Το Τσιφλικάτο της Νάξου- Όταν ο δήμος αποφασίζει πως ο νόμος είναι εμπόδιο και τον παρακάμπτει α λα καρτ

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Μόλις χτες το Cyclades Open αναδημοσίευσε το εκτενές και υπεραναλυτικό άρθρο του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για την Αλυκή Νάξου. Μέσα απ’ το κείμενο και τις φωτογραφίες ξεδιπλώνονταν ένας απ’ τους σημαντικότερους βιότοπους του νησιού μας και των Κυκλάδων. Μαζί με την ομορφιά του τοπίου ξεδιπλώνονταν εξ ίσου και η κακοποίησή του από τον ανθρωπογενή “ετσιθελικό” παράγοντα. Απ’ τη μια τα αποδημητικά πουλιά που ξαποσταίνουν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους και αναπαράγονται, απ’ την άλλη σκουπίδια, λαθροθηρία, μπάζα, μπαταρίες αυτοκινήτου, δοχεία και όλα τα απορρίμματα του “πολιτισμένου” κόσμου πεταμένα.

Η Αλυκή, βρίσκεται 2,5 Km από την πόλη της Νάξου και από το 2004 σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 652/Β/04-05-04  είναι χώρος που είναι χαρακτηρισμένος ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.), συνολικού εμβαδού 1700 στρεμμάτων.

Το κείμενο του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου συνόδευε ένας πρόλογος που εξέφραζε προβληματισμό ως προς την αντιμετώπιση της περιοχής. Εκείνο που δεν είχα φανταστεί ήταν αυτό που συνέβη σήμερα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το χρονικό

Ιούλιος

-Ήδη από τα τέλη Ιουλίου ξεκινούν οι καταγγελίες στην Αστυνομία από πολίτες για την παράνομη στάθμευση στην περιοχή της Λαγκούνα. Η στάθμευση σ’ έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας εκτός απ’ το να κρύβει ταμπέλα οδικής κυκλοφορίας, κάνει επικίνδυνη και τη διέλευση των οχημάτων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Αστυνομία πράττει το ανθρωπίνως δυνατόν με συστάσεις, απομάκρυνση των οχημάτων, ωστόσο το πρόβλημα δεν λύνεται καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό σε καθημερινή βάση. Το ίδιο επαναλαμβανόμενες είναι και οι καταγγελίες πολιτών, αλλά και του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου.

φωτ. Αλέξανδρος Φραντζέσκος

Αύγουστος

-Μπαίνοντας στον Αύγουστο πληροφορίες επαρκώς διασταυρωμένες θέλουν 2 τουλάχιστον επιχειρηματίες του νησιού, μαζί με σέρφερς να κάνουν διαμαρτυρία στο δημοτικό μέγαρο γιατί εμποδίζονται να παρκάρουν εκεί που προφανώς τους βόλευε, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή και ζητούν παρέμβαση της δημοτικής αρχής, ώστε να σταματήσει η οποιαδήποτε όχληση προς αυτούς. Η αλήθεια είναι πως έχουμε ακούσει να γίνονται παράπονα στον δήμο και γενικότερα στις αρχές, αλλά για την τήρηση του νόμου. Το να ζητά κάποιος ή μια ομάδα ανθρώπων κάλυψη για να παρακάμψει το νόμο είναι πρωτοφανές και θα ήταν ανέκδοτο, αν τελικά η συγκεκριμένη διαμαρτυρία δεν είχε, όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων, βρει ευήκοα ώτα.

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου συνοδευόμενη από τον δήμαρχο και τον διοικητή του ΑΤ Νάξου δεν διαπιστώνει καμία υποβάθμιση περιβάλλοντος κατά την αυτοψία που πραγματοποιεί. Για να είμαι ειλικρινής μέχρι τώρα ήξερα πως οι Εισαγγελείς δίνουν εντολές στους αρμόδιους φορείς να λάβουν γνώση και δράση και να την ενημερώσουν, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν δημοσιευμάτων, καταγγελιών κλπ, που έχουν γίνει, όχι να κάνουν αυτοψία, αλλά ας πούμε πως υπάρχει μια πιθανότητα να μην το γνωρίζω καλά το θέμα και κάνω λάθος. Από την… αυτοψία ωστόσο έλειπε ο Γιάννης Ορφανός του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά το θέμα. Δεν ενημερώθηκε ώστε να παρίσταται.

Όλως περιέργως κανένα αυτοκινούμενο δεν βρίσκεται παρκαρισμένο εκεί που δεν πρέπει την ώρα της αυτοψίας. Βέβαια δεν πρόκειται για στιγμιαίο αδίκημα, αλλά για συνεχόμενη παραβίαση του υφιστάμενου νόμου προστασίας του καταφυγίου άγριας ζωής, αλλά αυτό μάλλον δεν λήφθηκε υπ’ όψιν ως δεδομένο εκείνη τη στιγμή.

Ο Σύλλογος ενημερώθηκε εκ των υστέρων, η Εισαγγελέας δεν διαπίστωσε κάτι μεμπτό (!), ο δήμαρχος έδωσε το “ΟΚ” και ο νόμος πήγε περίπατο.

