Λούπινο: Συσφικτικός, αντιγηραντικός και επανορθωτικός παράγοντας

Μυρτώ Φλώρου

απο Cyclades Open

Στρογγυλά και πλατιά, μοιάζουν με φασόλια και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ήρθε η ώρα να γνωρίστε ένα από τα άσημα όσπρια που όμως δε θα πρέπει να λείπει από το τραπέζι της νηστείας.

Από τη Μάνη, την Κρήτη, το Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα αλλά και την Βόρεια Αμερική και Ασία, το λούπινο σύμφωνα με τον Λουκιανό, ήταν απαραίτητο κομμάτι των δείπνων της Εκάτης.

Ερχόμενοι στο σήμερα, ο ξηρός αυτός σπόρος ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, μαζί με όλα τα γνωστά όσπρια που παραδοσιακά καταναλώνουμε, όπως τα φασόλια, τα ρεβύθια, τις φακές και τη φάβα. Αδίκως, όμως, δεν έχει την ίδια φήμη με αυτά, διότι δε στερείται σε θρεπτική αξία.

Λούπινο – Διατροφικός θησαυρός

Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, το λούπινο περιέχει σε αφθονία ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιοψευδάργυρο και φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Έχει μάλιστα τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια, και, παράλληλα, μόλις ένα φλιτζάνι περιέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας.

Το λούπινο θεωρείται επίσης μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Κάθε φλιτζάνι προσφέρει 90mg, το οποίο αποτελεί περίπου το 22% της πρόσληψης μαγνησίου που συνιστάται καθημερινά για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Ακόμα, είναι πηγή των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, αλλά και πολύ καλή πηγή φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.

Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πλέον κατάλληλες τροφές για διαβητικούς, για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτηχαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχουν γλουτένη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τα κατατάσσει στις ιδανικές τροφές για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της  χοληστερόλης αλλά και του μικροβιώματος του εντέρου.

Στη χώρα μας συναντάμε κυρίως το λευκό λούπινο, ενώ μπορούμε να τα καταναλώσουμε δαγκώνοντας ένα μικρό σημείο του φλοιού με τα δόντια και πιέζοντας το σπόρο από την αντίθετη πλευρά, έτσι ώστε να αφαιρεθεί από τον φλοιό. Πολλοί βέβαια προτιμούν να τα καταναλώνουν με τον φλοιό.

Τα λούπινα μπορούν να μετατραπούν σε αλεύρι και να το χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή ψωμιού. Όσον αφορά το μαγείρεμα, χρειάζεται προσοχή στην παρασκευή τους, καθώς χρειάζονται ξεπίκρισμα με αρκετό μούλιασμα και βράσιμο, ώστε να καταναλωθούν αφού φύγει η πικράδα τους. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτούνται συχνές αλλαγές στο νερό.

Ωστόσο, μην παραλείψετε αυτά τα βήματα, καθώς περιέχουν αλκαλοειδείς ουσίες, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Τέλος, εάν είστε αλλεργικοί σε ορισμένα τρόφιμα, πριν τα καταναλώσετε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Λούπινο ένα ενεργό συστατικό και στον χώρο της Κοσμετολογίας και της ομορφιάςΣυσφικτικός, αντιγηραντικός και επανορθωτικός παράγοντας

Σύμφωνα με ιστορικές εκτιμήσεις η καλλιέργεια του Λούπινου στην αρχαιότητα ξεκίνησε από την Αίγυπτο. Όμως το λευκό λούπινο πιθανότερο είναι να καλλιεργήθηκε στην Αρχαία  Ελλάδα όπου υπάρχουν οι περισσότερες ποικιλίες του φυτού σε άγρια μορφή  μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα στα εδάφη της Κρήτης και της Μάνης.

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν επίσης για την αντιμετώπιση των αποστημάτων και των φλεγμονών ,ενώ τον Μεσαίωνα η χρήση του ήταν γνωστή για τα δερματικά νοσήματα.

Στις ημέρες μας υπάρχουν 300 είδη του συγκεκριμένου φυτού και ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών στο γένος Lupinus. Φύεται σε περιοχές της παραμεσόγειας Ευρώπης ,της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Η πρωτεΐνη του λούπινου χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά ως μαλακτικό ,καταπραϋντικό και αντιγηραντικό δραστικό συστατικό καθότι ξεχωρίζει για τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στην επιδερμίδα μας.

Ιδιότητες του Λούπινου για την επιδερμίδα μας

  • Το έλαιο λούπινου λευκαίνει και φωτίζει το δέρμα ενώ έχει την ικανότητα να εξαλείφει τις πανάδες και τις φακίδες.
  • Ηρεμεί το ερεθισμένο δέρμα ,εξομαλύνει τις ρυτίδες και ενυδατώνει ενώ παράλληλα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Έχει πολύ καλή δράση ως αντιοξειδωτικός παράγοντας κατά των ελεύθερων ριζών.
  • Βελτιώνει την ελαστικότητα και την υφή του δέρματος ,μειώνει την χαλάρωση και αναδιαμορφώνει το περίγραμμα του προσώπου.
  • Το εκχύλισμα λούπινου περιέχει πεπτίδια που βοηθούν στην ανανέωση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, στη μείωση του βάθους των ρυτίδων και στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης προσδίδοντας στην επιδερμίδα μια πιο νεανική όψη.
📸Francesco Ungaro/Unsplash

Δείτε επίσης