Πυργάκι Νάξου: Τα γεγονότα, οι καταγγελίες και ο… κουβάς-Όλες οι εξελίξεις

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
ΠΥΡΓΑΚΙ ΝΑΞΟΣ

Πέρασε μια εβδομάδα από την επέμβαση στην προστατευόμενη περιοχή Natura στο Πυργάκι, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους μιας αμμοθίνης, την μεταφορά άμμου στην παρακείμενη παραλία σε σωρούς και επιπλέον την μεταφορά μέρους της με φορτηγό σε άγνωστη τοποθεσία.

Στο μεγάλο-μικρό νησί μας η εβδομάδα κύλησε με το θέμα να είναι πρώτο στις συζητήσεις. Σε συζητήσεις σοβαρές και σε “συζητήσεις καφενείου” -στα social media κυρίως-που είναι και αγαπημένες μου, για δυο κυρίους λόγους:

-Mε διασκεδάζουν αφάνταστα γιατί, εκτός των άλλων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τον χαρακτήρα αυτών που τις κάνουν, άρα και τι να περιμένεις απ’ αυτούς μέσα στην κοινωνία.

-Με προβληματίζουν γιατί άλλα γράφονται, άλλα καταλαβαίνουν. Το γεγονός πως κάποιοι απ’ αυτούς παραγοντίζουν κιόλας “πουλώντας” ανακριβείς πληροφορίες συκοφαντώντας τους “αντιπάλους” τους νομίζοντας πως το κοινό “αγοράζει” αποτελεί το αλατοπίπερο στην κουβέντα που γίνεται. Βέβαια θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί η προσπάθεια κατασυκοφάντησης των ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το θέμα κάνοντας λόγο για “αντιπολιτευτικά Μέσα”. Τώρα τι σχέση έχει η περιβαλλοντική καταστροφή με τον αντιπολιτευόμενο λόγο, μόνο αυτοί ξέρουν. Αυτή είναι, άλλωστε, γνωστή “καραμέλα” που πιπιλάνε όσοι έχουν απεμπολήσει την ιδιότητα του Πολίτη κι έτσι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου επειδή επιχειρήματα δεν υπάρχουν, τι να πουν, ονομάζουν τον άλλο “αντιπολίτευση” και νομίζουν πως ξεμπέρδεψαν. Λάσπη κι όπου βγει…

Να σημειώσω πως στα “καφενεία” δεν μιλούν ευτυχώς μόνο οι παραγοντίσκοι που θεωρούν πως επειδή παραγοντίζουν μονίμως, αποτελούν όντως και παράγοντες του τόπου που είναι σε θέση να γνωρίζουν άρτια νόμους, διατάγματα, αποφάσεις, αλλά κυρίως την εξέλιξη μιας καταγγελίας που υπέβαλλε κάποιος πολίτης. Ειδικά το τελευταίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Αν όντως γνωρίζουν πως η σοβαρή και τεκμηριωμένη καταγγελία κάθε πολίτη που αφορά το περιβάλλον-παράδειγμα- στους αρμόδιους φορείς και στη δικαιοσύνη “πάει στον κουβά”-δική τους έκφραση- εκθέτουν θεσμικούς παράγοντες του τόπου, που καλό θα ήταν να τους συμμαζέψουν, καθώς διασπείρουν ανυπόστατα ψεύδη παριστάνοντας τους γνώστες υποθέσεων των πολιτών.

Ας αφήσουμε όμως να μιλήσουν τα γεγονότα όπως αυτά τεκμηριώνονται μέσα από τις διαδικασίες και όχι γιατί κάποιοι ξυπνήσαμε ένα πρωί στραβά και είπαμε: “Ουφ, τι βαριεστημάρα σήμερα, ας κάνουμε μια καταγγελία για αμμοληψία στο Πυργάκι να περάσει η ώρα μας ευχάριστα!”

Τα γεγονότα

Περί τις 11 το πρωί της Κυριακής κι έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκα ενημερώθηκα πως στο Πυργάκι εκσκαφέας επιχειρεί στις αμμοθίνες, ενώ γεμίζει ένα φορτηγό με άμμο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μια κανονική Κυριακή που το ημερολόγιο έγραφε 18/02/2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 16/02 είχα περάσει από το Αλυκό και το Πυργάκι κάνοντας την βόλτα μου στην περιοχή, κάτι που κάνω τακτικά. Το παράδοξο είναι πως περνώντας μ’ ένα συμβατικό ΙΧ, μοντέλο 1999, διήλθα τον χωματόδρομο έως στο Πυργάκι μέχρι και το επίμαχο σημείο διαπιστώνοντας την ύπαρξη της άμμου σε διάφορα σημεία της διαδρομής-και στο επίμαχο σημείο- που πάντα συγκεντρώνεται όταν φυσάει, χωρίς όμως άλλα προβλήματα. Από το επίμαχο σημείο πέρασαν κατά το διάστημα που βρισκόμουν στην περιοχή και κάποια ακόμα αυτοκίνητα αγροτικά, ως επί το πλείστον. Μάλιστα επιστρέφοντας στο σπίτι έγραψα και σχετικό άρθρο αναφέροντας τις παρατηρήσεις μου για την περιοχή κυρίως για τα σκουπίδια που αφήνουμε μέσα στο κεδροδάσος.

Το άρθρο είναι αυτό:

Τι έγινε στο Πυργάκι την Κυριακή 18/02 θα το δείτε εδώ:

Αν μπει κάποιος στον κόπο να διαβάσει το κείμενο θα διαπιστώσει:

– τι συμβαίνει διαχρονικά στο δρόμο,

-ποια η πρακτική που ακολουθείται,

-τι δεν έγινε αυτή τη φορά

και

-τι συνέβη κατά τη διάρκεια των γεγονότων.

Μετά από την συνέντευξη του δημάρχου Δημήτρη Λιανού στην ΕΡΤ3 με αφορμή το ρεπορτάζ του Cyclades Open ακολούθησε ένα δεύτερο άρθρο που αποδομεί πολλά απ’ όσα ακούστηκαν επισήμως και ανεπισήμως στις διάφορες συζητήσεις ώστε να είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα τα γεγονότα διαχρονικά, αλλά και αυτά που συνέβησαν την Κυριακή 18/02.

Την επόμενη μέρα (19/02) ένα ακόμα κείμενο με φωτογραφίες και βίντεο αναρτάται στο Cyclades Open που δείχνει με φωτογραφικό υλικό, οχι έναν καθαρισμό, αλλά μια διαπλάτυνση με την αφαίρεση της αμμοθίνης. Επίσης δείχνει μια φορτωσιά άμμου αφημένη στο σημείο, απ’ αυτήν που φορτώνονταν και έφευγε από την περιοχή μέχρι να έρθει η Αστυνομία και- πολύ σωστά-να διακόψει τις εργασίες.

Το σχετικό κείμενο εδώ:

Να υπενθυμίσουμε πως άνδρες του Αστυνομικού Σταθμού Δρυμαλίας και του ΑΤ Νάξου κατόπιν κλήσης έσπευσαν στην περιοχή. Δεδομένου πως η περιοχή ανήκει στην δικαιοδοσία του Α.Σ. Δρυμαλίας ήταν οι αστυνομικοί που επιλήφθησαν του θέματος και διέκοψαν τις εργασίες, ενώ με την διαδικασία του αυτοφώρου συνέλαβαν τους δυο χειριστές και τον εργολάβο, ο οποίος δεν ήταν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου αργά το βράδυ της Κυριακής και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Φρέσκα νέα…

Το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Π.Ε. Νάξου κατόπιν καταγγελίας πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή την Τρίτη 20/02.

