, όμως σχετικά με τους σκληρούς δείκτες, αυτοί δεν θα έχουν βελτιωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί συνολικά 138 διασωληνωμένοι και 51 θάνατοι ημερησίως. Ο ΕΟΔΥ αναμένεται να διευκρινίζει στο εξής το ποιοι θάνατοι αποδίδονται στον κορονοϊό και ποιοι σε άλλα νοσήματα. Βέβαια αυτό δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει.

Επισημάνσεις Πλεύρη

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, “Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση πτώσης του κύματος το οποίο υπήρξε. Δηλαδή και τα τελευταία στοιχεία τα οποία έχουμε είναι 3η εβδομάδα πια που τα κρούσματα ακολουθούν πτωτική τάση.

Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε κυρίως νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι νοσηλείες σε κλίνες εντατικής θεραπείας και για αυτό το λόγο δεν υπήρξε πίεση στο σύστημα υγείας ως προς το σκληρό δείκτη των μονάδων εντατικής θεραπεία”.

Για το μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός επεσήμανε: “Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από Covid, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από Covid. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον Covid και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν Covid. Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και Covid. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».

Σημείωσε δε ότι θα υπάρχει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό.

Να τονίσουμε όμως ότι σύμφωνα με την νεότερη ανάρτηση των δηλώσεων του κ. Πλεύρη στο site Υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη τοποθέτηση αφαιρέθηκε!

Τι αναφέρει η ιατρική κοινότητα

Για άμεση ανάγκη θέσπισης υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου έκανε λόγο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος στη θεαματική αύξηση των θανάτων που καταγράφηκαν φέτος, σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

“Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πως το έκτο κύμα της πανδημίας οφείλεται στην ακραία χαλάρωση των μέτρων. Εάν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ενός καλοκαιρινού μήνα, είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρσι, κατανοεί κανείς γιατί αύξηση μιλάμε. Κάθε πέρσι και καλύτερα” τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes ο κ. Καπραβέλος.

Ο τελευταίος πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα. Εννοώ υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας»

Πηγή: NEWS247/Γιώργος Σακκάς

📸Parastoo Maleki

Δείτε επίσης