Θα μπορούσε να βρεθεί μια πυροσβεστική-έστω-λύση που να μετριάζει το πρόβλημα που δημιουργείται. Τουλάχιστον αυτό θα σκέφτονταν ένας άνθρωπος λογικός ως μια μέση λύση. Θα μπορούσε για παράδειγμα να βρεθούν λύσεις όπως η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων απ’ τον δήμο, ώστε να λάβουν γνώση οι επισκέπτες τί απαγορεύεται στην προστατευόμενη περιοχή, μπάρες που να δείχνουν πως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με όχημα και τελειώνοντας το καλοκαίρι και οι εντάσεις που δημιουργεί, να γίνει μια εφ’ όλης συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μια ανοιχτή συζήτηση παρουσία πολιτών με τη συμμετοχή επιστημόνων, να γίνει διάλογος, ενημέρωση κλπ ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος προστασίας της Αλυκής και του Καταφυγίου.

Έγινε κάτι τέτοιο; Όχι σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το αποτέλεσμα

Σήμερα 18 Αυγούστου με μπουλντόζα, όπως καταγγέλθηκε στο Cyclades Open ο δήμος πήρε παραμάζωμα όποια ενημερωτική ταμπέλα και εμπόδιο υπήρχε και άφησε τα αυτοκινούμενα να στρατοπεδεύσουν εντός του καταφυγίου άγριας ζωής. Μέσα λοιπόν στην Λαγκούνα που προστατεύεται από το νόμο οι σέρφερς είναι ελεύθεροι να καταπατούν τον χώρο κατά πως βούλονται με την σύμφωνη γνώμη των αρχών του τόπου.

Δεν έχει καμία σημασία το περιβάλλον και η προστασία του, δομικό στοιχείο ακόμα και του ίδιου του τουρισμού του νησιού, ως πόλος έλξης επισκεπτών, ούτε καμία άλλη γνώμη, αφού δεν πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο ή κάποια ευρεία σύσκεψη για το θέμα, αλλά με την λογική ( ; ) του “αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν” της δημοτικής αρχής, ωσάν να πρόκειται για τσιφλίκι τους και όχι για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων που κατοικείται από 22 χιλιάδες, σχεδόν, μόνιμους κατοίκους, έγινε ο,τι έγινε.

Τρία χρόνια περίπου στο νησί δεν είδα πιο άμεση αντίδραση από τον δήμο για ικανοποίηση αιτήματος και μάλιστα αιτήματος ενάντια σε νομικό καθεστώς που διέπει μια προστατευόμενη περιοχή. Τα αντανακλαστικά δούλεψαν ακαριαία.

Αρχές καλοκαιριού είχαμε την μπουλντόζα στο Πυργάκι που έκανε “βαθύ” καθαρισμό της παραλίας με βαρέου τύπου μηχανήματα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura. Διαβάστε εδώ την απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου και εδώ όλα τα έγγραφα που αφορούν τον “καθαρισμό”.

ΠυργάκιΚαθαρισμός παραλίας-Περιοχή NaturaΙούνιος 2022

H χώρα μας καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν έχει εκδώσει τα απαιτούμενα προεδρικά διατάγματα που έπρεπε να το έχει πράξει από το 2012 για τις περιοχές Natura. Το πρόστιμο δεν το πληρώνουν Αρειανοί ή κάτοικοι του Δία αλλά εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες. Τα χρήματα αυτά θα κοπούν από τον συνολικό προϋπολογισμό που αφορά υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος.

Αν στενέψουμε λίγο τα όρια και περιορίσουμε το θέμα σε τοπικό επίπεδο, κάθε ζημιά, κάθε πρόστιμο που ενδεχομένως επιβληθεί, είναι πληρωμένο από εμάς μέσα από τα τσουχτερά δημοτικά τέλη. Επομένως κάθε προσωπική εντολή δημάρχου έχει αντίκτυπο και στη δική μας τσέπη, στις παροχές και στις υποδομές που χρηματοδοτούνται για το νησί.

Ειδικά στην περίπτωσή μας, αν αύριο μεθαύριο πάει μια άλλη ομάδα πολιτών και ζητήσει να διευκολυνθεί, ώστε να κάνει αθλητισμό ή κάμπινγκ ή…μέσα σε μια άλλη προστευόμενη περιοχή, τί θα συμβεί; Θα πάρει κι αυτή το “οκ” απ’ τον δήμο, θα ερωτηθεί η Εισαγγελέας-και μόνον- θα αρνηθούν να δώσουν άδεια, θα πουν να εφαρμοστεί ο νόμος, τί ακριβώς;

Ο δρόμος για την Λαγκούνα άνοιξε και τώρα μπορεί να μπαίνει ο καθένας με το αμάξι του να παρκάρει, με τη γουρούνα του να τρέξει και ο,τι του φανεί ευχάριστο.

Ποιός θα τον εμποδίσει όταν η ίδια η δημοτική αρχή είναι αυτή που έδωστε το πάσο;

Και κάτι ακόμα:

Πόσοι από εσάς πιστεύετε πως μπορείτε να πάτε σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία κ.α. να διαμαρτυρηθείτε, γιατί θέλετε να κάνετε κάτι που απαγορεύεται από το νόμο σε μια προστατευόμενη περιοχή και να σας πουν “Βεβαίως περάστε;”.

Φαντάζομαι γνωρίζετε εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να σας αφήσουν να κάνετε του κεφαλιού σας, χωρίς κυρώσεις και πως πριν φτάσετε στην διαμαρτυρία θα έχετε ήδη ενημερωθεί επι τόπου για το τι επιτρέπεται και τι όχι στην περιοχή. Θα σας γίνουν συστάσεις και όλα τα προβλεπόμενα. Ακόμα κι αν η περιοχή αφορά 2 πτηνά, ακόμα και για μια πέτρα, για ένα φυτό. Πόσο μάλλον για μια λίμνη που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Εδώ, λοιπόν, γιατί πρέπει να είναι διαφορετικά;

Φωτογραφίες: Cyclades Open

Δείτε επίσης