Η παρούσα έκθεση δεν αποτελεί το τελικό πόρισμα του τμήματος Περιβάλλοντος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Αντίστοιχη καταγγελία έχει κατατεθεί και στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στο ΥΠΕΝ ενώ σχετική ενημέρωση έχει λάβει και το Δασονομείο Νάξου καθώς η περιοχή που έγιναν οι ενέργειες είναι δασική περιοχή και μάλιστα προστατευόμενη.

Πάμε τώρα σε κάποιες έγκυρες πληροφορίες που αφορούν το θέμα και χρήζουν απάντησης:

-Κάλεσε ή όχι ο κάτοικος που ζητούσε να καθαριστεί ο δρόμος στο Πυργάκι απελπισμένος από την αδιαφορία απάντησης στο αίτημά του το 112;

Γιατί οι δικές μας πληροφορίες λένε πως ναι, το κάλεσε. Είχαν προηγηθεί οι επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις του κατοίκου της περιοχής στις 13 και 14/02 και μια έγγραφη καταγγελία του ζητούσε την Παρασκευή 16/02 να καθαριστεί ο δρόμος, ωστόσο κανείς δεν του απάντησε σχετικά. Παρασκευή δεν πήγε κανείς, Σάββατο το ίδιο και ξαφνικά Κυριακή πρωί μηχανήματα ρίχνουν κάτω μια αμμοθίνη γιατί έχουμε “έκτακτο καιρικό”!

Όταν ένας πολίτης φτάνει να καλέσει τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης “112” προκειμένου να εισακουστεί το απλό αίτημα του και να καθαριστεί ένας δρόμος (να καθαριστεί ο δρόμος αυτό ζήτησε και μόνον), αυτό δηλώνει από μόνο του την αδιαφορία που εισέπραξε. Μάλιστα το φαινόμενο που ονομάστηκε “έκτακτο καιρικό” είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στην παραθαλάσσια περιοχή χειμώνα-καλοκαίρι. Απλώς το καλοκαίρι καθαρίζεται πιο τακτικά λόγω των επισκεπτών.

Μήπως, λοιπόν, γι’ αυτό η επιχείρηση αντί για “καθαρισμός” όπως ήταν το λογικό, ονομάστηκε “έκτακτο καιρικό” γι αυτό και η δικαιολογία του χειριστή “είμαστε από την Πολιτική Προστασία του δήμου;”

Όλα αυτά εξηγούν γιατί βρέθηκαν τα μηχανήματα στην περιοχή Κυριακή πρωί άρον άρον. Αυτό που δεν εξηγούν είναι γιατί έγινε η διαπλάντυνση του δρόμου ρίχνοντας κάτω την αμμοθίνη, γιατί η άμμος σωριάστηκε στην παραλία, δεν εξηγούν που πήγε το φορτηγό την άμμο που πήρε, δεν εξηγούν γιατί δεν υπήρχε επιβλέπων, δεν εξηγούν γιατί δεν ακολουθήθηκε η συνηθισμένη πρακτική του “σκουπίσματος”.

Υπενθυμίζεται πως οι αμμοθίνες είναι προστατευόμενες σε όποια περιοχή κι αν βρίσκονται, είτε είναι Νatura, είτε όχι. Πόσο μάλλον στο Πυργάκι που αποτελεί περιοχή Natura 2000 μέσα στην οποία βρίσκεται, επιπλέον και το προστατευόμενο έλος “Ποταμίδες”.

Σύμφωνα με την έκθεση-αυτοψία του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας το σημείο της επέμβασης έχει “κυμαινόμενο μήκος 70 μέτρα και κυμαινόμενο πλάτος 4-7 μ.”. Η έκταση αυτή είναι φανερή τόσο από το βιντεοληπτικό όσο και από φωτογραφικό υλικό, αλλά και από τους αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν στην περιοχή κατόπιν καταγγελιών. Ας μην παραβλέψουμε πως κατά τη διάρκεια των “εργασιών” δεν υπήρχε κανένας να επιβλέπει το έργο, ούτε και έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής, που πήγε η άμμος που φορτώθηκε στο φορτηγό και η οποία δεν εναποτέθηκε στην παραλία όπως έγινε σε προηγούμενες διαδρομές.

