Νάξος: Τί πραγματικά συνέβη στο Πυργάκι;

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
πυργακι ναξος

Θα ήταν ένα ακόμα πρωινό Κυριακής, αν δεν χτυπούσε ξαφνικά το τηλέφωνο ενημερώνοντας με πως στο Πυργάκι της Νάξου, εκσκαφέας πραγματοποιεί αμμοληψία στις μεγάλες αμμοθίνες με τους κέδρους. Γι’ αυτό θα ζητήσω να μου συγχωρεθεί ο προσωπικός τόνος όπου υπάρχει στο παρόν κείμενο.

Την Παρασκευή 16/02 μετά από μια βόλτα ρουτίνας στην περιοχή όλα ήταν ήσυχα. Τελικά το κείμενο για το…δάσος που προστατεύεται, έμελλε να είναι προφητικό.

Η ησυχία είναι κάτι παροδικό στις μέρες μας, καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη κάποιο γεγονός, συνήθως όχι ευχάριστο, θα μας ταράξει. Η Νάξος δεν αποτελεί εξαίρεση δυστυχώς.

Ξεκίνησα λοιπόν για το Πυργάκι.

Φτάνοντας στην περιοχή προς το τέλος της παραλίας συνάντησα βουναλάκια άμμου σωριασμένα. Την Παρασκευή 16/02 αυτά δεν υπήρχαν. Κάποιο φορτηγό, όπως μαρτυρούσαν τα ίχνη έπαιρνε άμμο από κάποιο σημείο και την άδειαζε στην παραλία. Το φορτηγό το είδα να κατεβαίνει την κατηφόρα προσπερνώντας το σημείο με τα βουναλάκια άμμου που βρισκόμουν διασχίζοντας τον δρόμο που καταλήγει στην άσφαλτο. Δέκα λεπτά αργότερα έφτασαν δυο ακόμη συντοπίτες, γνωστοί σε μένα από τη δράση τους στο Κίνημα για τις παραλίες της Νάξου. Από το σημείο που βρισκόμασταν δεν φαινόταν ο εκσκαφέας, ωστόσο περπατώντας μερικά μέτρα προς την μεγάλη αμμοθίνη με τους κέδρους, που υψώνεται πάνω απ’ την παραλία ήταν εκεί και έσκαβε την άμμο.

Η άμμος τοποθετούνταν στο φορτηγό και το φορτηγό έφευγε διασχίζοντας τον δρόμο. Άγνωστο παραμένει το σημείο που την άδειαζαν. Υπενθυμίζεται πως η περιοχή είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, αποτελείται από πλήθος αμμοθίνων που πάνω τους φύονται κέδροι, σχίνα, θάμνοι, Παγκράτια (τα προστατευόμενα κρινάκια της θάλασσας) και οποιαδήποτε επέμβαση σ’ αυτήν, χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη και αδειοδότηση απ’ όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Ρώτησα λοιπόν τον χειριστή του χωματουργικού, αν έχει άδεια. Μου είπε πως δεν είναι υποχρεωμένος να μου απαντήσει και ποια είμαι εγώ που ρωτάω.

Απάντησα λέγοντας όνομα και ιδιότητά και τον ξαναρώτησα με τίνος την άδεια πραγματοποιεί αμμοληψία μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Η απάντηση ήταν πως ο ίδιος είναι Πολιτική Προστασία “που μας σώζει όταν κινδυνεύουμε” και πως επειδή είχαμε έκτακτο καιρικό περιστατικό (!!!) ήρθε ν’ ανοίξει τον δρόμο που είχε κλείσει! Όσο για την σχετική άδεια την είχε το αφεντικό του, όχι ο ίδιος.

Ποιος είναι το αφεντικό; Η Πολιτική Προστασία του δήμου.

Που είναι η σχετική άδεια και η μελέτη; Την έχει το αφεντικό του.

Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη; Σιωπή…

Αν η εντολή είναι προφορική πως θα πληρωθούν οι εργασίες που εκτελούν; Σιωπή

Γνωρίζουν πως η περιοχή είναι προστατευόμενη; Δεν κάνουμε τίποτα, καθαρίζουμε

Γνωρίζουν πως κάνουν παράνομη αμμοληψία; Όχι δεν κάνουμε αμμοληψία απλά μεταφέρουμε την άμμο

Που τη μεταφέρουν; Σιωπή

Το γεγονός πως φωτογράφιζα φαίνεται να τον εξαγρίωσε κι έτσι αποφάσισε ν’ αφήσει το μηχάνημα και σκαρφαλώνοντας την ανηφορική αμμοθίνη ήρθε και στάθηκε απειλητικά απέναντί μου, τόσο κοντά, που αν μας έβλεπε κάποιος θα νόμιζε πως χορεύαμε βαλς στις αμμοθίνες. Μου είπε να μην τραβάω φωτογραφίες, πως αυτό που κάνω απαγορεύεται και να μην τολμήσω να τις ανεβάσω κάπου και τις δει γιατί….δεν συνέχισε, καθώς διέκοψα το “απειλητολόγιο” του και με ανάλογο ύφος του απάντησα λιτά και περιεκτικά.

Εν τω μεταξύ είχαν γίνει οι σχετικές καταγγελίες στην αστυνομία από πολίτες και από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωή Νάξου στην Αστυνομία. Καθώς η μισή περιοχή ανήκει στην δικαιοδοσία του ΑΤ Νάξου και η άλλη μισή στον Αστυνομικό Σταθμό Δρυμαλίας (τα σύνορα είναι το “Ελος Ποταμίδες” στο γεφυράκι) περιμέναμε να φτάσουν δυο περιπολικά με αστυνομικούς.

Τα περιπολικά έφτασαν πραγματικά γρήγορα, ενώ στην περιοχή έφτασαν και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που είχαν ενημερωθεί για το περιστατικό, καθώς και μέλη από το Κίνημα για τις παραλίες. Η αστυνομία ζήτησε άδειες από τους χειριστές, εξήγησε πως η περιοχή είναι προστατευόμενη, ο οδηγός επέμενε πως η Πολιτική Προστασία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έδωσε εντολή να ανοίξουν τον δρόμο που είχε κλείσει έπειτα από διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής.

Ξεκίνησε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων, με την Αστυνομία εν τω μεταξύ να πραγματοποιεί έλεγχο στα έγγραφα των οχημάτων (άδεια, δίπλωμα κλπ), προκειμένου να λυθεί το…κουβάρι της αδειοδότησης. Μεταξύ όσων ενημερώθηκαν για το θέμα ήταν και ο δήμαρχος Νάξου τον οποίο ενημέρωσα προσωπικά. Από την πλευρά του χειριστή ενημερώθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου.

Τι έχει συμβεί;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cyclades Open κάτοικος της περιοχής ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές πως λόγω των δυνατών ανέμων ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο έχει μαζέψει άμμο και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην διέλευση οχημάτων. Ζητούσε λοιπόν να καθαριστεί ο δρόμος προκειμένου να μην υπάρχουν εμπόδια και να μην συμβεί κάποιο ατύχημα/δυστύχημα. Κι επειδή αισθάνθηκε πως η τηλεφωνική επικοινωνία δεν οδηγούσε σε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, το κατήγγειλε και γραπτώς ζητώντας μάλιστα το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου να είναι εκεί και να καθαρίζουν. Στις 16/02 που πέρασα από την περιοχή αυτή δεν υπήρχε τίποτα ανησυχητικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος χωματόδρομος που περνά μέσα από την προστατευόμενη περιοχή περιβάλλεται εκατέρωθεν από κέδρους και αμμοθίνες. Είναι γεγονός πως ο άνεμος ρίχνει την άμμο στο οδόστρωμα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα καλοκαίρια περνάει μηχάνημα του δήμου που σπρώχνει την άμμο δεξιά και αριστερά στις άκρες του δρόμου. Αυτή η διαδικασία, αναλόγως με την ισχύ και την φορά του ανέμου αλλά και την ποσότητα άμμου που μαζεύεται μπορεί να γίνει δυο και τρεις φορές, αν χρειαστεί, μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτά όμως το καλοκαίρι που η περιοχή έχει πολύ κόσμο, καθώς οι παραλίες στην περιοχή του κεδροδάσους είναι γνωστές για το φυσικό κάλλος που διαθέτουν, αλλά και για το γεγονός πως δεν συγκεντρώνουν άπειρα ομπρελοκαθίσματα, ηχορύπανση και πυκνή δόμηση, θυμίζοντας πραγματικά κάτι απ’ τις παραλίες της Νάξου μιας άλλης εποχής.

