Προειδοποίηση ΟΗΕ: «Η αλλαγή του κλίματος είναι εκτός ελέγχου» έπειτα από την θερμότερη εβδομάδα που καταγράφηκε ποτέ

απο Cyclades Open

«Η αλλαγή του κλίματος είναι εκτός ελέγχου», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η δήλωσή του έρχεται μετά από την ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων που δείχνει ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τις επτά ημέρες έως την Τετάρτη που μας πέρασε, ήταν η θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αν επιμείνουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που χρειάζονται, νομίζω ότι κινούμαστε σε μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ανήλθε σε 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ (NCEP), σπάζοντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών που είχε σημειωθεί μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η ημερήσια μέση θερμοκρασία ήταν 0,04 βαθμούς υψηλότερη από οποιαδήποτε εβδομάδα σε 44 χρόνια τήρησης αρχείων, σύμφωνα με τα στοιχεία Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine. Αυτή η μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18 βαθμών.

Σημειώνεται ότι το Climate Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα πρόβλεψης κλίματος NCEP. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το απόλυτο πρότυπο για τα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορούσε να επικυρώσει τους ανεπίσημους αυτούς αριθμούς. Η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τις καταγράφει σε μηνιαία και ετήσια βάση, αλλά όχι καθημερινά.

Πάντως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή προσεγγίζει μια αχαρτογράφητη περιοχή και η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης