Μήλος: Ευκολότερη πρόσβαση για ΑμεΑ στις παραλίες της

απο Cyclades Open

Στη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσεων θαλασσίων προορισμών, προχώρησε ο Δήμος Μήλου σε τέσσερις παράλιες του νησιού, με στόχο τη διασφάλιση στα ΑμεΑ/ Εμποδιζόμενα Άτομα στην αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση τους σε αυτές. 

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μήλου, στο πλαίσιο της βελτίωσης των τουριστικών υποδομών και της βελτίωσης των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, για δεύτερη συνεχή χρονιά ενεργοποιεί τα συστήματα ολοκληρωμένης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες των περιοχών Πλάθιενας, Πολλωνίων, Προβατά, Παπικινού. Επιτυγχάνεται η αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε θαλάσσιους προορισμούς τεσσάρων σημείων στο νησί. 

Ο εξοπλισμός για την αυτόνομη πρόσβαση

Η μη μόνιμη, συναρμολογούμενη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα αποτελείται από σύστημα ελέγχου με κεντρικό πίνακα, υδατοστεγή, φωτοβολταϊκό στοιχείο, συσσωρευτές, σύστημα κύλισης αμαξιδίου και παρελκόμενα αυτών (για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ σε υποδομές που απευθύνονται στον περιβάλλοντα χώρο της παραλίας), κουπαστή (χειρολισθήρας), φορείο κίνησης, ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, φωτεινή σηματοδότηση της σιδηροτροχιάς τουλάχιστον για 5μ, ώστε κατά τη διάρκεια της νύχτας να είναι ορατή σε όσους περπατούν κατά μήκος της παραλίας, ασύρματος χειρισμός, ντουζιέρα (είναι μη μόνιμη για να δύναται η επιλογή να αποσύρεται από την παραλία την χειμερινή περίοδο και να προστατευτεί), φωτοσυναγερμό (αποσκοπά στην αποτροπή κακόβουλων ενεργειών και χρήσεων τις νυχτερινές ώρες), πακέτο Τηλεμετρίας (επιτρέπει τη σύνδεση της συσκευής στο διαδίκτυο μέσω 3G δικτύου), χημική τουαλέτα για ΑμεΑ (με κατάλληλα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν την συμμόρφωσή τους με το πρότυπο EN 16194:2012), αποδυτήρια και ρυθμιστικές Πινακίδες Σήμανσης με τους στύλους στήριξης.

Αναλυτικές οδηγίες για τους υποψήφιους χρήστες του εξοπλισμού:

Βρίσκω ποια παραλία θέλω να επισκεφτώ και ακολουθώ τις οδηγίες. Φτάνω στην παραλία. Κατεβαίνω από το αυτοκίνητο μου και προχωράω στον διάδρομο. Αν υπάρχει έντονος κυματισμός που ξεπερνάει την κουπαστή, αποφεύγω την χρήση του. Κάνω μια δοκιμαστική διαδρομή προς τη θάλασσα και προς την στεριά πριν ανέβω.

Υπάρχει δυνατότητα να πάω λίγο πιο μπροστά την καρέκλα και να τη σταματήσω ώστε να με εξυπηρετεί το ύψος σε σχέση με το αμαξίδιο μου. Πηγαίνω παράλληλα με την καρέκλα. Επιβιβάζομαι στο κέντρο της καρέκλας. Τοποθετώ τα πόδια μου κεντρικά στο υποπόδιο.

Ελέγχω πως η διαδρομή είναι ελεύθερη και πατάω το αριστερό κουμπί του χειριστηρίου (παρατεταμένα). Αν θέλω οποιαδήποτε στιγμή να σταματήσω πατάω είτε το αριστερό είτε το δεξί κουμπί παρατεταμένα. Φτάνω στο τέλος της διαδρομής, στην κουπαστή. Αποβιβάζομαι και κολυμπάω. Χρησιμοποιώ την κουπαστή για να καθίσω πάλι στην καρέκλα. Ελέγχω ξανά την διαδρομή Πατάω το δεξί κουμπί του χειριστηρίου για να επιστρέψω. Κάνω ντους, πατώντας το διακόπτη του ντους.

Αποβιβάζομαι ξανά στο αμαξίδιο μου και απολαμβάνω τον ήλιο.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης