Reuters: Για «συντέλεια» θα μιλήσει ο Πούτιν στην παρέλαση της 9ης Μαΐου

απο Cyclades Open

Με «φόντο» την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θα προειδοποιήσει την Δύση για «συντέλεια του κόσμου» κατά την παρέλαση της 9ης Μαΐου, για την 77η επέτειο από την νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας, αναφέρει το Reuters.

 O Πούτιν θα εκφωνήσει  λόγο, στην Κόκκινη Πλατεία ,πριν ξεκινήσει η παρέλαση, ενώ  αμέσως μετά πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Εδώ και μέρες στις δυτικές πρωτεύουσες κυκλοφορούν φήμες που λένε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να κάνει μια σύντομη ανακοίνωση ειδικά για την Ουκρανία, ίσως μια ρητή κήρυξη πολέμου ή ακόμη και να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις εικασίες αυτές την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τες «ανοησίες».

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε, όταν ρωτήθηκε για το τι θα πει στην ομιλία του ο Πούτιν, την οποία θα απευθύνει από το βήμα της Κόκκινης Πλατείας που θα βρίσκεται μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν.

«Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος»

Ο 69χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα παρομοιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση όταν οι Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ εισέβαλαν το 1941.

«Η προσπάθεια κατευνασμού του επιτιθέμενου τις παραμονές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε ότι ήταν ένα λάθος που στοίχισε ακριβά στον λαό μας», είπε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου όταν ανακοίνωσε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Δεν θα κάνουμε τέτοιο λάθος δεύτερη φορά, δεν έχουμε δικαίωμα».

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους που ζουν εκεί από τις διώξεις των Ναζί και να τους προφυλάξει από αυτό που ο ίδιος ορίζει ως αμερικανική απειλή για την Ρωσία που προέρχεται από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί φασισμού ως ανοησίες και λένε πως ο Πούτιν διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.  Ο Πούτιν κατηγορεί την Δύση ότι επιδιώκει να αναθεωρήσει την ιστορία για να υποτιμήσει τη σοβιετική νίκη.

Εκτός από την ήττα του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1812, η ​​ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας είναι ο πιο σεβαστός στρατιωτικός θρίαμβος των Ρώσων, αν και και οι δύο καταστροφικές εισβολές από τη Δύση άφησαν τη Ρωσία βαθιά ευαίσθητη ως προς τα σύνορά της.

Αν και οι 11.000 στρατιωτικοί που θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο θέαμα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει δείξει την αδυναμία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρά την προσπάθεια του Πούτιν κατά την διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του να ανακόψει την αποδυνάμωσή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε επίσης