“Μάθε Παιδί μου Γράμματα”…42 χρόνια μετά-Οι συντελεστές ξανασμίγουν στην εκπομπή “Πάρε το χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο

απο Cyclades Open

Σαράντα δύο χρόνια μετά κι όμως, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το δεύτερο μέρος της εκπομπής “Πάρε τον Χρόνο σου” της Παρασκευής, 10 Φεβρουαρίου 2023 ήταν αφιερωμένο σε μια εμβληματική ταινία του νεότερου Ελληνικού Κινηματογράφου, 42 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, την κοινωνική σάτιρα του Θόδωρου Μαραγκού, “Μάθε Παιδί μου Γράμματα”.

Στον Προκόπη Αγγελόπουλο μίλησαν ο ίδιος ο δημιουργός σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με το στούντιο της Φωνής της Ελλάδας, η Ρένα Καζάκου, πρωταγωνίστρια της ταινίας, που ενσάρκωσε τη Χρυσάνθη και ήταν καλεσμένη στο στούντιο της εκπομπής, και ο “Κατσικολιάς” Θωμάς Παλιούρας.

Σε μια συγκινητική ραδιοφωνική επανασύνδεση, οι τρεις συντελεστές θυμήθηκαν την παρέα που δημιουργήθηκε στη Στεμνίτσα, στη διάρκεια των γυρισμάτων, τις εκδρομές, τις δυσκολίες, αλλά και τον αντίκτυπο που είχε η ταινία εκείνη την εποχή, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν, τόσο στην Ελληνική Κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όσο και στους ίδιους.

Η Ρένα Καζάκου μίλησε για το πως έγινε η επιλογή της για τον ρόλο, σε μια συνάντηση στο σπίτι του Θόδωρου Μαραγκού, με τον ίδιο και τη σύζυγό του, Αγγελική. Μίλησε και για τα δικά της σχολικά χρόνια στου Ζωγράφου και στην Κυψέλη, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι και το εξατάξιο γυμνάσιο μέσα στη Δικτατορία και πως αυτές οι μνήμες τη βοήθησαν στην ταινία.

Οι τρεις συντελεστές, με εμφανή τη συγκίνηση στη φωνή τους, θυμήθηκαν το κλίμα που επικρατούσε στα γυρίσματα, αλλά και τη συνεργασία με τους κορυφαίους ηθοποιούς μας, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, την Άννα Μαντζουράνη, τον Νίκο Καλογερόπουλο και τους υπόλοιπους, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι, πια, στη ζωή.

Στην εκπομπή ακούστηκαν και χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ταινίας, ενώ οι τρεις καλλιτέχνες (που μίλησαν και για τον αγώνα που δίνουν οι ηθοποιοί για τη δικαίωσή τους απέναντι στο προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με το απολυτήριο λυκείου) έδωσαν υπόσχεση για μια συνάντηση από κοντά, στους Αγίους Θεοδώρους.

Δείτε επίσης