Τελικά τί έχει μέσα αυτή η… σκόνη και γιατί κοκκινίζει η πλάση;

απο Cyclades Open

Η Σαχαριανή σκόνη έγινε αιτία να ξεκινήσουν οι συνωμοσιολόγοι την γνωστή ρητορική που θέλει “κάποιους” να προσπαθούν να μας ξεπαστρέψουν με κάθε πρόσφορο μέσο. Πάντα υπάρχει “κάποιος” ή “κάποιοι” -ένας, πολλοί δεν τον/τους ξέρουμε-που επιβουλεύεται την ασφάλειά μας, την εξυπνάδα μας και την καπατσοσύνη μας και μας κρατά κοιμισμένους, μας δηλητηριάζει με χημικά και γενικά κάνει ό,τι μπορεί για να αφανιστούμε. Στην πραγματικότητα όσο ασχολούμαστε με τους “φανταστικούς κάποιους” η πραγματικότητα όσων συμβαίνουν στην κοινωνία μας ξεπερνά την φαντασία αλλά εκεί φαίνεται πως δεν επεμβαίνουν οι συνωμοσιολόγοι γιατί οι “κάποιοι” έχουν και όνομα και ιδιότητα και τα προβλήματα είναι υπαρκτά, άσε που τα ξέρουμε γιατί τα ζούμε, επομένως δεν γίνεται να πουλήσεις ψυγείο σε Εσκιμώο, τι να το κάνει άλλωστε.

Το χειρότερο είναι πως για κάθε λογική απάντηση που θα δώσεις έρχεται μια αντίστοιχη απάντηση που ξεπερνά σε παραλογισμό την προηγούμενη τοποθέτηση εκείνου που ξέρει τι κάνουν αυτοί οι “κάποιοι” και γιατί (μόνο αυτοί κανένας άλλος, οι υπόλοιποι είμαστε “πρόβατα” ενίοτε και “γίδια” που δεν τους ακούμε)

Το 2018κοκκίνησε” η Κρήτη από την αφρικανική σκόνη, αλλά όπως μου είπε μια φίλη και συνάδελφος “ποιος το θυμάται”. Σωστό κι αυτό…εδώ δεν θυμόμαστε άλλα κι άλλα τη σκόνη του 2018 θα θυμόμαστε; Παλαιότερα θυμάμαι συνάδελφο στο ραδιόφωνο που όταν συγκεντρώνονταν σκόνη τέτοια εποχή στην Αθήνα έγραφε ανορθόγραφα “Αίκσο υ Ξαινει Σκωνυ” θέλοντας να καυτηριάσει την ρατσιστική συμπεριφορά διαφόρων.

Κι έρχεται τώρα το ΕΑΓΜΕ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να χαλάσουν την ρητορική τόσων και τόσων που έχουν “σπουδάσει” τα θέματα και “ξέρουν”, με την επιστημονική τους τοποθέτηση.

Ποια είναι η σύνθεση της σκόνης και γιατί κοκκινίζει η πλάση;

Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνη

Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες.

Οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).

Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη (σ.σ. λεπτή σκόνη) η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγω τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα από την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης.

Η ανάρτηση του ΕΑΓΜΕ

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός;

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μας λύνει τις απορίες.

Το ηλιακό φως στο ορατό του φάσμα, δηλαδή στην περιοχή που το ανθρώπινο μάτι μπορεί να αναγνωρίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, εκτείνεται στην περιοχή περίπου μεταξύ 400 και 700nm. Τα μικρότερα μήκη κύματος είναι στο μπλε, ενώ τα μεγαλύτερα προς το κόκκινο χρώμα. Καθώς το ορατό φως διέρχεται μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, σκεδάζεται από τα ατμοσφαιρικά μόρια και τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα ατμοσφαιρικά μόρια (που είναι πολύ μικρότερα από τα μήκη κύματος του ορατού φωτός), σκεδάζουν την ακτινοβολία αντιστρόφως ανάλογα με το μήκος κύματος (μάλιστα την τέταρτη δύναμή του!). Αυτό σημαίνει πως το μπλε φως σκεδάζεται πολύ πιο έντονα, ενώ το κόκκινο πολύ λιγότερο. Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Η σκέδαση Rayleigh είναι υπεύθυνη τόσο για το μπλε φως του ουρανού όσο και για το κόκκινο φως που παρατηρούμε στην ανατολή και δύση του ηλίου. Το μπλε φως προέρχεται από την έντονη σκέδαση των μικρών μηκών κύματος (στην πραγματικότητα περισσότερο σκεδάζεται το μωβ, ωστόσο αυτό δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι). Κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, ο ηλιακός δίσκος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα και η ακτινοβολία έχει να διανύσει μεγαλύτερη διαδρομή στην ατμόσφαιρα μέχρι να φτάσει στον παρατηρητή του ξημερώματος ή του ηλιοβασιλέματος αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οπτικής διαδρομής, το μπλε φως σκεδάζεται πιο αποτελεσματικά και απομένει μόνο το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα.

Επιπλέον της σκέδασης Rayleigh, η ατμόσφαιρα φωτίζεται και λόγω της σκέδασης Mie που προκύπτει από τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα, το κόκκινο που απομένει από τη σκέδαση Rayleigh σε ένα ηλιοβασίλεμα, σκεδάζεται περισσότερο όταν έχουμε αρκετά αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό παρατηρούμε εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα με έντονο κόκκινο φωτισμό του ουράνιου θόλου όταν έχουμε έκρηξη ενός ηφαιστείου, ή μεταφορά ερημικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

* Φωτογραφία κατά το ηλιοβασίλεμα στο Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα (23/4/2024)

Η σχετική ανάρτηση:

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης με την ονομασία Minerva Red που εκδηλώνεται στη χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/04. Η επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη 25/04 οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα.

Και κάπως έτσι κλείνει το κεφάλαιο σκόνη και αναρωτιέμαι τι θα γραφτεί για τους επερχόμενους καύσωνες το καλοκαίρι. Είμαι σίγουρη πως η φαντασία δεν θα στερέψει ποτέ. Σίγουρα πάντως για αύριο έχει φασίνα και με ρέγουλα το νερό γιατί δεν έχουμε!


📸Andrzej Kryszpiniuk/Unsplash

Δείτε επίσης