Οπωσδήποτε τα 7 φορτηγά άμμου που βρίσκονται στην παραλία, δεν βγήκαν απ’ τον χωματόδρομο, γιατί αν αυτό είχε συμβεί δεν θα μπορούσα να περάσω ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος από το σημείο την Παρασκευή 16/02. Επιπλέον δεν θα υπήρχε ένας μόνο να καταγγείλει το γεγονός, αλλά πολλοί περισσότεροι, λέει η λογική. 84 κυβικά μέτρα σ’ ένα σημείο του χωματόδρομου είναι μεγάλη ποσότητα (12 κυβικά μέτρα περίπου Χ7 σωροί=84 κυβικά μέτρα) για να αγνοηθεί.

Αυτά αν θέλουμε να σκεφτούμε λογικά. Είναι άλλο πράγμα να μαζεύεται πολλή άμμος και να κάνει επικίνδυνο το οδόστρωμα (θέλει σκούπισμα και μάζεμα στα άκρα, στα πρανή) και άλλο να κλείνει εντελώς ένας δρόμος με μια τεράστια ποσότητα άμμου.

Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε πως μέσα σ’ ενα 24ωρο συνέβη να κλείσει εντελώς ο δρόμος, πάλι δεν δικαιολογείται η εκτεταμένη επέμβαση στην αμμοθίνη σε μήκος και σε πλάτος και η μεταφορά άμμου σε άγνωστη τοποθεσία και στην παρακείμενη παραλία.

Δυο μόνο φορτηγά είδαμε να φεύγουν απ’ την περιοχή, όσο ήμασταν εκεί όλα από την αμμοθίνη που πάνω της βρίσκεται και ένας κέδρος. Το φορτίο αυτό δεν γνωρίζουμε που κατέληξε.

Επιπλέον, επειδή ο κέδρος χρειάζεται πάρα πολλά χρόνια για να φτάσει στο μέγεθος που βλέπουμε στην φωτογραφία αντιλαμβανόμαστε πως αυτή η αμμοθίνη που ξηλώθηκε, δεν δημιουργήθηκε πρόσφατα από κάποιο “έκτακτο καιρικό”, αλλά ήταν ήδη εκεί, αφού ο κέδρος και το ριζικό του δίκτυο συγκρατεί την άμμο και την σταθεροποιεί γύρω του.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν γίνονταν ένα σκούπισμα στον δρόμο όπως γίνεται πάντα. Το γιατί έγινε όπως έγινε θα το μάθουμε, ελπίζουμε, τις επόμενες μέρες.

Ακούστε τι λέει η Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” για την αμμοληψία στο Πυργάκι

Ακούστε τι συνέβη στην Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής και στο Λεωνίδιο στις παραλίες λόγω αμμοληψιών και κακής διαχείρισης

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία…

Στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ 3 στις 19/02 ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός αναφέρθηκε πρωτίστως στην νομιμότητα της οδού η οποία αποτελεί δημοτική οδό όπως είπε. Κανείς, ωστόσο, δεν έθιξε την νομιμότητα της οδού και την αναγκαιότητα καθαρισμού της-είτε νόμιμη η οδός, είτε όχι-από την περισσή άμμο που μαζεύεται ανάλογα με την ισχύ και την φορά του ανέμου.

Σε ό,τι αφορά τον δρόμο σύμφωνα με το ΦΕΚ ΑΡ. 925, τεύχος 4 του 2003 η οδός έχει αναγνωριστεί ως κοινοτική (και δημοτική στη συνέχεια κατά συνέπεια). Για να είμαστε απολύτως σίγουροι, αν το επίμαχο τμήμα συμπεριλαμβάνεται στο ΦΕΚ ζητήσαμε τη γνώμη τοπογράφου μηχανικού που το επιβεβαίωσε. Απορίας άξιο παραμένει το γεγονός πως αυτό το τμήμα του δρόμου δεν αναγνωρίζεται ως επίσημο από το street view της Google maps. Η αναγνώριση με ΦΕΚ έχει γίνει το 2003, οι λήψεις του Street View το 2011.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ με τον χάρτη ΕΔΩ

Το ρεπορτάζ του Cyclades Open, που έγινε και η αιτία των παραπάνω ελέγχων, από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει πως ο συγκεκριμένος δρόμος που διέρχεται μέσα από την προστατευόμενη περιοχή “σκουπίζεται” τακτικά το καλοκαίρι από την άμμο που πέφτει στο οδόστρωμα και ουδέποτε καταγγέλθηκε το παραμικρό, καθώς δεν υπήρχε τίποτα το επιλήψιμο. Καμία αμμοθίνη δεν πειράχτηκε ποτέ και καμία άμμος από αμμοθίνη δεν μεταφέρθηκε ποτέ κατά τον καθαρισμό ούτε κάπου κοντά, ούτε προς άγνωστη τοποθεσία.

Η άμμος πάντα σωριάζεται εκατέρωθεν του δρόμου στα πρανή, χωρίς να πειραχτεί το παραμικρό. Επομένως το θέμα του δρόμου μπορεί να αφορά άλλα ζητήματα, όχι όμως τον καθαρισμό στην προκειμένη περίπτωση. Ίσα-ίσα που είναι επιβεβλημένο να καθαρίζεται εφ’ όσον αποτελεί αναγνωρισμένη δημοτική οδό και μάλιστα τακτικά, όχι να φτάνουν οι δημότες στα άκρα για να βρουν λύση.

Αυτό που έγινε στο Πυργάκι δεν ήταν καθαρισμός, αλλά καταστροφή αμμοθίνης και αμμοληψία.

Πού πάνε οι καταγγελίες των πολιτών αφού γίνουν;

Στη χώρα μας έχουμε μάθει να μιλάμε πολύ και να πράττουμε λίγο. Λανθασμένα κάποιοι από εμάς θεωρούν πως επειδή γράφουν κάτι στο facebook αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και καταγγελία στις αρχές. Για να καταγγείλεις κάτι πρέπει να το κάνεις επίσημα.

Παράδειγμα οι κατασκηνωτές μέσα στο κεδροδάσος. Απαγορεύεται αφού αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, σωστά;

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στην περιοχή, ξεκινά η ίδια ιστορία: “Για τις αμμοθίνες, κέδρους, έλος, λίμνη κλπκλπ λέτε, αλλά για τους κατασκηνωτές δεν λέτε τίποτα!” Κι αρχίζουν τα αυθαίρετα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις που συνήθως είναι επικριτικές για εκείνους που κάνουν το ρεπορτάζ, για εκείνους που επισημαίνουν μια παρανομία κ.ο.κ.

Εν τω μεταξύ όλοι λέμε λέμε, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν καταγγέλλει επίσημα το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές παίζοντας την κολοκυθιά. Έχω ρωτήσει ευθέως ανθρώπους που μου έχουν θέσει το ερώτημα αυτό, αφού το θεωρούν σημαντικό, παράνομο και καταστροφικό, γιατί δεν το καταγγέλλουν, αλλά μου ρίχνουν την ευθύνη πως δεν το κάνω εγώ που γράφω για τα υπόλοιπα. Η απάντηση τους είναι: “Εγώ; Τί δουλειά έχω εγώ; Τα έγραψα στο fb όποιος θέλει να τα δει και να πάει να τα πει! Όλοι τα ξέρουν, εγώ θα τα καταγγείλω;”

Κάθε φορά τα ίδια με μικρές διαφορές στην διατύπωση.

Καταλαβαίνω τους φόβους. ωστόσο είναι άδικο να κατηγορούμε άλλους που όταν δουν να καταστρέφεται το περιβάλλον βγαίνουν επώνυμα και κάνουν φασαρία, καταγγελίες κλπ γιατί δεν ασχολούνται με αυτό που δεν καταγγείλαμε εμείς όταν το είδαμε.

