Νέο δημοσίευμα – κόλαφος των NY Times: «Οι Έλληνες βλέπουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για τα Τέμπη»

απο Cyclades Open

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη παραμένει πρώτο θέμα στα εγχώρια ΜΜΕ αλλά και στα διεθνή, τα οποία επί καθημερινής βάσης από την περασμένη Τετάρτη φιλοξενούν σχετικά άρθρα, πολλές φορές με επικριτική ματιά προς την κυβέρνηση.

Τελευταίο παράδειγμα το σαββατιάτικο (04/03) δημοσίευμα των New York Times. Εκτός από τιις αναφορές στον ξεσηκωμό των πολιτών και τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, η αμερικανική εφημερίδα εστιάζει στον 59χρονο σταθμάρχη, που είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός κατηγορούμενος για το τραγικό συμβάν και έχει μετατραπεί από τους αξιωματούχους σε αποδιοπομπαίο τράγο.

Η ελληνική κυβέρνηση υποτίθεται ότι είχε εγκαταστήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας πριν από σχεδόν 3 χρόνια αλλά πήρε παρατάσεις εν μέσω μιας αμφιλεγόμενης διαδικασίας σύναψης συμβάσεων. Αυτό το σύστημα προορίζεται να ηχεί συναγερμούς και να σταματά αυτόματα τις αμαξοστοιχίες σε επικίνδυνες καταστάσεις” αναφέρουν οι NY Times.

Και συνεχίζουν: “Τις ημέρες μετά τη σύγκρουση η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί το σύστημα είχε τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Ούτε αξιωματούχοι της ΕΕ, η οποία ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την τελευταία 10ετία για να βελτιώσει ένα σιδηροδρομικό σύστημα που είναι το πιο θανατηφόρο στην Ευρώπη“.

Μόλις τον περασμένο μήνα, οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων προειδοποίησαν την κυβέρνηση σε επιστολή τους ότι δεν ήθελαν να περιμένουν ένα επερχόμενο ατύχημα ‘για να τους δουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα’ και ότι η παρέμβαση ήταν επείγουσα“, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

“Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις”

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας την Παρασκευή (03/03), με χαρακτηριστικό τίτλο “Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις: Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας στην Ελλάδα καθυστέρησε για χρόνια“.

Αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι ήταν αναγκασμένοι να βασιστούν σε ένα σύστημα ελάχιστα εξελιγμένο σε σχέση με άλλα που χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες και σημειώνεται ότι ακόμη και το πιο υποτυπώδες σύστημα δεν ήταν πλήρως λειτουργικό, καθώς φώτα και σήματα ήταν εκτός λειτουργίας.

Οι NYT διατυπώνουν ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την καθυστέρηση των αναβαθμίσεων με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες να μιλούν για τους αυστηρούς προϋπολογισμούς, τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, τη γραφειοκρατία και τις διαμάχες για τις συμβάσεις.

Γίνεται, παράλληλα, λόγος για την αδιαφάνεια των ελληνικών αρχών και τις κίτρινες κάρτες από την Ευρώπη περί παραμέλησης του κρίσιμου έργου.

Οι ελληνικές αρχές, λένε οι NYT, δεν έχουν υπάρξει διαφανείς αναφορικά με σημαντικές λεπτομέρειες για τον σιδηρόδρομο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν σύρει την Ελλάδα στα δικαστήρια λόγο της άρνησής της να δημοσιοποιήσει τη σύμβαση που καθορίζει τον τρόπο διαχείρισης των σιδηροδρόμων, καθώς αυτοί εκσυγχρονίζονται.

Η εφημερίδα σχολιάζει και τις δηλώσεις Μητσοτάκη και την παραίτηση Καραμανλή σημειώνοντας “το δυστύχημα ρίχνει φως σε συστημικά προβλήματα που υπερβαίνουν τα όποια λάθη έγιναν αυτή την εβδομάδα“.

Το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των πιο επικίνδυνων της ηπείρου, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει 700 εκατομμύρια δολάρια για εκσυγχρονισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαετία. Και η εγκατάσταση του νέου συστήματος ασφαλείας καθυστέρησε τόσο πολύ που ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος παραιτήθηκε πέρυσι για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που αποκάλεσε “αδικαιολόγητες καθυστερήσεις”. Η χώρα δεν είχε ποτέ εθνικό σύστημα αυτόματης ασφάλειας», τονίζει σε άλλο σημείο.

Πηγή: News247

Δείτε επίσης