Νάξος-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Το…. “μυστήριο” της Λαγκούνας αποκαλύπτεται! [νεότερη ενημέρωση]

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Update: Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αφαιρέθηκε και η δεύτερη παραπλανητική “ενημερωτική” πινακίδα από την Λαγκούνα.

Γενικά οι λίμνες είναι ντυμένες με μύθους, τέρατα και ιστορίες. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και η δική μας Λαγκούνα όπου ο μύθος λέει πως κάποιοι την αγάπησαν τόσο που θέλησαν να την κάνουν δική τους με κάθε τρόπο.

Και τότε ξεκίνησαν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα,…πράγματα και θαύματα!

Κι επειδή το παραμύθι είναι μεγάλο, να ενημερώσουμε το αναγνωστικό κοινό πως τούτο εδώ είναι το τέταρτο μέρος του, που εξηγεί τα προηγούμενα τρία.

Πρώτο μέρος

Το Τσιφλικάτο της Νάξου- Όταν ο δήμος αποφασίζει πως ο νόμος είναι εμπόδιο και τον παρακάμπτει α λα καρτ

Δεύτερο μέρος

Λαγκούνα-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Μετά το παράνομο άνοιγμα του δρόμου ξεφύτρωσαν ενημερωτικές ταμπέλες που να…. βολεύουν όσους παρκάρουν

Τρίτο μέρος

Παράνομες οι παραπλανητικές “ενημερωτικές” πινακίδες στην Λαγκούνα (ΚΑΖ)-Πρέπει να απομακρυνθούν

Ωραίο ακούγεται σαν παραμύθι, αλλά επειδή το παραμύθι έχει και τον δράκο του, ας πάρουμε καλύτερα τα γεγονότα απ’ την αρχή.

Τέταρτο μέρος…

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και κατόπιν σχετικής ερώτησης του επικεφαλής της “Δύναμης Δημιουργίας” Βασίλη Βρούτση σχετικά με το ποιος άνοιξε τον δρόμο και με ποιες διαδικασίες, ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός δεν ήξερε τίποτα. Το μόνο που ήξερε είναι πως υπάρχει ένα “νομικό κενό”.

Ο δρόμος άνοιξε έτσι, από μόνος του.

Κι ύστερα ήρθαν οι πινακίδες που επίσης δεν ήξερε κανείς αρμόδιος τίποτα γι’ αυτές, ούτε πως μπήκαν, ούτε πως βγαίνουν, Πινακίδες που η αστυνομία, έπειτα από καταγγελία, ζήτησε να αφαιρεθούν, καθώς είναι παράνομες και επιπλέον δεν έχει τηρηθεί καμία διαδικασία για την έγκριση και τοποθέτησή τους .

Μυστήρια πράγματα….

Τελικά σήμερα λύθηκε το μυστήριο, τουλάχιστον σε ότι αφορά την παράνομη διάνοιξη του δρόμου. Ήταν μεγάλη η χαρά και αδύνατον να κρυφτεί όποιος την είχε. Δεν είναι λίγο άλλωστε να πηγαίνεις στον δήμαρχο και να του ζητάς να ανοίξει το καταφύγιο άγριας ζωής, μια προστατευόμενη περιοχή υδροβιότοπου του σημαντικότερου των Κυκλάδων και να σου κάνει αμέσως το χατίρι! Τέτοια ταχύτητα και εξεύρεση άμεσης λύσης σε “πρόβλημα” που γνωστοποιείται στον δήμο δεν την έχουμε δει, ως δημότες, ούτε σε όνειρο.

Έτσι λοιπόν μάθαμε και οι υπόλοιποι με ποιον τρόπο άνοιξε ο δρόμος και επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ πανηγυρικά.

Μια σελίδα στο facebook που είναι δημόσια και από τον τίτλο της δηλώνει πως οι άνθρωποι που την δημιούργησαν είναι “ερωτευμένοι με την Λαγκούνα” μας ενημερώνει πως συναντήθηκε με τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και μάλιστα δυο φορές:

Αυτή είναι η πρώτη:

κι αυτή η δεύτερη:

Στην δεύτερη μάλιστα βλέπουμε και το μηχάνημα με το οποίο άνοιξε ο δρόμος. Διαβάζοντας το status διαπιστώνουμε πως οι πινακίδες περιλαμβάνουν τα βασικά απ’ όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση.

Η εύλογη απορία ωστόσο παραμένει. Ρωτήθηκε εξ ίσου και το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας από τον δήμο και ποια ήταν η γνώμη του; Ήταν παρόν στη συζήτηση ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, νομικός σύμβουλος, η αστυνομία; Κι αν κάποιοι απ’ τους προαναφερθέντες ήταν παρόντες, έφεραν αντίρρηση, πρότειναν άλλες λύσεις;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν ρωτήθηκε ουδείς άλλος. Όσο για τις καταγγελίες που έχουν γίνει από πολίτες και από τον Σύλλογο, πιθανότατα να κατέληξαν “στα σκουπίδια”, όπως φημολογείται άλλωστε, μαζί με τον σχετικό νόμο που προστατεύει την εν λόγω περιοχή.

Ελπίζουμε πως τώρα, επιτέλους, θα μάθει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή ποιος έδωσε την άδεια ν’ ανοίξει ο δρόμος. Όσο για τις παραπλανητικές ενημερωτικές πινακίδες, φίλος αναγνώστης που περνούσε από την περιοχή χτες μας ενημέρωσε πως η μια που βρίσκονταν στην είσοδο του παράνομου δρόμου δεν υφίσταται πλέον. Άγνωστο τι απέγινε.

Για όποιον ενδιαφέρεται το link της δημόσιας ομάδας στο facebook είναι εδώ. Το θέμα δεν είναι η ομάδα των ανθρώπων που με τη βοήθεια κάποιων ντόπιων διεκδίκησε κάτι που απαγορεύεται απ’ τον νόμο σε προστατευόμενη περιοχή.

Το θέμα είναι πως οι Αρχές ενός τόπου αποφασίζουν να αγνοήσουν επιδεικτικά τον νόμο για να ικανοποιήσουν μια ομάδα επισκεπτών που αγαπά το νησί, έρχεται χρόνια όπως λένε πολλοί απ’ αυτούς και περνάνε τις διακοπές τους αθλούμενοι, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμιά προστατευόμενη περιοχή ευνομούμενης χώρας, κάτι που δεν θα διανοούνταν να κάνει κανείς κάτοικος ή επισκέπτης σε προστατευόμενη περιοχή της χώρας τους.

Αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζει η ομάδα των επισκεπτών μας είναι την πιθανότητα να λειτούργησε ως δούρειος ίππος, κάτι που θα το δούμε στο κοντινό μέλλον. Θέλω να πιστεύω πως ο έρωτας τους θα είναι και τότε τόσο μεγάλος ώστε να την υπερασπιστούν.

Υ.Γ.
Είναι κατανοητό πως στην Λαγκούνα πλέον μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει δυστυχώς απ’ τη στιγμή που ο νόμος δεν τηρείται με υπαιτιότητα του δήμου. Από αυτοκίνητα και γουρούνες, μέχρι ελικόπτερα!

Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open και ακούστε:

Βασίλης Θεωνάς- Μια συζήτηση για τις προστατευόμενες περιοχές της Νάξου με αφορμή τον υδροβιότοπο της Αλυκής Νάξου

Δείτε επίσης