Ο καθένας, ωστόσο, είναι ελεύθερος να πράξει όπως θέλει. Να ζητάει όμως τα ρέστα από τους άλλους που δεν κάνουν αυτό που εκείνος επιθυμεί, πάει πολύ νομίζω. Επιπλέον να φωνάζει πως κανείς δεν κάνει τίποτα, τη στιγμή που ο ίδιος δεν κάνει το παραμικρό είναι τουλάχιστον οξύμωρο.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι.

Εκείνοι που νομίζουν πως αποτελούν κεφάλαιο για το νησί και οι υπόλοιποι οι “οικολόγοι” είναι το πρόβλημα του τόπου.

Οι παραγοντίσκοι με τους κουβάδες

Εξαπολύουν μύδρους εναντίον οποιουδήποτε επισημάνει μια καταστροφική πρακτική. Ξεκινούν με το ειρωνικό “οικολόγος”, μιλούν αόριστα για δικές του παρανομίες δημόσια ή για παρανομούντες που ανήκουν στην “Χ” ομάδα ή σύλλογο, χωρίς καμία απόδειξη, διαστρεβλώνουν νόμους, αποφάσεις προκειμένου να στηρίξουν τα αστήρικτα επιχειρήματά τους και όταν στριμωχτούν λένε πως όσοι διαμαρτύρονται το κάνουν για “να κάνουν αντιπολίτευση”!

Πέσατε απ’ τα σύννεφα;

Εγώ όχι πια. Πριν από 2 χρόνια υπήρξα αυτήκοος μάρτυς όπου ένας από τους παραγοντίσκους που διαθέτουμε στο νησί ανέφερε ψευδώς πως για όσα λεω και γράφω με καλεί η Εισαγγελέας στο γραφείο της καθημερινά. Δεν έχει καμία σημασία πως εγω είδα την λειτουργό της Δικαιοσύνης πρώτη φορά στη ζωή μου πέρυσι που κάλυπτα τα γεγονότα για τις παραλίες. Η διασπορά της ψευδούς είδησης υπήρχε κι όποιος δεν με ξέρει ή δεν του αρέσουν τα λεγόμενα και τα γραφόμενα μου, μπορεί να τα υιοθετήσει. Γιατί η πληροφορία πουλάει και προσδίδει κύρος-νομίζουν-σ’ αυτόν που -και καλά-την έχει.

Κι αυτό είναι το μικρότερο κακό.

Θα ήταν ανάξιο αναφοράς, αν αυτοί οι τύποι δεν συσκότιζαν υποθέσεις και δεν συκοφαντούσαν κόσμο ανερυθρίαστα δημόσια. Για έναν περίεργο λόγο αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν άτρωτοι ή έχουν άγνοια παντελώς και επιπλέον φαίνεται να έχουν ένα σπουδαίο χάρισμα: γνωρίζουν τι απογίνονται οι καταγγελίες πολιτών, συλλόγων, οικολογικών ομάδων όταν γίνονται κλπ.: “Πάνε στον κουβά”, δηλαδή στα σκουπίδια. Γι’ αυτό λέει δεν γράφουν τίποτα τα Μέσα (τα αντιπολιτευόμενα ντε) μετά από κάποιο γεγονός που καταγγέλλουν, γιατί οι Αρχές πετάνε τις καταγγελίες τους στα σκουπίδια!

