Λιβερλανδία: Ένα «κράτος» στο Δούναβη που δημιουργήθηκε…γιατί δεν το διεκδικεί κανένας

Δυστυχώς, ούτε η Σερβία ούτε η Κροατία θα επιτρέψουν να αναδυθεί ένα νέο έθνος από ένα κομμάτι γης τόσο κοντά στα αντίστοιχα σύνορά τους

απο Cyclades Open

Κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δούναβη υπάρχει ένα κομμάτι γης που δεν το διεκδικεί ούτε η Σερβία ούτε η Κροατία.

Η Σερβία ισχυρίζεται ότι τα σύνορά της τελειώνουν στον Δούναβη και η γη δεν είναι δική της, ενώ η Κροατία αρνείται να διεκδικήσει τη γη καθώς δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό της Σερβίας σχετικά με τα σύνορα του ποταμού.

Από τη σκοπιά της Σερβίας, τα σύνορα είναι ο ποταμός Δούναβης όπου και βρίσκεται το κομμάτι γης με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι αυτό ανήκει στην Κροατία.

Από την πλευρά της η Κροατία δεν το διεκδικεί γιατί αν το έκανε θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει τον ποταμό Δούναβη ως σύνορο μεταξύ αυτής και της Σερβία. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει την πιο άφθονη γη στα ανατολικά του ποταμού.

Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να διεκδικήσουν αυτήν την ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένου ενός Τσέχου πολιτικού που επικαλέστηκε το δόγμα terra nullius (σ.σ Ήταν μια αρχή που χρησιμοποιείται μερικές φορές στο διεθνές δίκαιο για να δικαιολογήσει ισχυρισμούς ότι το έδαφος μπορεί να αποκτηθεί από την κατοχή ενός κράτους από αυτό.)

Δυστυχώς, ούτε η Σερβία ούτε η Κροατία θα επιτρέψουν να αναδυθεί ένα νέο έθνος από ένα κομμάτι γης τόσο κοντά στα αντίστοιχα σύνορά τους.

Η Κροατία και η Σερβία έχουν χαρακτηρίσει τις διεκδικήσεις αυτές ως ανόητες, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο. Στις 24 Απριλίου 2015, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας δήλωσε ότι αν και η υπόθεση θεωρείται ασήμαντη, το «νέο κράτος» δεν προσκρούει στα σερβικά σύνορα, τα οποία διαγράφονται από τον ποταμό Δούναβη. Η Κροατία δήλωσε ότι μετά από διεθνή διαιτησία θα πρέπει η περιοχή να ανατεθεί στην Κροατία ή στη Σερβία και σε καμία τρίτη πλευρά.

Ελεύθερη Δημοκρατία της Λιβερλανδίας

Η περιοχή έχει έκταση περίπου 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων (2,7 τετραγωνικά μίλια) και το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από δάση, ενώ δεν υπάρχουν κάτοικοι.

Η Ελεύθερη Δημοκρατία της Λιβερλανδίας ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά στις 13 Απριλίου 2015 από τον Τσέχο πολιτικό και ακτιβιστή Βιτ Γιέντλιτσκα. Η επίσημη ιστοσελίδα της Λιβερλανδίας ισχυρίζεται ότι το κράτος δημιουργήθηκε εξαιτίας της διαμάχης Κροατίας και Σερβίας για τα σύνορα.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 ο Γιέντλιτσκα διοργάνωσε μία συνάντηση κατά την οποία παρουσίασε την «πρώτη κυβέρνηση της Λιβερλανδίας» και τους υπουργούς οικονομικών, εξωτερικών, εσωτερικών και δικαιοσύνης, καθώς επίσης και τους δύο αντιπροέδρους.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Λιβερλανδίας μόνο οι κομμουνιστές, οι νεοναζί και άλλες ακραίες ομάδες δεν θα μπορούν να πάρουν ιθαγένεια. Σύμφωνα με τον The Guardian μέσα σε μία εβδομάδα υπήρξαν 200.000 αιτήσεις χορήγησης ιθαγένειας. Στις αρχές του Μαϊου 2015, η Λιβερλανδία χορήγησε τις πρώτες ιθαγένειες (περίπου 30).

Δείτε το βίντεο του Τζόσεφ Πίσεντι της RealLifeLore που εξηγεί γιατί αυτό το κομμάτι γης κατά μήκος του ποταμού Δούναβη δεν το διεκδικεί ούτε η Σερβία ούτε η Κροατία.

Πηγή: HuffPost/Στέφανος Νικήτας

Δείτε επίσης