Νάξος: Περιοδεία στο νησί του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

απο Cyclades Open

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις υπηρεσίες του, θα εποπτεύσει την επανεκκίνηση και την πρόοδο των εργασιών της κατασκευής του Φράγματος Τσικαλαριού, το οποίο θα αρδεύσει τη Νάξο, έδωσε στους παραγωγούς και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, επισκεπτόμενος το νησί.

Η κατασκευή του φράγματος είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία αλλά έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω γεωλογικών και αρχαιολογικών προβλημάτων. Με την επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής και το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών προβλημάτων που εν τω μεταξύ προέκυψαν το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2023 και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να ολοκληρωθεί στην αρχή του 2024. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησιωτικό φράγμα, χωρητικότητας 3 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης της Νάξου.

Πρώτος σταθμός του κ. Γεωργαντά στη Νάξο ήταν το ΚΕΠΠΥΕΛ. Ο υπουργός συζήτησε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου, κ. Νίκο Αυγερινό και τους υπαλλήλους, τα προβλήματα και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Τον κ. Γεωργαντά υποδέχθηκαν, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, η Διοίκηση και οι Διευθυντές της Ε.Α.Σ., ενώ τον συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές (κ.κ. Κατερίνα ΜονογυιούΓιάννης ΒρούτσηςΦίλιππος Φόρτωμας) του νομού Κυκλάδων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Νοτίου Αιγαίου, κ. Φιλήμονας Ζανετίδης, ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, κ. Γιάννης Μαργαρίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων, Ευδοκία Κατσάνη, ο Δημάρχος Νάξου, κ. Δημήτρης Λιανός, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Πολυκρέτης, κ.ά.

Στην διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ενημέρωσε τον κ. Γεωργαντά για την ιστορία και τα πεπραγμένα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ έθεσε υπ’ όψιν του για άλλη μία φορά τα σοβαρά και δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας, όπως, για παράδειγμα, η άκρατη ακρίβεια σε βασικά είδη (ζωοτροφές, μεταφορικά, λιπάσματα, κλπ.) και το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Επίσης, συζήτηση έγινε και για το ποιες λύσεις θα μπορούσαν να δοθούν στα εν λόγω προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση της επιδότησης της μεταφοράς των ζωοτροφών στα νησιά, η επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και την μεταφορά καυσίμου στα νησιά, καθώς και η επιδότηση των γαλακτοπαραγωγικών ζώων κατά κεφαλή – λύσεις, που ανέφερε ο Δ. Καπούνης και στην συνάντηση που είχε το περασμένο καλοκαίρι με τον κ. Γεωργαντά αλλά και στην κουβέντα που έκανε μαζί του πριν μερικές ημέρες ως συντονιστής της Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Επίσης, Δ. Καπούνης και Γ. Γεωργαντάς μίλησαν και για το σπουδαίο ζήτημα του φράγματος του Τσικαλαριού και των δικτύων, με τον Δ. Καπούνη να επισημαίνει εκ νέου την κεφαλαιώδη σημασία του έργου αυτού για τον πρωτογενή τομέα της Νάξου. Μάλιστα, αμφότεροι μετέβησαν και στον χώρο του φράγματος όπου έγινε στον κ. Γεωργαντά ενημέρωση από τους αρμόδιους για το έργο. Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς ξεναγήθηκε και στις υπό κατασκευή νέες εγκαταστάσεις του Τυροκομείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στην περιοχή του Λιβαδιού.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις του Δ. Καπούνη και κατέθεσε τις δικές του παρατηρήσεις, ενώ δεσμεύθηκε πως όλα τα θέματα που συζητήθηκαν θα εξεταστούν – ωστόσο, δεν προχώρησε σε πρόταση λύσεων για ορισμένα από τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στην συζήτηση…

.

Σχετικά με την επίσκεψή του στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εξάλλου, δήλωση για την επίσκεψη του κ. Γεωργαντά στην Ε.Α.Σ. Νάξου έκανε και ο Δ. Καπούνης:

Δείτε επίσης