Για μια στιγμή…είναι όντως έτσι;

Ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές καταγγελίες των πρόσφατων ετών για τις οποίες εχω καλή γνώση μέσα από το ρεπορτάζ:

Πυργάκι – Έλος Ποταμίδες (2022)

Χωματουργικό μηχάνημα κοσκινίζει βότσαλα μέσα στην παραλία στο προστατευόμενο έλος Ποταμίδες. Φορτηγό μεταφέρει τα βότσαλα. Η καταγγελία σε όλες τις αρμόδιες αρχές και στον Συνήγορο του Πολίτη είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή των εργασιών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη συνέχεια. Αν επιβλήθηκε πρόστιμο ή κάποια άλλη ποινή δεν το μάθαμε, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ζητήσουν εξηγήσεις έπειτα από καταγγελία οι εργασίες να διακοπούν και το περιβάλλον να αποκατασταθεί κατόπιν επιμονής της καταγγέλλουσας και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα που αφορούν το Πυργάκι

Δείτε το τελικό έγγραφο που αφορά την αποκατάσταση ΕΔΩ

Παράνομη ταμπέλα μέσα στην Αλυκή Νάξου που δεν αντιστοιχεί στη νομοθεσία αλλά στους ευσεβείς πόθους όποιου την τοποθέτησε

Αλυκή Νάξου (2022)

Τα αυτοκινούμενα μπήκαν και πάρκαραν πάνω στον αιγιαλό, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Νάξου (Φ.Ε.Κ. 652/Β/04-05-04). Η υπόθεση απασχόλησε ακόμα και ΜΜΕ της πρωτεύουσας. Οι καταγγελίες κινητοποίησαν τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ και το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είδαν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ζήτησαν συμμόρφωση. Κανείς δεν συμμορφώθηκε εκείνη την χρονιά ακριβώς, αλλά την επόμενη 2023 κανείς δεν μπήκε ξανά στο ΚΑΖ.

Εδώ έχουμε την εξής πρωτοτυπία.

Τον Μάϊο 2023 γνωστός παραγοντίσκος του τόπου εκπροσωπώντας 46 Ευρωπαίους πολίτες διαβίβασε στο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αίτημα -καταγγελία που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και αφορούσε την Αλυκή. Όπως προκύπτει από τα έγραφα, αυτό που ζητήθηκε απ’ το αρμόδιο τμήμα ήταν ν’ ανοίξει ο δρόμος προς τον υγροβιότοπο της Αλυκής-ΚΑΖ. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ούτε που θα διανοούνταν να ζητήσουν τέτοια πράγματα, όχι επισκέπτες στην χώρα, αλλά κάτοικοι της χώρας μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Εδώ τους κάνουμε και ευκολίες εις βάρος του τόπου μας και οικτίρουμε εκείνους που θέλουν να τον προστατέψουν με πρόσχημα-ανεπίσημα πάντα στις κουβέντες καφενείου- την ενίσχυση της οικονομίας! Περισσότερα γι’ αυτό το τέλος του κειμένου.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ

Εκβραχισμός βυθού στην παραλία της Πλάκας (2023)

Αν και συνέβη στις 21 Απριλίου, το θέμα πήρε μεγάλη έκταση το καλοκαίρι με τα ομπρελοκαθίσματα Την υπόθεση αυτή ανέλαβε το Λιμενικό. Η διαδικασία ήταν αυτόφωρη. Τα διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν και έχει οριστεί δικάσιμος. Επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί αποκατάσταση του βυθού η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω φόρτου εργασίας και υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Δείτε και ακούστε σχετικά ΕΔΩ

Σύρμα έλεγχος! Φωτογραφία από την “Καθημερινή” και το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου

Ομπρελοξαπλώστρες-Κινήματα Πολιτών (2023)

Δεν χρειάζεται να πούμε λεπτομέρειες. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι, ποιοι διαμαρτυρήθηκαν, πως κινητοποιήθηκαν οι αρχές, αν έγιναν συλλήψεις, αν έπεσαν πρόστιμα και μέχρι που ακούστηκε η φωνή των πολιτών από τα νησιά των Κυκλάδων και άλλες παραθαλάσιες περιοχές της χώρας που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Περισσότερα ΕΔΩ

Υλοτόμηση αρμυρικιών-ΚΑΖ Νάξου (2023)

Ήταν 23 Αυγούστου 2023 όταν μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή μπουλντόζα, διέλυσε τα αρμυρίκια που φύονταν στην περιοχή. Οι αντιδράσεις των μελών του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου που αντίκρισαν την καταστροφή ήταν άμεσες κι έτσι κλήθηκε υπάλληλος του Δασονομείου Νάξου προκειμένου να κάνει αυτοψία στον χώρο και να καταγράψει τη ζημιά που είχε γίνει. Καταγγελία έγινε και στο Α.Τ. Νάξου, άνδρες του οποίου προσήλθαν στο σημείο.

