Νάξος: “Οργώνοντας” την παραλία “Γλυφάδα” μέσα σε περιοχή Natura 2000

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Σήμερα Σάββατο πρωί και λίγο πριν προσφύγουμε στις ευρωπαϊκές κάλπες οργώθηκε η παραλία της Γλυφάδας γιατί εμείς στη Νάξο όταν καθαρίζουμε παραλίες από τα νεκρά φύλλα ποσειδωνίας του δίνουμε και καταλαβαίνει. Πριν καν πιω καφέ βρέθηκα στην παραλία που εκτείνεται κάτω από το κεδροδάσος να παρακολουθώ την διαδικασία.

Θέλoντας να βοηθήσω εκείνο τον αντιδήμαρχο που αγνοεί τα όρια των περιοχών Natura 2000 και ζητά να τα βρούν άλλοι, παραθέτω την περιοχή που οργώθηκε, για να λάβει γνώση μέχρι που εκτείνονται τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, με τη σημείωση πως σε καμία παραλία δεν επιτρέπεται αυτού του είδους ο καθαρισμός, καθώς είναι καταστροφικός, όχι μόνο στις Natura.

Οι ψηφιακοί χάρτες μας δίνουν πλέον την δυνατότητα με πολύ απλό τρόπο, να δούμε με λεπτομέρειες μια περιοχή, το καθεστώς που την διέπει ή με πολύγωνα συντεταγμένων να βρούμε ακριβώς τα σημεία που ψάχνουμε, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα με τις απάτητες παραλίες, αλλά και τις παραχωρήσεις για ομπρελοκαθίσματα.

Το… παράπτωμα της Γλυφάδας ήταν πως είχε ξεβράσει η θαλασσα φύκια και έπρεπε να πληρώσει γι’ αυτό. Η σύμβαση του δήμου ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ και η διακήρυξη προβλέπει όλα τα σχετικά με μηχανήματα, πλάτη, μήκη των παραλιών που θα “καθαριστούν”. Αυτό που δεν αναφέρεται πουθενά βέβαια στην σύμβαση, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας εδώ είναι ποιες περιοχές είναι Natura 2000. προφανώς είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια που δεν λαμβάνεται υπ’ όψην από την δημοτική αρχή.

Διαβάστε σχετικά:

Δείτε ακόμα:

Έγκριση πρακτικού κατακύρωσης σύμβασης του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υπηρεσία «Καθαρισμός ακτών νήσου Νάξου» του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έτους 2024

Στη Σύρο ο νόμος εφαρμόστηκε…στη Νάξο είναι απλώς Σάββατο

Με έγγραφη αναφορά του, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τον ακτοκαθαρισμό. Πράγματι, η Εισαγγελία αντέδρασε άμεσα (ήδη από τα μέσα Απριλίου 2024). Ο Δήμος έκανε πίσω και ο βίαιος ακτοκαθαρισμός αποτράπηκε, τουλάχιστον για φέτος.

Αυτά στη Σύρο.

Τα “μολυσμένα φύκια”

Έκρινα σκόπιμο να συνομιλήσω με τον οδηγό, συστήθηκα κι αυτός επίσης και τον ενημέρωσα γιατί είναι παράνομη και καταστροφική αυτή η πρακτική.

Με άκουσε προσεκτικά και για να πω την αλήθεια ένιωσα μια θλίψη καθώς κατάλαβα πως η ενημέρωση αρμοδίως είναι πλημμελής εως ανύπαρκτη για το τί είναι αυτά τα φύκια, που δεν είναι βρωμιά όπως έχουν συνηθίσει να λένε οι περισσότεροι, γιατί κάνουμε ζημιά όταν τα αφαιρούμε, τι είναι Natura και άλλα σχετικά με το αντικείμενο.

Όπως συνειδητοποίησα καμία ενημέρωση, καμία φροντίδα πληροφόρησης δεν έχει γίνει από την αναθέτουσα αρχή στον ανάδοχο του έργου ή στους χειριστές. Όμως σε κάθε περίπτωση τόσο η αναθέτουσα αρχή, όσο και η ανάδοχος εταιρεία, ο ιδιώτης, όποιος, που αναλαμβάνει ένα έργο πρέπει να γνωρίζει εξίσου το νόμο.

Φεύγοντας είδα ενα περιπολικό της αστυνομίας να καταφτάνει. Είχε γίνει καταγγελία και έφτασαν στην περιοχή να ελέγξουν το συμβάν. Ο οδηγός μαζί με το μηχάνημα ακολούθησαν το περιπολικό.

Κυνηγώντας την ουρά μας

Η παραλία της Γλυφάδας μόλις γυρίσει ο καιρός θα ξαναβγάλει νεκρά φύλλα ποσειδωνίας, κοχύλια, βότσαλα. Με τον ακτοκαθαρισμό πετυχαίνουμε παραβαίνοντας τον νόμο και καταστρέφοντας τον τόπο, να σκορπάμε χρήματα υποβαθμίζοντας το περιβάλλον για να έχουμε, ελέω καιρού, την ίδια εικόνα που είχε η παραλία πριν από τον καθαρισμό της: νεκρά φύλλα ποσειδωνίας, κοχύλια και βότσαλα. Μέχρι τον επόμενο καθαρισμό και πάλι από την αρχή.

Έχει λογική αυτό;

Τα σκουπίδια συλλέγονται με άλλο εξάρτημα που προσαρμόζεται στο τρακτέρ, όχι με το άροτρο που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αλλά και πάλι γίνεται με μηχανοκίνητο όχημα, όχι χειρωνακτικά όπως πρέπει. Η Γλυφάδα φέτος θα έχει και παραχώρηση για μέσα αναψυχής όπως είδαμε στην σχετική ενημέρωση για τις δημοπρασίες.

Παραχώρηση για θαλάσσια μέσα αναψυχής Πηγή: https://eauctions.gsis.gr/ΥΠΕΘΟ

Ο χειριστής του μηχανήματος λοιπόν οδηγήθηκε στην Αστυνομία. Αν είναι αυτόφωρη διαδικασία, πιθανόν α κρατηθεί ολο το Σαββατοκύριακο μέχρι να εκδικαστεί τη Δευτέρα. Άγνοια νόμου από τη στιγμή που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ δεν δικαιολογείται από κανέναν. Αρα και η αναθέτουσα αρχή και ο ανάδοχος και οι χειριστές οφείλουν να γνωρίζουν τον νόμο. Εκτός του χειριστή, για τους άλλους, τί προβλέπεται;

Τo τραγελαφικό είναι πως την Τετάρτη 12 Ιουνίου θα γίνει ενημέρωση που αφορά την δημόσια διαβούλευση των περιοχών Natura 2000. Μετά από 12 χρόνια και έχοντας μια καταδίκη στην πλάτη ως χώρα, η πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί με τις Natura περιοχές και την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Μετά από τα σημερινά στην Γλυφάδα που αιρετός δεν γνώριζε τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και το γεγονός πως είναι προστατευόμενη περιοχή επίσης δεν φαίνεται να διαδραματίζει κάποιο ρόλο, πραγματικά αναρωτιέμαι πως θα διεξαχθεί αυτή η συζήτηση από πλευράς τους.

📸 Cyclades Open

Ακούστε:

Δείτε επίσης