“Πέρα από τη θάλασσα”: Ο Παύλος Παυλίδης διασκευάζει Γιάννη Μαρκόπουλο-Ακούστε το single “Μαλαματένια λόγια” [video]

απο Cyclades Open

Τα “Μαλαματένια Λόγια” είναι το πρώτο single από το επερχόμενο album “Πέρα από τη Θάλασσα” του Παύλου Παυλίδη, μια νέα μοναδική κυκλοφορία, που μας επανασυστήνει το σύμπαν του μεγάλου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Πιθανότατα μια από τις πιο ιστορικές συνθέσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου, το μελοποιημένο ποίημα του Μάνου Ελευθερίου, που κυκλοφόρησε και λογοκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Γιατί όπως δηλώνει και ο Παύλος Παυλίδης, “Οι αδικημένοι που υπερασπίζονταν οι στίχοι αυτοί πριν πενήντα χρόνια, δεν έπαψαν να υπάρχουν, δυστυχώς, αλλά άλλοι είναι πια στην εποχή μας οι μετανάστες και οι ξεριζωμένοι.”

Βρείτε τα “Μαλαματένια Λόγια” σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και στο e-shop της United We Fly.

Πέρα από τη θάλασσα

Στο νέο του album με τίτλο “Πέρα από τη Θάλασσα”, ο Παύλος Παυλίδης συναντάει τον Γιάννη Μαρκόπουλο και επαναπροσεγγίζει δώδεκα τραγούδια-σταθμούς, τοποθετώντας τα σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον.

Η ιδέα πίσω από αυτήν την ειδικού βάρους καλλιτεχνική συνάντηση ανήκει προσωπικά στον ίδιο τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Πίσω στο 2019, η κόρη του, Λένγκα Μαρκοπούλου, μεταφέρει στον Παύλο Παυλίδη την επιθυμία του συνθέτη να διασκευάσει εκείνος τραγούδια του. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Παυλίδης ξαναφαντάζεται τον Μαρκόπουλο και επιχειρεί να δώσει μια καινούρια πνοή σε δώδεκα εμβληματικά τραγούδια του, αντιμετωπίζοντάς τα με αμέριστο σεβασμό.

Ο Παύλος Παυλίδης και οι συνεργάτες του πειραματίζονται με τα τραγούδια εμπλουτίζοντάς τα με ηλεκτρικούς και synth ήχους, λούπες και πολυφωνίες, φροντίζοντας να μην απομακρυνθούν από την βαθιά ουσία των συνθέσεων.

Ο εικαστικός Στέφανος Ρόκος συνεργάζεται για ακόμα μια φορά με τον Παύλο Παυλίδη, δημιουργώντας δύο εντυπωσιακά έργα ειδικά για την συγκεκριμένη κυκλοφορία.

Το “Πέρα από τη Θάλασσα” θα κυκλοφορήσει στις 20 Ιανουαρίου του 2023.

Δείτε επίσης