Τον χειμώνα όμως για τους ελάχιστους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή ή απλώς περνούν για να πάνε στα χωράφια τους δεν δίνεται η ίδια προσοχή. Αποτέλεσμα είναι η άμμος να συσσωρεύεται, ενίοτε σε μεγάλη ποσότητα.

Ο καθαρισμός του οδοστρώματος όμως και το σπρώξιμο της άμμου δεξιά και αριστερά του δρόμου ουδεμία σχέση έχει μ’ αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες και στα βίντεο. Αυτό που είδαμε σήμερα, ως αυτόπτες μάρτυρες, είναι αμμοληψία και καταστροφή των αμμοθινών!

 Οι αμμοθίνες είναι ευαίσθητα, αλλά σε δυναμική εξέλιξη οικοσυστήματα που φιλοξενούν ανθεκτικά φυτά και ζώα με υψηλή προσαρμογή στις δυσμενείς συνθήκες του εκεί περιβάλλοντος. Η οικολογική τους σημασία είναι μεγάλη και οποία αποδίδεται στην αμμοθινική βλάστηση, που έχει πρωτεύοντα δομικό ρόλο στη δημιουργία και διατήρησή τους, καθώς η βλάστηση αυτή:

  • συγκρατεί την άμμο,
  • σταθεροποιεί την ακτογραμμή και το έδαφος από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας και του ανέμου και
  • λειτουργεί προστατευτικά ως φυσικό φράγμα (θαλασσινό νερό, ένταση ανέμων) για την ενδοχώρα

Εξάλλου, τα αμμοθινικά συστήματα είναι ευαίσθητα και εύθραυστα οικοσυστήματα, που έχουν προσαρμοστεί στις μεταβολές που προκαλούνται από φυσικά αίτια (άνεμος, κύμα), ενώ, ανεξάρτητα των αμμωδών αποθέσεων (έκταση, πάχος, ύψος), έχουν σημαντικό ρόλο στην υπόγεια υδρολογία της ευρύτερης περιοχής και αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτουν αξιόλογη αποθηκευτική ικανότητα, ως προς τα υπόγεια νερά που φιλοξενούν στη μάζα τους, γράφει ο Δρ. Θεόδωρος Σ. Κουσουρής – Περιβαλλοντολόγος.

Οι αμμοθίνες είναι για όλους τους παραπάνω σημαντικούς λόγους και όχι μόνο για λόγους αισθητικής προστατεύονται σε κάθε περιοχή όπου κι αν βρίσκονται, είτε η περιοχή είναι Natura είτε όχι.

Επιπλέον:

Με το Π.Δ. «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν» (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012), εγκρίνεται ο Κατάλογος Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων που θεωρήθηκε με την 160856/1511/14.6.2011 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, και θεσπίζονται όροι και περιορισμοί για την προστασία και ανάδειξη τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Π.Δ., εντός των ορίων των µικρών νησιωτικών υγροτόπων, στους οποίους περιλαμβάνεται το Έλος Πυργάκι ή Ποταμίδες, απαγορεύεται, μεταξύ άλλων:

– Οι εργασίες δόµησης και ειδικότερα η ανέγερση οποιασδήποτε µόνιµης ή προσωρινής κατασκευής που δεν σχετίζεται άµεσα µε την προστασία και διατήρησή τους, την επιστηµονική παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησής τους και την περιβαλλοντική ενηµέρωση των επισκεπτών.

