Κριστίν Λαγκάρντ: Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια

απο Cyclades Open

Να ανακαλέσουν “αμέσως” και με “συντονισμένο τρόπο” τα σχετικά μέτρα στήριξης για την ενέργεια κάλεσε τις κυβερνήσεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις ανακοινώσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιας και η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική.

“Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να προσανατολίζονται στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος”, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της ζώνης του ευρώ, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα.

“Από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε τη δημοσίευση των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα”, κατέληξε η ίδια.

Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων μετά τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, η οποία, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής της, δεν θα είναι η τελευταία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. Ετσι, από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει επτά φορές τα επιτόκια της, συνολικά κατά 3,75%. Η αύξηση αυτή είναι και η μεγαλύτερη που έχει γίνει από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.

Η ίδια ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν και πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται ανοδικά από τη σταδιακή μετακύλιση των προηγούμενων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων που είχαν εμφανιστεί στην πλευρά της προσφοράς.

Ειδική μνεία έκανε στις πιέσεις που προκαλούν οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες όπως υποστήριξε έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι, σε ένα πλαίσιο εύρωστης αγοράς εργασίας, διεκδικούν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών της αγοραστικής τους δύναμης που έχουν υποστεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Παράλληλα, όμως, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε σε ορισμένους κλάδους, οι εταιρείες κατόρθωσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, λόγω των αναντιστοιχιών μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο υψηλός και ασταθής πληθωρισμός.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας υποστήριξε ότι η Ευρωπαική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση , και κυρίως η κατανάλωση παραμένει αδύναμη. Αντίίθετα σημάδια δυναμισμού όπως είπε εμφανίζει ο κλάδος των υπηρεσιών.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο υπό το φως όσων συνέβησαν με την Credit Suisse η Kριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι Ελβετικές αρχές αντέδρασαν αποτελεσματικά, για την λύση της συγχώνευσης με την UBS , η οποία προκρίθηκε. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστική αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο «επεισόδιο» δεν συνιστά τραπεζική κρίση.

Πηγή: NEWS247

Δείτε επίσης