“Οδοιπορικό στη Νάξο”: Ένας πολιτιστικός-περιηγητικός οδηγός του Τάσου Αναστασίου

απο Cyclades Open

Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Τάσου Αναστασίου “Οδοιπορικό στη Νάξο”. Η έκδοση αυτή επιχειρεί μια ολιστική παρουσίαση της Νάξου, τόσο ως αυθύπαρκτη νησιωτική οντότητα όσο και ως αναπόσπαστο μέλος του κυκλαδικού συμπλέγματος και του Αιγαίου γενικότερα, με έμφαση στον κομβικό ρόλο του νησιού στο διάβα των αιώνων.

Το βιβλίο απευθύνεται τόσο στο ευρύ αναγνωστικό και περιηγητικό κοινό, όσο και σε κατηγορίες αναγνωστών με ειδικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις. Η παρουσίαση είναι πολυδιάστατη. Αρχικά σκιαγραφείται το φυσικό τοπίο του νησιού και επιχειρείται η ανάκληση στην ιστορική μνήμη της μυθικής του καταγωγής. Στη συνέχεια το έργο υπεισέρχεται μεθοδικά και τεκμηριωμένα στην περιγραφή και ροή των πραγματικών γεγονότων που χάραξαν την πορεία του τόπου στο χώρο και στο χρόνο.

Στα επόμενα μέρη του βιβλίου, αποτυπώνεται η εικόνα κεντρικών ναξιακών τόπων, μέσα από μιαν ιδιαίτερη οπτική περιήγησης. Η στόχευση στον απαιτητικό, ευαίσθητο περιηγητή είναι εμφανής και στη συνέχεια της γραφής, όπου παρουσιάζεται – συνοπτικά αλλά περιεκτικά – το ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού και αναλυτικά το πεζοπορικό Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, με εμμονή στην όσο πιο κατατοπιστική απόδοση των σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Οι ενότητες που ακολουθούν, περιλαμβάνουν εκτενή περιγραφή των ξεχωριστής σημασίας παραγωγικών πόρων και προϊόντων του τόπου και στη συνέχεια παρουσίαση χαρακτηριστικών όψεων της άυλης πολιτιστικής δημιουργίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε η νεότερη Νάξος, η απήχηση των οποίων ξεπέρασε τα όρια του νησιού και της ελληνικής επικράτειας: τον Μανώλη Γλέζο και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.  

Με δύο αυτοτελείς μονογραφίες του συγγραφέα, επιχειρείται με έμφαση η αποτύπωση του ιδιαίτερου ρόλου του νησιού και της ευρύτερης περιοχής του στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Δεν απουσιάζουν από την έκδοση, αναφορές στην τοπική γαστρονομία και στις ποικίλες εορταστικές δραστηριότητες, ενώ παρατίθεται αναλυτικός πίνακας με τους επισκέψιμους χώρους και τα μνημεία σε ολόκληρη τη Νάξο.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με έναν αισιόδοξο και ενθουσιαστικό λόγο για το νησί, που όμως παράλληλα συνοδεύεται από εκτενή διατύπωση των ανησυχιών, της αγωνίας και εκκλήσεων του γράφοντα σχετικά με το μέλλον και το ρόλο της Νάξου, σε μια εποχή ριζικών ανακατατάξεων και ανατροπών στην παγκόσμια φυσική ισορροπία και στις προαιώνιες αξίες που εξέθρεψαν τις όπου γης τοπικές ανθρώπινες κοινότητες.

Τα κείμενα συνοδεύονται από 450 και πλέον παλαιές και νέες φωτογραφίες, χάρτες, σχεδιαγράμματα και εικαστικές δημιουργίες, απαραίτητοι “συνοδοιπόροι” του αναγνώστη-περιηγητή σε αυτό το “Οδοιπορικό”.

Η έκδοση αποτελείται από δύο αυτοτελείς τόμους των 408 σελίδων – σε ελληνική και αγγλική γλώσσα αντίστοιχα.   

Δείτε επίσης