Οι New York Times για τις απάτητες παραλίες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

απο Cyclades Open
ΑΛΥΚΟ ΝΑΞΟΥ ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Με την ανακοίνωση των απάτητων παραλιών και τη νομοθεσία περί αιγιαλών και παραλιών από την κυβέρνηση ασχολήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο εκτός από τον εγχώριο και ο διεθνής τύπος. Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά τα τελευταία χρόνια με την υπερδόμηση, τον υπερτουρισμό που δείχνει ήδη τα πρώτα σου σημάδια στις Κυκλάδες, το φυσικό περιβάλλον που βιάζεται καθημερνά ποικιλοτρόπως είναι θέματα που απασχόλησαν και συνεχίζουν ν απασχολούν τον διεθνή τύπο.

Η Νίκη Κιτσαντώνη ανταποκρίτρια των New York Times στην Ελλάδα αναφέρεται σχετικά στο άρθρο της με τίτλο “Greece Announces New Plan to Protect Some of Its Pristine Beaches”.

Ακολουθεί το άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε στο πρωτότυπο ΕΔΩ

Αναλυτικά:

Η περσυνή κινητοποίηση των πολιτών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στις υπόλοιπη Ελλάδα έστρεψε το βλέμμα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης

Η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε έναν κατάλογο με 198 «απάτητες παραλίες» που, όπως είπε, θα απαγορεύονται τα μπαρ, εστιατόρια και μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις, σε μια τελευταία της προσπάθεια να περιορίσει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις από τα πλήθη των τουριστών που καταφθάνουν στις ακτές της χώρας κάθε χρόνο.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης μεταξύ των κατοίκων των ελληνικών νησιών και των τμημάτων της παράκτιας ηπειρωτικής χώρας που είναι δημοφιλή στους ξένους επισκέπτες. Οι διαμαρτυρίες διογκώθηκαν σε ένα πανεθνικό «κίνημα της πετσέτας» το περασμένο καλοκαίρι, καθώς οι δυσαρεστημένοι ντόπιοι διαμαρτυρήθηκαν ότι εκδιώκονται από τις δικές τους παραλίες από επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την τουριστική έκρηξη που έφερε περισσότερους από 32 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα πέρυσι.

Στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις αρχές προκειμένου ν’ αντισταθούν σε ένα κύμα κατασκευών.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δεσμευτεί να πατάξει την ανάπτυξη, καθώς και τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανονισμούς. Τον Φεβρουάριο ψήφισε νόμο με στόχο τη ρύθμιση της χρήσης των ακτών της χώρας, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους έως και 60.000 ευρώ για επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν πάνω από το 50% των ελληνικών παραλιών με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Οι επικριτές της κυβέρνησης είπαν ότι ο νόμος δεν προχωρούσε σε βάθος ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση διαιωνίζει το ζήτημα, καθώς δεν αντιμετωπίζει την παράνομη χρήση της γης πιο ολοκληρωμένα.

Ο κατάλογος με τις «παρθένες παραλίες», που παρουσιάστηκε σε μια κοινή συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αποκατάσταση της ισορροπίας, δήλωσε η κυβέρνηση. «Ο κύριος στόχος είναι να συνδυάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος με τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. «Το περιβάλλον είναι ένα πολύτιμο συστατικό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», είπε.

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, η κυβέρνηση θέτει τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία «κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων, κυρώσεων και υποχρεώσεων», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Οι επιθεωρήσεις και η διαφάνεια θα αυξηθούν, όπως και «η εφαρμογή του νόμου», πρόσθεσε.

Οι απάτητες παραλίες βρίσκονται σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Natura της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα δίκτυο ευάλωτων οικοτόπων σε όλη την Ευρώπη που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μεταξύ των παραλιών που απαριθμήθηκαν είναι σημεία σε δημοφιλή νησιά όπως η Μήλος, η Νάξος, η Λέσβος, η Σαμοθράκη και στη νότια χερσόνησο της Πελοποννήσου.

Τα νησιά επιλέχθηκαν με βάση τις συμβουλές της Υπηρεσίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της χώρας (ΟΦΥΠΕΚΑ) και είναι όλα «περιοχές υψηλής οικολογικής σημασίας», δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν εντυπωσιάστηκαν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η Ελένη Ανδριανοπούλου, κάτοικος της Νάξου και μέλος της τοπικής ομάδας «Σώστε τις παραλίες», δήλωσε ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να καλυφθούν περισσότερες από 1.000 παραλίες σε όλη τη χώρα, προσθέτοντας ότι οι περιοχές Natura απαιτούν «πραγματική προστασία». «Από την αρχή είχαμε τονίσει ότι αυτή η μεταρρύθμιση για τις παρθένες παραλίες ήταν μια απάτη» είπε.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF στην Ελλάδα, δήλωσε ότι οι αρχές προτρέχουν χωρίς να σκεφτούν σε βάθος με τον κατάλογο των απάτητων παραλιών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα που ανήκουν στο πρόγραμμα Natura, αλλά δεν έχουν ακόμη αποτελεσματική προστασία και διατήρηση.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει από τη συμμόρφωση με τις βασικές νομικές υποχρεώσεις της, πριν δημιουργήσει νέες ασαφείς κατηγορίες προστασίας», δήλωσε.

Πηγή: ΝΥ Times/Niki Kitsantonis

Μετάφραση/Φωτογραφία: Cyclades Open

Δείτε επίσης