Πυργάκι-Ξήλωμα αμμοθίνης: Δεν υπήρχε επιβλέπων γιατί ο εργολάβος ξέρει (!)

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
πυργακι ναξος

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το δημοτικό συμβούλιου δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Στα προ ημερησίας θέματα ο δήμαρχος κ. Λιανός ενημέρωσε πως ο δήμος έστειλε επιστολή για το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή και αφορά τον αιγιαλό και τις παραλίες με την οποία ζητά να συμπεριληφθούν στις απάτητες παραλίες (Άρθρο 4) οι παραλίες των μικρών νησιών του δήμου δηλαδή Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά. Συζητώντας αποφασίστηκε να τεθεί σε ψήφισμα το θέμα και να προστεθούν και άλλες προτάσεις.

Σ΄ αυτό θα αναφερθούμε σε δεύτερο χρόνο.

Το ξήλωμα της αμμοθίνης στο Πυργάκι μπήκε στα προ ημερησίας θέματα από την αντιπολίτευση που ζήτησε εξηγήσεις. Κι αυτό μ’ έκανε να σταθώ και ν’ ακούσω με προσοχή.

Την απάντηση, αρχικά, έδωσε ο κ. Γρυλλάκης, υπεύθυνος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, ο οποίος παρουσίασε το πρόβλημα ως διαχρονικό, που εντείνεται όταν φυσούν νοτιάδες και “η επικάθιση της άμμου στο οδόστρωμα δημιουργεί αμμόλοφους”!

Όπως τόνισε ο ίδιος σε περίπτωση καθαρισμού στο παρελθόν “πέντε φορές χρειάστηκε να παρθεί περισσότερη άμμος από τον δρόμο” και το δικαιολόγησε λέγοντας “αν αφήσουμε το ψηλότερο μέρος του λόφου αυτός θα πέσει, αν όχι την ίδια μέρα, την επόμενη”.

Δηλαδή δεν καθαρίζουμε απλώς τον δρόμο, ξηλώνουμε και τις αμμοθίνες στα πρανή, ώστε η άμμος να αργήσει να πέσει στο οδόστρωμα;

Δηλαδή αν καταλαβαίνουμε σωστά πρέπει να φύγει όλη η αμμοθίνη, έχει δεν έχει βλάστηση, προκειμένου η άμμος να μην πέφτει στον δρόμο; Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που ο δρόμος περνά ανάμεσα σε αμμοθίνες και κέδρους. Περιοχή Natura 2000.

“Μήπως να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα ισοπεδώνοντας όλες τις αμμοθίνες της περιοχής στο κεδροδάσος, ώστε να μην πέφτει η άμμος στο οδόστρωμα;” θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος σύμφωνα μ’ αυτά που ακούει.

Όχι φυσικά.

H νομοθεσία προστατεύει τις αμμοθίνες και εκτός περιοχών Natura, πολλώ δε μάλλον μέσα σε μια τέτοια περιοχή, αλλά μάλλον πρόκειται για ασήμαντη λεπτομέρεια για κάποιους.

Η αμμοθίνη δεν είχε βλάστηση, είπε ο κ. Γρυλλάκης.

Πόσο εκτεταμένη ήταν η βλάστηση πάνω στην αμμοθίνη δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε, ούτε το είδος βλάστησης που είχε, αν είχε. Ωστόσο γεγονός παραμένει πως σε μια της άκρη υπάρχει ένας κέδρος. Οι ρίζες του κέδρου όπως μπορούμε να δούμε όλοι στη φωτογραφία διατρέχουν την επίμαχη αμμοθίνη.

Μήπως ξέρει ο κ. Γρυλλάκης να μας απαντήσει από πότε είναι εκεί η αμμοθίνη, ώστε ο κέδρος να έχει καταφέρει να αναπτύξει τόσο εκτεταμένο ριζικό δίκτυο εντός της, με αποτέλεσμα να συγκρατεί την άμμο; Γιατί αυτή η αμμοθίνη δεν έγινε μέσα σε 5 μέρες, ούτε σε ένα μήνα από τους νοτιάδες και το “έκτακτο καιρικό”. Είναι χρόνια εκεί. Μήπως ξέρει ο εργολάβος να μας το πει και αυτό, αφού όλα τα ξέρει;

-Εχει διαφορά ο αμμόλοφος από την αμμοθίνη και πως ορίζεται; Ή παίζουμε με τις λέξεις πάλι;

-Πως ξέρουμε πως δεν πειράχτηκε ο δρόμος και δεν έγινε διάνοιξη; Υπάρχει μελέτη, το επιβεβαιώνει ο επιβλέπων μηχανικός;

“Ο εργολάβος ξέρει”

Σύμφωνα με όσα απάντησε ο κ. Γρυλλάκης στην ερώτηση του κ. Χατζηανδρέου για το θέμα αμμοληψίας στο Πυργάκι δεν χρειάστηκε κάποιος να επιβλέπει τον καθαρισμό, το ξήλωμα δηλαδή της αμμοθίνης γιατί ο εργολάβος ξέρει! “Είναι σοβαρός και μετρημένος” όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά και επιπροσθέτως “συνεργάζεται χρόνια με τον δήμο και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει”.

Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να υπάρχει επιβλέπων και μάλιστα σε μια προστατευόμενη περιοχή. Ο εργολάβος ξέρει. Με τον ίδιο τρόπο που ήξερε και ο κάτοικος της περιοχής που έδινε οδηγίες στον εργολάβο υποθέτουμε “να πάει λίγο πιο εδώ, λίγο πιο εκεί” όπως είπε στην συνέντευξή του ο δήμαρχος κ. Λιανός μιλώντας στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή “Περίμετρος” κάνοντας την δημοσιογράφο της εκπομπής να απορήσει και να ζητήσει εξηγήσεις για το τι εννοεί ο δήμαρχος με όσα λέει.