– Η διάνοιξη οδικού δικτύου

– Οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης. Επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι παρεµβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ή/και στη διαχείριση των υγρότοπων, στο πλαίσιο εφαρµογής εγκεκριµένων διαχειριστικών σχεδίων.

– Οι αµµοληψίες εκτός αν από ειδική µελέτη, προκύπτει ότι σχετίζονται µε τη διαχείριση του υγροτόπου.

– Οι παρεµβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο

Το Πυργάκι είναι μέρος της περιοχής GR4220014, η οποία περιλαμβάνει την ορεινή περιοχή από το
βορρά προς τον νότο, μέχρι και την παραλιακή ζώνη από τη Βίγλα μέχρι τη Μουτσούνα στην ανατολική
πλευρά του νησιού, Η περιοχή GR4220014 ανήκει στις «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ)» οι οποίες
προβλέπονται από στην ΟΔΗΓΙΑ 92/43/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση
των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (EE L 206 της 22.7.1992, σ. 7).
H περιοχή GR4220014 με τον Ν. 3937/2011 περιλήφθηκε στον εθνικό κατάλογο των περιοχών που
έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης με α/α 348.

Αμμοληψία

Όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε το να γεμίζεις φορτηγά που μεταφέρουν την άμμο από ενα σημείο σε άλλο λέγεται αμμοληψία και καμία σχέση δεν έχει με τον καθαρισμό του δρόμου. Η δικαιολογία “να βγάλουμε την άμμο εντελώς γιατί κλείνει τον δρόμο” μόνο ως αστειότητα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς όλη η παράκτια περιοχή είναι γεμάτη απ’ αυτήν. Δικαιολογία δεν αποτελεί ούτε η φράση που ακούστηκε “μην ανησυχείτε, σε ένα μήνα θα έχει γίνει ξανά το ίδιο” καθώς τότε δεν έχει κανένα νόημα να την αφαιρέσεις από εκεί που βρίσκεται. Αυτό όμως που συμβαίνει με το ξήλωμα μιας αμμοθίνης είναι πως καταστρέφεις και όλα όσα περιλαμβάνει γιατί δεν είναι μόνο η άμμος. Είναι και βλάστηση και πανίδα κι αυτό δεν ξαναγίνεται σε ένα μήνα.

Στο Πυργάκι 7 σωροί από άμμο βρίσκονται πάνω στην παραλία. Όμως το φορτηγό επέστρεψε και γέμισε ξανά άλλες δυο φορές πηγαίνοντας την άμμο σε άγνωστο σημείο. Όπως είπε ο χειριστής κατά την διάρκεια την μεταφοράς άμμου και κατά την απόθεσή της στην παραλία διαμαρτυρήθηκε επαγγελματίας της περιοχής λέγοντας πως ο αέρας παίρνει την άμμο από τον σωρό και την πηγαίνει στο ξενοδοχείο του! Έτσι, είπε ο χειριστής, αναγκάστηκε να πηγαίνει την άμμο αλλού για να μην ενοχλεί!

Όλα αυτά σε μια παραθαλάσσια περιοχή γεμάτη άμμο.

Η… επτάλοφος του Πυργακίου

Ωστόσο ο χειριστής δεν εξήγησε που αποθέτει τελικά την άμμο, αφού στην παραλία ενοχλεί, αντιθέτως μας είπε πως ο οδηγός του φορτηγού πήγε να πάρει καφέ και δεν ήταν φορτωμένος με άμμο. Στη συνέχεια βέβαια, πριν έρθει η Αστυνομία, έφυγε ξανά μ’ ένα φορτηγό γεμάτο άμμο σε άγνωστη κατεύθυνση όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο.

Εδώ μπορείτε να δείτε τι προβλέπει η νομοθεσία για την αμμοληψία, ποια τα πρόστιμα και οι ποινές.

Αυτόφωρο

Η κατάληξη της ιστορίας και παρά τις απειλές για το τι θα πάθουμε μόλις έρθει η αστυνομία εμείς οι πολίτες ήταν να συλληφθούν δυο χειριστές και ο εργολάβος και να οδηγηθούν με την αυτόφωρη διαδικασία στον Αστυνομικό Σταθμό Δρυμαλίας στο Φιλώτι για τα περαιτέρω.

