Νέο άλμπουμ μετά από 13 χρόνια για τους Spitfire

απο Cyclades Open

Ένα από τα παλαιότερα και δημοφιλέστερα σχήματα της ελληνικής heavy metal σκηνής, οι Spitfire επιστρέφουν στην δισκογραφία μετά από 13 χρόνια.

Οι Spitfire δημιουργήθηκαν το 1984. Η αρχική σύνθεσή τους ήταν : Ντίνος Κωστάκης – Φωνητικά, Ηλίας Λογγινίδης – Κιθάρα, Θάνος Κρεμμύδας – Μπάσο, Κώστας Κυριακίδης – τύμπανα και Γιώργος Βελέντζας – πλήκτρα.

Το 1986 υπέγραψαν συμβόλαιο με την EMI και στις 11 Μαΐου του ίδιου χρόνου άνοιξαν τη συναυλία των Saxon στην Αθήνα. Το καλοκαίρι του 1986 ηχογράφησαν  στα Sierra Studios το πρώτο τους άλμπουμ με τον τίτλο First Attack. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του δίσκου, ο τραγουδιστής Ντίνος Κωστάκης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε ατύχημα με την μηχανή του.  Ο Ντίνος Κωστάκης έμεινε σε κώμα για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ έφυγε από τη ζωή μόλις 55 ετών στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Το 1987 τα μέλη του συγκροτήματος, με την εξαίρεση του Ηλία Λογγινίδη, ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Το 1989 ο Λογγινίδης, σε συνεργασία με τον Τάκη Τσαμουρόπουλο, τον Φώτη Αναγνώστου και τον Γιώργο Μανιάτη, επιχείρησε να ανασυστήσει τους Spitfire. Εξαιτίας νομικών επιπλοκών το συγκρότημα αρχικά δεν χρησιμοποίησε το όνομα Spitfire και εμφανίστηκε ως Speedfire.

Οι Speedfire, οι οποίοι το 1990 ηχογράφησαν τον δίσκο 100% Live, που κυκλοφόρησε από την Molon Lave Records, χώρισαν το 1991.

Ο Ηλίας Λογγινίδης το 1993, μαζί με τον Θανάση Κρεμμύδα, ο οποίος έπαιζε μπάσο στην αρχική σύνθεση του συγκροτήματος, τον Άλεξ Μπαλακάκη (Hannibal), τον Γιώργο Ασπιώτη και τον Λάμπρο Καστανά επανασύστησαν τους Spitfire. Το σχήμα ηχογράφησε ένα demo στο Rock Palais Studios, ένα κομμάτι από το οποίο, το Everlasting Love, συμπεριλήφθηκε στη συλλογή Warzone XX του περιοδικού Metal Invader.

Οι Spitfire to 1995 και το 1996 άνοιξαν δύο συναυλίες των Iron Maiden στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια χρονιά το συγκρότημα άλλαξε και πάλι σύνθεση. Εκτός από τον Ηλία Λογγινίδη στο lineup βρίσκονται πια ο Πάνος Δέδες, ο Γιώργος Μανιάτης και ο Μιχάλης Περαντινός. Το σχήμα ηχογράφησε το 1997 ένα νέο demo στο Rock Palais Studios, το 1998 ηχογράφησαν το Promo 1998, σε ένα τραγούδι από το οποίο συμμετείχε η Julie Massino.

Οι Spitfire, μετά την τελευταία εμφάνισή τους στο An Club το 1999, επανεμφανίστηκαν το2006. Στο συγκρότημα παίζουν πλέον ο  Ηλίας Λογγινίδης, ο  Άλεξ Μπαλακάκης (Hannibal), Πάνος Χατζηιωαννίδης και Κώστας “Gus” Μακρυκώστας. Με αυτή τη σύνθεση ηχογράφησαν το δίσκο Die Fighting, ο οποίος κυκλοφόρησε από την Emotion Art το 2009.

Οι Spitfire χωρίς τον Κώστα Μακρυκώστα στη σύνθεσή τους και με την προσθήκη του Νίκου Μιχαλακάκου, του Κώστα Τσουμπρή και του Μάνου Μάτσου, άνοιξαν στις 6 και 8 Ιουλίου 2009 τις συναυλίες των Scorpions στην Αθήνα και τη Λάρισα αντίστοιχα, ενώ με την προσθήκη του Νίκου Μιχαλά άνοιξαν τη συναυλία των Saxon στις 7 Απριλίου 2011 στην Αθήνα.

Η σημερινή σύνθεση των Spitfire είναι: Ηλίας Λογγινίδης, Τάσος Κροκόδειλος, Πάνος Χατζηιωαννίδης, Νίκος Μιχαλακάκος, Γιώργος Παξιμάδης και Γιώργος Ασπιώτης.

Το τρίτο τους στούντιο άλμπουμ και τέταρτο συνολικά, θα φέρει τον τίτλο Denial To Fall και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 21 Ιανουαρίου 2022 από την No Remorse Records.

Παράλληλα με τις προπαραγγελίες για το CD, το μαύρο βινύλιο και το περιορισμένο σε 100 κόπιες χρυσό βινύλιο, δόθηκε στην δημοσιότητα το lyric video για το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου.

Spitfire – Official Website

Spitfire – Official FB Page

Δείτε επίσης