Μήλος: Πήγε να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα του γιατρού για να μη φύγει και συνελήφθη με εντολή δημάρχου

απο Cyclades Open

Αίσθηση προκαλεί η είδηση από το νησί της Μήλου πως ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας του νησιού βρήκε τον μπελά του επειδή προσπάθησε να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα του γιατρού του νησιού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το OPEN τον μήνυσε ο Δήμαρχος της Μήλου επειδή διαμόρφωσε χώρο στο Κέντρο Υγείας προκειμένου προσωρινά να στεγαστεί εκεί ο γιατρός.

«Το πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουμε φέτος ισχύει εδώ και τρία χρόνια και χωρίς να βρεθεί λύση από το Δήμο. Βρήκαμε αυτή τη λύση. Πάντα βρίσκαμε λύσεις μεσοβέζικες μέσω χορηγών. Αυτό θέλω να πω. Δεν βρήκαμε λύση από το Δήμο ο οποίος έπρεπε να ενσκήψει στο πρόβλημα και να βρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Άρα εγώ πάντα απευθυνόμουνα σε χορηγούς και έβρισκα μεσοβέζικες λύσεις», είπε αρχικά στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Κώστας Μακρής, πρόεδρος Κέντρου Υγείας Μήλου.

«Ξέροντας ότι έρχεται ο γιατρός, την τελευταία στιγμή αφού δεν είχα βρει άλλη λύση και μη θέλοντας να χάσω ούτε το γιατρό αλλά ούτε και να μείνει στο δρόμο αναγκαστικά και σκέφτηκαν στο ιατρείο του Αδάμαντα που βλέπετε είναι τεράστιο, είναι 120 τμ, ένα μέρος να το διαμορφώσω με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει προσωρινά – αφού συνεννοήθηκα με το γιατρό – και το είπα ότι δεν θα είναι ό,τι καλύτερο αλλά είναι ένας τρόπος μέχρι να μπορέσει να μου δοθεί λίγος χρόνος να μπορέσω και εγώ να εξασφαλίσω μία καλύτερη στέγη, αν και είναι πολύ δύσκολο αυτό», είπε στη συνέχεια ο κ. Μακρής.

«Με εντολή Δημάρχου μας συνέλαβαν. Και καταλήξαμε, λοιπόν, στο κρατητήριο. Μαζί με εμένα βέβαια συνέλαβαν δύο ανθρώπους οι οποίοι με βοήθησαν να διαμορφώσω αυτή την πρόχειρη κατασκευή», εξήγησε.

Τόνισε ακόμα πως δεν έγινε ζημιά στο ιατρείο. «Χρησιμοποιήσαμε γυψοσανίδες, δεν χρησιμοποιήσαμε βίδες αλλά μία ειδική κόλλα ώστε να είναι εύκολη η αποκαθήλωση όταν χρειαστεί. Δεν πειράξαμε καθόλου τα φώτα, κάναμε τομή για να μην πειράξουμε τα φώτα. Προσπαθήσαμε με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουμε διαμονή για το γιατρό», συμπλήρωσε.

Η απάντηση του δημάρχου όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Σύρου “Κοινή Γνώμη”

Ο Δήμαρχος Μήλου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα και το συγκεκριμένο συμβάν, με τον ίδιο να μιλά για «φιγούρες» εντυπωσιασμού, παραπληροφόρηση, προώθηση προσωπικών συμφερόντων και προκλητικές αντιδράσεις.

«Ενώ δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσει πλέον καμία φιγούρα εντυπωσιασμού, προκλητικής αντίδρασης, φιλολογικής διαχείρισης και παραπληροφορητικών συνεντεύξεων που καλύπτουν κενά, αστοχίες και αδυναμίες διαχείρισης δημοσίων θεμάτων των ιδίων ατόμων, με ξαφνιάζει η ανάγκη αυτών για σκόπιμη και στιγμιαία δημοσιότητα», σημειώνει ο Δήμαρχος ενώ υποστηρίζει πως καλείται να αποκαταστήσει την αλήθεια, σεβόμενος την τιμή που του έκαναν οι δημότες του νησιού να τον επιλέξουν για Δήμαρχο Μήλου.

«Όπως ήδη γνωρίζουν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Φορείς, ο Δήμος Μήλου ιεραρχεί κατά προτεραιότητα τον τομέα της δημόσιας Υγείας σε κάθε απόφαση και ενέργειά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης του μοναδικού Φορέα Υγείας στο νησί μας, αν και δεν σχετίζεται διοικητικά ή διαχειριστικά το Κέντρο Υγείας με τον Δήμο, λάβαμε αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά την έμπρακτη στήριξή μας προς αυτό. Κατόπιν εισηγήσεών μου, ο Δήμος παρέχει σε κάθε ιατρό ειδικότητας που προβλέπεται στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. 450€ μηνιαίως, σε κάθε ιατρό εκτός οργανογράμματος 400€ μηνιαίως και 150€ σε κάθε αγροτικό ιατρό μηνιαίως, ως οικονομικό κίνητρο ενθάρρυνσης των ιατρών για παραμονή τους στο νησί, υποστηρίζοντας τη δυνατότητα καλύτερης διαβίωσής τους,καθώς οι τιμές των ενοικίων κρίνονται απαγορευτικές σε κάποιες των περιπτώσεων και το κόστος ζωής στα νησιά πλέον είναι μεγάλο.