Η γράφουσα καθώς και μια ακόμα κάτοικος Νάξου, μέλος του Κινήματος για τις Παραλίες καταθέσαμε ως αυτόπτες μάρτυρες και προσκομίσαμε το ανάλογο οπτικό υλικό. Στον Αστυνομικό Σταθμό Δρυμαλίας μετέβη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου Γιάννης Ορφανός, αλλά και η Ελένη Ανδριανοπούλου και ένα ακόμα μέλος από το Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” σε περίπτωση που χρειαζόταν να συνεισφέρουν στην υπόθεση, καθώς έφτασαν στην περιοχή σε διαφορετική χρονική στιγμή.

Ο δήμος

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον δήμο μάθαμε πως η εντολή δόθηκε προφορικά, κατόπιν καταγγελίας κατοίκου που ζητούσε να καθαριστεί ο δρόμος από την συσσωρευμένη άμμο. Δυστυχώς, δεν κατορθώσαμε να θέσουμε όλα τα ερωτήματα μας, καθώς μια άλλη τηλεφωνική γραμμή διέκοψε τη συνομιλία μας, κάτι που θα πράξουμε όμως αύριο.

Συνοψίζοντας… μια Κυριακή πρωί, ένας εκσκαφέας κι ένα φορτηγό με τους χειριστές τους, έχοντας προφορική εντολή από το αρμόδιο γραφείο Περιβάλλοντος του δήμου, χωρίς κανένα έγγραφο, χωρίς καμία ενημέρωση σε συναρμόδια υπηρεσία (Δασονομείο, Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας), χωρίς καμία επίβλεψη μπήκαν σε μια προστατευόμενη περιοχή για να καθαρίσουν κατά το δοκούν την άμμο από τον χωματόδρομο και τελικά κατέληξαν να κάνουν αμμοληψία μεταφέροντας την άμμο αρχικά στην διπλανή παραλία. Παραμένει ακόμα άγνωστο τι απέγινε η άμμος που φόρτωσε το φορτηγό όσο βρισκόμασταν εκεί την οποία ΔΕΝ εναπόθεσε στην παραλία, παρά συνέχισε προς άγνωστη κατεύθυνση. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει αν κατέληξαν και άλλα φορτία άμμου σε άγνωστο προορισμό μέχρι να φτάσουμε στην περιοχή και η Αστυνομία να διακόψει τις εργασίες.

Εν κατακλείδι

Επειδή πολλά έχουν γραφτεί μέχρι τώρα στα social media υποβαθμίζοντας την υπόθεση σε κάτι απλό και άνευ ουσίας θέμα να πω τα εξής:

Δεν είναι η πρώτη φορά που χωρίς άδεια, χωρίς καμία γραπτή εντολή, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη χωματουργικά εργαλεία επιχειρούν στην περιοχή Πυργάκι. Το 2022, να υπενθυμίσουμε σωριάζονταν για άγνωστο λόγο στην παραλία τα βότσαλα, δίπλα ακριβώς στο “Έλος Ποταμίδες”, με την αστεία δικαιολογία πως μπερδεύτηκαν οι χειριστές με κάτι μπετά που είχαν πέσει στη θάλασσα, ενώ ρόλο έπαιξε και ο…κυματισμός της παραλίας και η στάθμη του κύματος λόγω κλιματικής κρίσης!

Κατόπιν καταγγελίας της γράφουσας στο ΥΠΕΝ, στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και στον Συνήγορο του Πολίτη έγινε αποκατάσταση της περιοχής.

Δείτε σχετικά:

-Στην Πλάκα τον Απρίλιο του 2023 έγινε εκβραχισμός της παραλίας και κατόπιν καταγγελιών κινήθηκε αυτόφωρη διαδικασία

Δείτε σχετικά:

-Στην Αλυκή της Νάξου αυτοκινούμενα οχήματα κατέβηκαν στην παραλία μέσα στο καταφύγιο Άγριας Ζωής κατόπιν αιτήματος των σέρφερς, ενώ στην περιοχή κατά καιρούς προσγειώνονται και ιδιωτικά ελικόπτερα. Αλήστου μνήμης και η προσπάθεια παράγοντα του νησιού να καταφύγει με μηνυτήρια αναφορά στην δικαιοσύνη προκειμένου τα αυτοκινούμενα να συνεχίσουν να βρίσκονται μέσα στο Καταφύγιο.

