Πάρος-Παραλίες-Κίνηση Πολιτών Πάρου: Οι πολίτες ζητούν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, να μπει τέλος στην ασυδοσία και στην καταστροφή

απο Cyclades Open

Στην χώρα μας το αυτονόητο, αν και προφανές με χίλιους τρόπους, βάλλεται από παντού δεν είναι πάγιο πρέπει να το διεκδικήσεις.

Με πρόσχημα την ‘επιχειρηματικότητα και την -κακώς εννοούμενη ανάπτυξη- η μία παραλία μετά την άλλη γίνεται βορά στα συμφέροντα της αρπαχτής. Γιατί η επιχειρηματικότητα για να προσφέρει σ’ εναν τόπο συνολικά οφείλει να ακολουθεί κανόνες και να είναι υγιής. Η δε ανάπτυξη δεν μπορεί να εννοείται ως τέτοια όταν αυθαιρετεί και ισοπεδώνει τόπους και ανθρώπους.

Το σύνταγμα προβλέπει, οι νόμοι έχουν θεσπιστεί, αλλά δεν εφαρμόζονται με την ανοχή των Αρχών. Το αποτέλεσμα είναι οι παραλίες των νησιών να γίνονται ένα απέραντο ομπρελοδρόμιο με ξαπλώστρες τις περισσότερες φορές μέχρι εκεί που σκάει το κύμα. Με ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τους και επιπλέον χωρίς να μένει ελεύθερος χώρος για πρόσβαση σ’ εκείνους που δεν επιθυμούν να πληρώσουν το πανάκριβο αγαθό που λέγεται ξαπλώστρα.

Σε πολλές περιπτώσεις η ελεύθερη πρόσβαση απαγορεύεται παρανόμως στους λουόμενους ή γίνεται απολύτως ιδιωτική η παραλία.

Ακόμα κι όταν μια παραλία βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής η κατάχρηση δεν σταματά. Απίστευτες συνοδές κατασκευές ξεφυτρώνουν, πέργκολες, κρεβάτια, τραπέζια, ο,τι χρειάζεται η επιχείρηση, σε αιγιαλό και αμμοθίνες, ακτόλιθοι (πλάκες) εκριζώνονται από τον βυθό για να γίνει αμμουδερός -και άρα κερδοφόρος (βλέπε Νάξος), με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την διάβρωση της παραλίας…αν βλάπτει, αν είναι νόμιμο, αν υπάρχει άδεια, αδιάφορο-εκ του αποτελέσματος κρίνοντας.

Ο Άρειος Πάγος δια του αντιεισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου ήδη από τον Μάιο έκανε γνωστό με εγκύκλιο στα κατά τόπους Πρωτοδικεία και τον νόμο και την πράξη.

Οι πολίτες εισπράττοντας αδιαφορία στις εκκλήσεις τους κινητοποιούνται. Για το αυτονόητο δικαίωμα, για την προστασία της φύσης. Στην Πάρο δημιουργήθηκε πρόσφατα η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες. Και βρήκε μιμητές και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως στη Νάξο που η κατάσταση που επικρατεί είναι επίσης αδιανόητη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά, με τη δράση της Κίνησης βρίσκει κανείς στη σελίδα στο Facebook  https://www.facebook.com/groups/685990379615823.

Σχετικά με το πρόβλημα της αυθαιρεσίας στις παραλίες μας στη σελίδα  https://lab.digitalparos.com/?fbclid=IwAR2QoIQ66fv0c7F34e0qzLBj843QB0s95tmRgFMtvawkYn-G1ocqa0HUs9Q

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες που εξηγεί τον λόγο ίδρυσής της:

Οι παραλίες ανήκουν σε όλες και όλους!

Αυτό λέει το Σύνταγμα και ο Νόμος. Αλλά, επίσης, είναι σημαντικά οικοσυστήματα που καταστρέφονται, όταν υφίστανται αφύσικη καταπόνηση από ανθρωπογενείς επιβαρύνσεις.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες είναι μία “από τα κάτω” συλλογικότητα πολιτών του νησιού, που συστάθηκε κατόπιν αυθόρμητου καλέσματος μέσω κοινωνικού δικτύου και λειτουργεί με τη συνδρομή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάρου «Άρχίλοχος».

H Πάρος είναι ένα από τα κυκλαδονήσια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας αλόγιστης και αρπακτικής τουριστικής ανάπτυξης που, μοιραία, έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών. Η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του τόπου εξαντλεί τους περιορισμένους φυσικούς πόρους και φορτίζει τις ανεπαρκείς υποδομές.

Παράλληλα με τα εκρηκτικά προβλήματα που σωρεύονται ως απόρροια του υπερτουρισμού και της υπερδόμησης, στο νησί παγιώνεται βαθμιαία μια γενικευμένη συνθήκη ανομίας και ασυδοσίας, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οποίας αποτελεί η αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου στις παραλίες του νησιού, τόσο  από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών, παραβιάζοντας εξόφθαλμα τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν υπογράψει, όσο και από ιδιοκτήτες  παραθαλάσσιων εκτάσεων γης που ιδιοποιούνται την πρόσβαση και χρήση της ακτής. Οι παραβιάσεις αφορούν κυρίως:

-Τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων ή/και  τραπεζοκαθισμάτων πέραν του νόμιμα παραχωρημένου ορίου (συχνά και  στο 100% της παραλίας) και σε μεγαλύτερη πυκνότητα από την επιτρεπτή.

– Ηχητικές εγκαταστάσεις με υπερβάσεις στην ένταση της μουσικής.-

– Εγκατάσταση (ημι)μόνιμων αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό, περιφράξεις οδών πρόσβασης προς τον αιγιαλό, κ.λ.π

– Αλλοίωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές – αποκλεισμός ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές.

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι Δήμοι οφείλουν να διενεργούν ελέγχους και να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και την Κτηματική Υπηρεσία όπου διαπιστώνονται καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων. Προβλέπεται, επίσης, η -μονομερής από το Δημόσιο- ανάκληση της άδειας παραχώρησης όποιας επιχείρησης παρανομεί. Ωστόσο, η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στις παραλίες και ακτές του νησιού αποδεικνύει την ανεπάρκεια των ελέγχων και, σε κάθε περίπτωση, την αδυναμία αποκατάστασης την νομιμότητας.

Η βαθμιαία συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο de facto εκτοπισμός των πολιτών από τις παραλίες του νησιού, καθώς και το ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση των πολύτιμων οικοσυστημάτων του νησιού μας (αμμώδεις παραλίες, αμμοθίνες, ακτές)  “γέννησε” την ανάγκη για τη δημιουργία της Κίνησης Πολιτών.

 Η Κίνηση μας διεκδικεί το αυτονόητο: Την εφαρμογή του Νόμου. Με προμετωπίδα την υπεράσπιση του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των κοινών / δημόσιων αγαθών. Γιατί η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου είναι μια από τις σπουδαιότερες μάχες που πρέπει να δώσει η Κοινωνία των Πολιτών.

Ζητούμε από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ως όργανα εντεταλμένα από το νόμο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και του πολύτιμου για τη ζωή μας φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας.

Δείτε επίσης