Μη εξετάζοντας την οικονομική επίσης ενίσχυση των ιατρών και από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή γνωστών επιχειρήσεων του νησιού (γεγονός που μας χαροποιεί απόλυτα εφόσον η κάθε ένδειξη στήριξης από τους επιχειρηματίες της τοπικής κοινωνίας είναι καλοδεχούμενη και ένδειξη ενότητας), συνεχίσαμε την υποστήριξη του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού του Κ.Υ. με την παροχή τριών διαμερισμάτων, τα οποία σε συνεργασία του Δήμου με το ΙΣΚΥΜ επισκευάστηκαν πλήρως και καταλλήλως προς χρήση τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μικέλης.

Επιπλέον, αναφέρεται και στις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις του Δήμου προς το Κ.Υ. μέσω εξοπλισμού κα υλικών «που χορηγήθηκαν, χορηγούνται και θα συνεχίσουν να χορηγούνται», αλλά και στις επισκέψεις του ίδιου στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, με αίτημα την στελέχωση του Κέντρου Υγείας, βάσει του οργανογράμματός του και την υλικοτεχνική του ενίσχυση.

«Όχι απλά δεν αντιλαμβάνομαι ποια πρόσφυγα μέσα αποδεικνύουν ότι ο Δήμαρχος “υψώνει αναχώματα” παρεμποδίζοντας την άφιξη και στέγαση ιατρών και κατ’ επέκτασιν την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ., αλλά απορώ εάν θα έπρεπε να το κρίνω ως νοσηρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας ή ως προσωπική αντιζηλία μικροπρεπών και ανάξιων λόγου συμπεριφορών», υποστηρίζει ο Δήμαρχος.

Επί του θέματος λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου Αδάμαντα, ισχύουν τα εξής, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 5/2002 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου (η οποία έκτοτε δε φέρει τροποποίηση):

– Δεν προκύπτει η χρήση του Περιφερειακού Ιατρείου ως χώρος στέγασης ιατρού/ων,

– Ούτε η αλλαγή χρήσης του χώρου ως στιγμιαία σκέψη και απόφαση του Προέδρου του Κ.Υ. Μήλου,

– Ούτε προβλέπεται η επ’ αόριστων αξιοποίησή του με βάση τις ετήσιες αναπροσαρμοζόμενες ανάγκες,

– Ούτε εγκρίθηκε δια αυτής της αποφάσεως η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Κ.Υ. και η αυτοβούλως παράνομη επέμβαση με εργασίες στο χώρο,  άνευ ενημέρωσης και τήρησης της νόμιμης διαδικασίας παραχώρησης δικαιώματος επέμβασης (δλδ, Συνεδρίαση και ψήφιση της Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με τη χρήση του Π.Ι., εισήγηση της Επιτροπή Υγείας του Δήμου και κατόπιν ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο για παροχή σύμφωνης γνώμης για τη χρήση ή επεμβάσεις ή διαμορφώσεις του χώρου)

– Ούτε εγκρίθηκε οποιαδήποτε απόρριψή της πρότασης για συνάντηση και συζήτηση του θέματος από τον Δήμαρχο Μήλου προς  τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, πριν ανατρέξει η υπόθεση νομικά».

Ο κ. Μικέλης μάλιστα έριξε ευθέως πυρά προς τον πρόεδρο της Δ.Ε. του Κ.Υ. Μήλου, κατακρίνοντας «τη συμπεριφορά, την αναίδεια και το θράσος του ατόμου που θα έπρεπε να αφιερώνει χρόνο στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κ.Υ., αντί να καραδοκεί για κακή δημοσιότητα και διασυρμό της φήμης του νησιού μας, ελλείψει πνεύματος συνεργασίας με το Δήμο, εν μέσω τουριστικής σεζόν που επιβάλλεται η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, με προσωπικό του όφελός του μερικά ψίχουλα δημοσιότητας».

Ο Δήμαρχος Μήλου κατέληξε, πως «οφείλουμε να εργαζόμαστε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο στο μέγιστο των δυνατοτήτων και του χρόνου μας για την ορθή ανοδική πορεία της Μήλου σε όλα τα επίπεδα. Για το λόγο αυτό,  λυπάμαι αλλά δεν θα διαθέσω πολύτιμο χρόνο σε επόμενα δημοσιεύματα και σκόπιμα πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, όσο και αν συνηθίζουν ορισμένοι να το πράττουν. Η δημόσια Υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μου, δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, ούτε μέσο προσωπικών συμφερόντων ματαιοδοξίας και αυτοπροβολής. Είναι πρωταρχικό μέλημα και αποτέλεσμα συνεργασίας και εργασίας όλων μας»

Πηγή: ΕΘΝΟΣ. ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Δείτε επίσης