Πολύ κακώς λοιπόν έχουμε επιστήμονες γι’ αυτές τις περιοχές. Την επόμενη φορά για τις μελέτες να παίρνουμε εργολάβους (όχι, δεν δίνω ιδέες). Αυτοί ξέρουν!

Κι όλα αυτά για μια υπόθεση ρουτίνας, όπου τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν ο δρόμος καθαρίζονταν (σκουπιζόταν) τακτικά.

-Που πήγε η άμμος που έφυγε από την περιοχή;

Εκτός από τους 7 σωρούς που εναποτέθηκαν στην παρακείμενη παραλία υπήρξαν και φορτηγά που έφυγαν από την περιοχή προς άγνωστη τοποθεσία. Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση από τον κ. Γρυλλάκη ήταν πως η άμμος πήγε σε όμορη παραλία. Μάλιστα το τεκμηρίωσε και… επιστημονικά: “Η άμμος μεταφέρθηκε σε σημείο που υπάρχει ίδια άμμος, άρα δεν βλάπτεται η περιοχή γιατί δεν αλλάξαμε τίποτα”.

Ο εργολάβος, συμφωνεί ή δεν χρειάζεται εδώ η άποψή του;

Μάλιστα.

Δηλαδή όταν οι αρμόδιοι επιστήμονες κάνουν μελέτες για να καταλάβουν από που έχει έρθει η άμμος σε μια περιοχή, όταν λένε πως η άμμος που φεύγει και πάει κάπου που δεν υπήρχε πριν, δεν σημαίνει πως θα μείνει εκεί, γιατί για να μην υπάρχει ήδη στην παραλία σημαίνει πως οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, αρα αν βάλουμε άμμο από αλλού πιθανόν θα φύγει και θα χαθεί με ο,τι αυτό συνεπάγεται, δεν ξέρουν τι λένε;

Η Νίκη Ευελπίδου πάντως ήταν κατηγορηματική για την ζημιά που έγινε στην περιοχή. Βέβαια η κ. Ευελπίδου είναι καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δηλαδή το θέμα είναι ακριβώς το αντικείμενό της.

Μήπως δεν τα λέει σωστά και πρέπει να μας τα πουν οι εργολάβοι;

Ακούστε το ηχητικό με την συνέντευξη της κ. Ευελπίδου στον Aegean Voice 107.5 τι λέει για τις αμμοθίνες, την φύση της άμμου, την βλάστηση, τους κέδρους και γιατί δεν παίρνουμε την άμμο για να την πάμε βόλτες ακόμα και στη διπλανή παραλία. Ακούστε το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούμε με τέτοιες επιπόλαιες πράξεις και γιατί δεν γίνεται να δηλώνουμε άγνοια, όλοι μας, πολύ περισσότερο όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης.

Ακούστε το ηχητικό προσεκτικά.

Διαβάστε ΕΔΩ Και ΕΔΩ τα ΦΕΚ περί αμμοληψίας τι αναφέρει ο νόμος.

-Γνωρίζουν στο δήμο πως η αμμοληψία και η μεταφορά άμμου είναι παράνομη; Δηλαδή να την πάρω από την αμμοθίνη ή απο κάπου άλλου και να την πάω δίπλα.

-Ποιές είναι οι ποινές;

-Πως δεν γίνεται χωρίς άδεια και για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς;

-Πως οι αμμοθίνες είναι προστατευόμενες και δεν βρίσκονται εκεί για να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη;

-Πως ο δρόμος πρέπει απλώς να καθαρίζεται τακτικά και μόνο να καθαρίζεται και όχι να διαλυθεί το περιβάλλον;

-Πως είναι αδιανόητο και ανεύθυνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, να λέμε πως ένας εργολάβος ξέρει τι πρέπει να κάνει και να μην υπάρχει επιβλέπων σε κάποιο δημόσιο έργο;

Πως γίνεται να λέμε πως σεβόμαστε το περιβάλλον, να ζητάμε (σωστά κατα τη γνώμη μου) να είναι απάτητες οι όποιες παραλίες και να έχουμε λόγο σ’ αυτές ως δήμος, όταν ένα πρωί βαφτίζουμε έκτακτο καιρικό αυτό που συμβαίνει τακτικά διαχρονικά και αφήνουμε έναν εργολάβο να κάνει ό,τι του φανεί μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή γιατί ξέρει;

Πως γίνεται να λέμε πως σεβόμαστε το περιβάλλον όταν συμπεριφερόμαστε με τέτοια επιπολαιότητα και επιπλέον προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα;

Σε λίγο θα μας πουν πως εκείνος που έβγαλε τους ακτόλιθους από την παραλία της Πλάκας επιτέλεσε κοινωνικό έργο και όχι περιβαλλοντική καταστροφή!

Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι πετριά που έχουν φάει κάποιοι ευαισθητούληδες, όπως ειρωνικά λέγεται. Είναι θέματα ζωτικής σημασίας και επιβίωσης και είναι νο1 θέμα παγκόσμια.

Η υπόθεση ούτως η άλλως έχει πάρει τον δρόμο της. Και ο δρόμος είναι πάντα κομμάτι μακρύς. Γιατί θα εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο.

Δείτε επίσης