Νέο εντυπωσιακό έκθεμα του Μουσείου Ζωολογίας

απο Cyclades Open

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία μονιμοποίησης και έκθεσης του τεράστιου σπάνιου βαθύβιου καλαμαριού του είδους Thysanoteuthis rhombus, στο Μουσείο Ζωολογίας. Το καλαμάρι έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρο (μαζί με τα πλοκάμια) και βάρος 18 κιλά περίπου. Αλιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 στις κεντρικές Κυκλάδες σε βάθος 700 μέτρων.

Ο ιδιοκτήτης του ιχθυοπωλείου κ. Θεόδωρος Κακούρης το δώρισε στο Μουσείο Ζωολογίας για να «χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς». Από το 2019 έχουν αλιευτεί στις ελληνικές θάλασσες τέσσερα καλαμάρια αυτού του είδους.

IMG 5022

Στην όλη διαδικασία συνέβαλαν η Καθηγήτρια Ιχθυολογίας στο Τμήμα Βιολογίας κα. Πέρσα Μεγαλοφώνου, η ερευνήτρια του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δρ. Ευγενία Λευκαδίτου. Η διατήρηση και η επεξεργασία του δείγματος έγινε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ζωολογίας από τον Επίκουρο Καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας κ. Διονύση Ραΐτσο και τον διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή κ. Ε. Δ. Βαλάκο. Η ΕΑΔΠΠΑ συνέβαλε στην αγορά του ειδικού ενυδρείου για την έκθεση του δείγματος.

IMG 5060

Δείτε επίσης