Θα σταθώ όμως και σε κάτι ακόμα που εισπράττω έντονα τα τελευταία 4 χρόνια που επέστρεψα στο νησί και το βρίσκω εντυπωσιακό. Υπάρχει η αίσθηση πως ο/η δημοσιογράφος ασχολείται κυρίως με την φιλανθρωπία. Δηλαδή γράφει και αναφέρεται μόνο για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, για παιδάκια που πεινάνε, άνεργους κλπ. Αυτό μου είπε σήμερα ο χειριστής και μου το έχουν πει κι άλλοι δυστυχώς. Μια δημοσιογράφος δηλαδή ασχολείται μόνο με τέτοια πράγματα, όχι με οικονομικά σκάνδαλα, περιβαλλοντική υποβάθμιση, θέματα υγείας κλπ. “Ν’ ασχοληθείς με κάτι που κάνει καλό στην κοινωνία, αυτή είναι η δουλειά σου, όχι αυτά”, αυτό μου είπε. Δηλαδή η υποβάθμιση περιβάλλοντος είναι κάτι που δεν αφορά την κοινωνία, δεν είναι σημαντικό, δεν αφορά το δημόσιο συμφέρον, είναι μια αρλούμπα και επιπλέον δεν είναι και η δουλειά μου.

Δεν ξέρω ποιος έχει κάνει μεγαλύτερο κακό για να έχουν τέτοια άποψη αρκετοί συμπολίτες μου. Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και τα θέματα που φιλοξενούν; Το γεγονός πως κάποιοι παραγνωρίστηκαν μεταξύ τους; Η άγνοια για το τι είναι το δημοσιογραφικό λειτούργημα και πως λειτουργεί; Οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται στις μικρές, ειδικά, κοινωνίες; Εμείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ενίοτε; Η επιπολαιότητα της διαχείρισης μιας είδησης; Η δεοντολογία όπου δεν ακολουθείται; Η πολιτική ιδεολογία που συγχέεται μονίμως με την κομματική της έκφραση και οι εύκολοι και αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί; Ο παραγοντισμός; Οι παράμετροι είναι πολλοί και το συμπέρασμα δε βγαίνει εύκολα. Και αναφέρω κάποιες απ’ αυτές μονάχα, χωρίς να έχω πρόθεση να θίξω κανέναν απολύτως, καθώς το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, αλλά έχει και πανελλαδικές διαστάσεις.

Λοιπόν, ο/η δημοσιογράφος γράφει και ασχολείται με όλα όσα. Χρησιμοποιεί πηγές, κάνει ερωτήσεις, διαβάζει πολύ και ακολουθεί την δεοντολογία που του επιβάλει το λειτούργημά του. Σέβεται το ακροατήριο και τους αναγνώστες του και πρωτίστως σέβεται τον εαυτό του. Η δημοσίευση ήταν, είναι και θα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Και ναι, ο/η δημοσιογράφος είναι ενοχλητικός επί της ουσίας. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του. Όταν την κάνει σωστά.


Τελευταίες εξελίξεις για το θέμα :

Διαβάστε ακόμα:

Νάξος-Παιχνίδια στην άμμο: Αμμοληψία και μεταφορά άμμου στην παραλία του Αγ. Γεωργίου και μετά κρυφτούλι με τις Αρχές [φωτογραφίες/βίντεο]
-Βιώσιμες Κυκλάδες: Τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για τις παραλίες
Κυκλάδες: Σκοτώνουν τα δέντρα πριν γεράσουν;
Καθαρισμός-φυτοπροστασία Κεδροδασών: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην Αγ. Άννα, ακολουθεί το Αλυκό

Δείτε επίσης