Οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης για το δέρμα

Μυρτώ Φλώρου

απο Cyclades Open

Ακολούθησε το ρυθμό της Φύσης. Το μυστικό της είναι η υπομονή.

Ralph Waldo Emerson, 1803-1884, Αμερικανός φιλόσοφος

Σήμερα θα γνωρίζουμε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης για την επιδερμίδα μας και θα φτιάξουμε έναν αντιγηραντικό ορό από αλόη.

Αλόη: Όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες, χρήσεις και οφέλη για την υγεία

Η αλόη είναι ένα αυτοφυές φυτό που φύεται σε θερμές περιοχές του πλανήτη, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται σε αφθονία.

Η ιδιαίτερη ικανότητά της να κατακρατεί νερό είναι αυτή που τη βοηθάει να επιβιώνει σε ακραία καιρικά φαινόμενα ξηρασίας, αλλά και υψηλών θερμοκρασιών. Με κάποιο πολύπλοκο μεταβολισμό, το νερό μετασχηματίζεται σε ένα διαφανές ζελατινώδες υγρό, που είναι και το χαρακτηριστικό όλων των ιδιοτήτων της.

Η νωπή γέλη αλόης, το ζελέ όπως λέμε, είναι γεμάτη με περισσότερα από 150 πολύτιμα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά και ο αριθμός τους αυξάνεται, καθώς οι επιστήμονες ερευνούν και ανακαλύπτουν διαρκώς και νέα.

Η αλόη περιέχει αμινοξέα (τα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά), ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες), ένζυμα (αμυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφατάση κ.α), λιγνίνη, μέταλλα (ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος), σάκχαρα (μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες), μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή-λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C, Ε).

Ιστορία και παράδοση

Οι θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες της αλόης ήταν γνωστές στους αρχαίους λαούς, εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια. Η πρώτη ιστορική αναφορά στην αλόη βρίσκεται σε εικόνες αγγείων της εποχής του Σουμέριου βασιλιά Akkad. Επίσης, το αιγυπτιακό βιβλίο συνταγών του 15ου αι. π.Χ, αναφέρεται στις πολύτιμες ιδιότητές της. Ο μύθος λέει ότι, η Κλεοπάτρα, όφειλε το υπέροχο δέρμα της χάρη σε μια λοσιόν με βάση την αλόη που παρασκεύαζε μια Νουβία σκλάβα της.

Στην «Κοιλάδα των Βασιλέων» και στην περιοχή γύρω από τις πυραμίδες υπήρχαν φυτά αλόης, για να συνοδεύουν τους Φαραώ στη μετά θάνατο ζωή τους.
Στην αρχαία Κίνα χρησιμοποιούσαν την αλόη για θεραπευτικούς σκοπούς και από αυτούς τη γνώρισε ο Marco Polo, σε ένα από τα εξερευνητικά του ταξίδια. Στην Ινδία, την ονόμαζαν «Σιωπηρό Θεραπευτή» και αναφέρεται σαν ένα από τα μυστικά φυτά στην Atharvaveda.

Στην αρχαία Ελλάδα, η αλόη συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή, την τύχη και την υγεία. Ο Ιπποκράτης έχει περιγράψει αρκετές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο μύθος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, τραυματίστηκε από βέλος σε μια μάχη και το τραύμα του μολύνθηκε. Ο Αριστοτέλης που το πληροφορήθηκε, έστειλε έναν ιερέα από το νησί Socotra της Αραβικής Θάλασσας, στο οποίο φυόταν άφθονη αλόη. Ο ιερέας περιποιήθηκε το τραύμα με λάδι αλόης και εκείνο θεραπεύτηκε πολύ γρήγορα.

Οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν την αλόη, βλέποντας τους Καρθαγένιους κρατούμενούς τους να περιποιούνται τα τραύματά τους με το χυμό της. Κατά το Μεσαίωνα, το κίτρινο υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό. Ο Παράκελσος ανακάλυψε την αλόη σε κάποιο ταξίδι του στην Πορτογαλία και Ισπανία και αναφέρει σε επιστολή του, για την «μυστηριώδη αλόη», σαν το χρυσό υγρό που θεραπεύει εγκαύματα και τη δηλητηρίαση του αίματος.

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής, θεωρούσαν την αλόη ένα από τα 16 θεϊκά φυτά και τη χρησιμοποιούσαν ενάντια στα τσιμπήματα εντόμων και τα δαγκώματα φιδιών. Οι Βεδουίνοι την ονόμαζαν «κρίνο της ερήμου», ενώ στη φυλή Suto της Κεντρικής Αφρικής, οι άνθρωποι πλένονταν με αλόη, σε περιπτώσεις επιδημίας γρίπης ή συναχιού.

Αλόη: Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

  • Η αλόη είναι γνωστή για τις επουλωτικές, μαλακτικές, καθαρτικές ιδιότητές της, καθώς και τη διεγερτική δράσης της στην έκκριση της χολής.
  • Ο πικρός χυμός της, που συλλέγεται με το κόψιμο των φύλλων στη ρίζα τους, έχει έντονη υπακτική και καθαρτική δράση.
  • Το σημαντικότερο, όμως, είναι η γέλη που συλλέγεται με την πίεση των φύλλων. Η νωπή γέλη αυτή είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό των πληγών, αλλά και θεραπευτικό των εγκαυμάτων, που προέρχονται, κυρίως, από καυτά υγρά και τον ήλιο.
  • Χρησιμοποιείται για όλες τις δερματικές παθήσεις

Αντιρυτιδικός ορός με αλόη

Οι ρυτίδες είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλες μας! Ακόμη και αν δεν το αντιμετωπίζεις ακόμα (σε ζηλεύουμε) θα έρθει η στιγμή που οι ρυτίδες θα σε απασχολήσουν και έχουμε την τέλεια συνταγή, απευθείας από την φύση  για να τις αντιμετωπίσεις!

Με ποιον τρόπο; Με τις μαγικές ιδιότητες της αλόης και άλλων 100% φυσικών συστατικών φυσικά! Είσαι έτοιμη να φτιάξεις τον πιο εύκολο και φυσικό αντιρυτιδικό ορό;

Υλικά που θα χρειαστείς

Θα χρειαστείς 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο gel αλόης. 

Η αλόη περιέχει βιταμίνες Α,C,E, μεταλλικά στοιχεία, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ένζυμα και αμινοξέα. Διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος ώστε να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και όπως καταλαβαίνεις σου είναι απαραίτητη!

Κόψε πρώτα ένα μεγάλο κομμάτι από το φύλλο…Ξεφλούδισέ το και με το κουτάλι σου πάρε μια γενναία ποσότητα του μαγικού gel!

Θα χρειαστείς 7 σταγόνες χυμό πορτοκάλι.

Το πορτοκάλι όπως ξέρεις περιέχει βιταμίνη C που είναι ισχυρότατο αντιοξειδωτικό και προστατεύει ενάντια στην δημιουργία ελεύθερων ριζών. Τι σε νοιάζει αυτό; Μα οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν ρυτίδες, δεν το ήξερες;

Θα χρειαστείς 1 κουταλιά του γλυκού σιτέλαιο. Το σιτέλαιο ενυδατώνει θρέφει και τονώνει το δέρμα! Αλλά εξ ίσου κάνει και το αμυγδαλέλαιο.

Για να φτιάξεις τώρα τον ορό σου, δεν έχεις παρά να ανακατέψεις πολύ καλά όλα τα συστατικά μέσα σε ένα μικρό βάζο και να το διατηρήσεις στο ψυγείο. Με καθημερινή χρήση θα παρατηρήσεις το δέρμα σου να ανανεώνεται μέρα με την ημέρα και τις ρυτίδες σου σιγά σιγά να σβήνουν.

Καλή επιτυχία!!!

Δείτε επίσης