Η υπόθεση κατόπιν ενεργειών του Δασονομείου κι αφού ολοκληρώθηκαν οι εδώ διαδικασίες, εστάλη στην υπηρεσία Δημόσιου Κατηγόρου στη Σύρο για τα περαιτέρω. Η υπηρεσία Περιβάλλοντος επέβαλε στον ιδιώτη τσουχτερό πρόστιμο ύψους 10 χιλιάδων ευρώ, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο από το Δασονομείο Νάξου διόλου ευκαταφρόνητο, ύψους 3 χιλιάδων ευρώ. Ταυτόχρονα υποβλήθηκε και μήνυση επομένως το πταίσμα μετατράπηκε σε αδίκημα και η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Καμιά καταγγελία δεν πήγε σε κανέναν κουβά λοιπόν τάχατες πως είναι αστήρικτη., όπως διατείνονται οι θαμώνες των ψηφιακών καφενείων. Όλες καταλήγουν στους αρμόδιους φορείς και στην δικαιοσύνη που αποφαίνονται σχετικά με την προβλεπόμενη κάθε φορά διαδικασία.

Προς τι λοιπόν η σκόπιμη διασπορά ψευδών ειδήσεων στα σόσιαλ και οι συκοφαντίες κατά πολιτών από διάφορους που δήθεν ξέρουν από μέσα; Γιατί είναι εχθρός εκείνος που επιθυμεί τη νομιμότητα και προσφεύγει στις Αρχές;

Και ο… κουβάς;

Για να πούμε όλη την αλήθεια μια καταγγελία πήγε κουβά, αφού εξετάστηκε ενδελεχώς πρώτα. Εκείνη που ανέφερε πως η Αλυκή δεν αποτελεί υγροβιότοπο γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μικρών υγροτόπων, άρα πρέπει ν ανοίξει ο δρόμος και να μπαίνουν σέρφερς-και κατά συνέπεια- γουρούνες και όποιος επιθυμεί μέσα στο ΚΑΖ Νάξου.

Η απάντηση ήταν αναμενόμενη από το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος, καθώς η Αλυκή έχει έκταση 924 στρέμματα και φυσικά αποτελεί τον μεγαλύτερο παράκτιο υγροβιότοπο των Κυκλάδων, Άρα πολύ λογικό να μην συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τους μικρούς υγροβιότοπους αφού ανήκει στους μεγάλους. Επιπλέον ούτε νομικό κενό την διέπει, ούτε είναι πρώην υγροβιότοπος όπως έχει ειπωθεί.

Το έγγραφο με την απάντηση του αρμόδιου τμήματος ΕΔΩ

Τελικά τι επιθυμούμε ως πολίτες;

Ισότητα απέναντι στο νόμο ή απέναντι στην παρανομία; Θέλουμε την προστασία του μεγαλύτερου ατού του νησιού μας που είναι το περιβάλλον του, η βιοποικιλότητα του, οι υπέροχες παραλίες του, τα προϊόντα και οι παραδόσεις του, που δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν-αφού γι αυτό γίνονται όλα- ή την καταστροφή του;

Και ακόμα δεν έφτασε το καλοκαίρι….

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-Αποκατάσταση του περιβάλλοντος: Έγκριση της συμφωνίας για τους νέους κανόνες

Ελληνικός Τουρισμός: Η «ανάπτυξη» της απληστίας, η λεηλασία του δημόσιου χώρου και το «βαλκανικό όνειρο»

Φωτογραφίες: Cyclades Open (όπου δεν αναφέρεται διαφορετικά)

Δείτε επίσης