Πανσέληνος Οκτωβρίου: Το φεγγάρι του κυνηγού και μερική έκλειψη σελήνης στις 28/10

απο Cyclades Open

Η πανσέληνος του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στις 28 του μήνα, ημέρα Σάββατο, ωστόσο το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες ήδη από την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου δηλαδή.

Το «Φεγγάρι του Κυνηγού», όπως ονομάζεται η πανσέληνος του Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής.

Οι ιθαγενείς συνήθιζαν να βγαίνουν για κυνήγι λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, γιατί τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2023 – Με ποια ονόματα είναι γνωστή

Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710. Τα ονόματα της Σελήνης σχετίζονται συχνότερα με τις δραστηριότητες που γίνονταν αυτή την εποχή του χρόνου. Κάποιες από τις εναλλακτικές ονομασίας για το «φεγγάρι του κυνηγού» είναι:

  • Το Drying Rice Moon, περιγράφει μέρος της διαδικασίας μετά τη συγκομιδή της προετοιμασίας του ρυζιού για το χειμώνα.
  • Το Falling Leaves Moon είναι ένας όρος Anishinaabe που υπογραμμίζει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.
  • Το Freezing Moon (Ojibwe) και το Ice Moon (Haida) αναφέρονται στις ολοένα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου.
  • Το Migrating Moon (Cree) αναφέρεται στη στιγμή που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα.

Σύμφωνα με το National Geographic, ενώ τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά, «λούζοντας» τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Το φως αυτό διευκολύνει τους κυνηγούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς την εποχή αυτή περνούν περισσότερες ώρες στη φύση και τα δάση, εν όψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Μερική έκλειψη σελήνης

Η πανσέληνος αυτή τη φορά συνοδεύεται κι από ένα ακόμα φαινόμενο, καθώς θα συμβεί μερική έκλειψη σελήνης, ορατή από την Ελλάδα.


Πρόκειται για μια «μικρή» έκλειψη καθώς το ποσοστό της γωνιώδους σεληνιακής διαμέτρου που θα καλυφθεί από τη σκιά της Γης είναι μόλις 12%. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το ποσοστό είναι ικανό για να αναδείξει ένα βαθμιαίο σκοτείνιασμα της σεληνικής επιφάνειας και να είναι εύκολα ορατό στους παρατηρητές.


Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής σε ώρα Ελλάδας:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 21:01
Έναρξη μερικής έκλειψης: 22:35
Μέγιστο έκλειψης: 23:14
Τέλος μερικής έκλειψης 23:52
Τέλος έκλειψης παρασκιάς 1:26

Η έκλειψη θα είναι πλήρως ορατή στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

📸Jack Taylor/Unsplash

Δείτε επίσης